Mestna občina Maribor ima 113.113 prebivalcev, njihov povprečna mesečna neto plača na prebivalca pa je 871 evrov. Pereča težava v občini je naraščajoča brezposelnost. Foto: BoBo
Mestna občina Maribor ima 113.113 prebivalcev, njihov povprečna mesečna neto plača na prebivalca pa je 871 evrov. Pereča težava v občini je naraščajoča brezposelnost. Foto: BoBo
Maribor
Maribor bo skupaj s partnerskimi občinami leta 2012 Evropska kulturna prestolnica, naslednje leto pa bo organiziral zimsko univerziado. Foto: BoBo
Letališče v Mariboru
Že nekaj časa traja propadanje Letališča Edvarda Rusjana Maribor, ki bi mestu in občini lahko zagotovilo še večji obisk turistov. Foto: MMC RTV SLO
Maribor
Največ turistov privabita Lent - stari del mesta ob reki Dravi - in mariborsko Pohorje. Foto: BoBo
Maribor - stara trta
Svetovna znamenitost je najstarejša trta, ki vsako leto omogoči tudi znamenito trgatev. Foto: BoBo
Festival Lent
Največja in najprepoznavnejša prireditev, ki jo vsako leto obišče truma obiskovalcev, je Festival Lent. Foto: BoBo
Nogometna tekma v Ljudskem vrtu
Maribor je tudi mesto z močno nogometno tradicijo. Z zmago nad Rusijo v Ljudskem vrtu se je na svetovno prvenstvo uvrstila tudi slovenska nogometna reprezentanca. Foto: BoBo
Pošta Slovenije
Edino večje državno podjetje oziroma institucija, ki ima sedež v Mariboru, je Pošta Slovenije. Foto: BoBo
Smučišče
Pozimi v mariborsko okolico turiste privabijo zimski športi. Foto: MMC RTV SLO
Soočenje kandidatov za župana Maribora

Mestna občina Maribor je druga največja slovenska občina po številu prebivalcev. Pred njo je nekaj velikih že začetih projektov, na kar nekaj še odprtih težav pa so v svojih programih opozorili kandidati. Njihove kratke predstavitve in najpomembnejše programske točke lahko preberete v spodnji predstavitvi, urejeni po abecednem vrstnem redu.

Na MMC-ju bomo v okviru lokalnih volitev predstavili županske kandidate v desetih mestnih občinah. Vabimo vas, da si ogledate zemljevid slovenskih občin na desni strani, kjer boste našli osnovne podatke o občini in seznama kandidatov za župane ter kandidatov oz. list za občinske svete.

Borut Ambrožič (Stranka medgeneracijske solidarnosti in razvoja)
Ambrožič, rojen leta 1970, je eden izmed ustanoviteljev Stranke medgeneracijske solidarnosti in razvoja. Politično je bil dejaven tudi v preteklosti kot član Stranke mladih Slovenije, sicer pa je magister pravnih znanosti in zaposlen kot vodja trženja v Umetnostni galeriji Maribor.
Kot ključne točke svojega programa je poudaril skrb za ljudi, skrb za okolje in skrb za skupnost kot tako. Mestno upravo oziroma županstvo razume kot servis za vse prebivalce mesta. Prizadeval si bo torej za razvoj, socialni čut in zelene strategije.

Stojan Auer (Lista za pravičnost in razvoj)
Auer, rojen leta 1964, je nekdanji televizijski voditelj in lastnik televizijske ter radijske postaje Net. Pred štirimi leti je ustanovil stranko Lista za pravičnost in razvoj in že takrat kandidiral za župana Maribora, vendar ni bil izvoljen. Čez dve leti se je potegoval tudi za mesto poslanca v državnem zboru.
V svojem programu poudarja, da se bo trudil zmanjšati brezposelnost v Mariboru do 50 odstotkov, zmanjšati zneske na položnicah (komunalnih podjetij), ki jih prejemajo občani, do 20 odstotkov, in zagotoviti mesečno vozovnico za avtobusni promet po enotni ceni pet evrov.

Melita Cimerman (Zeleni Slovenije)
Cimermanova, rojena leta 1946, je predsednica mariborskih Zelenih. Po poklicu je profesorica, v svoji karieri pa je bila tudi direktorica Andragoškega zavoda - Ljudske univerze Maribor in podžupanja v zadnjem mandatu nekdanjega mariborskega župana Borisa Soviča.
Če bo izvoljena, si bo prizadevala za trajnostni razvoj mesta, ki upošteva gospodarski in socialni razvoj vključno z varstvom okolja. Zastavila si je ustvarjanje možnosti za gospodarske naložbe, ki so v pristojnosti lokalne skupnosti, dvig kulture sobivanja in solidarnosti, kjer za skupno blaginjo več prispevajo tisti, ki imajo več oziroma to lažje zmorejo.

Bojan Horvat (SD)
Horvat, rojen leta 1957, je direktor sektorja za nakup in prodajo električne energije v Elektru Maribor. Lani je prevzel vodenje mariborskega SD-ja, sicer pa je v mestnem svetu leta 2007 nasledil nekdanjega župana Borisa Soviča.
Njegov program županovanja vsebuje 25 ključnih projektov s konkretnimi roki, ki, kot pravi, Mariboru prinašajo novo perspektivo. Med njimi so razumna izvedba investicij za EPK in univerzijado do 31. decembra 2012, 50.000 kvadratnih metrov energetsko varčnejših javnih zgradb do 1. januarja 2014, gradnja Skupnostnega centra Tezno (športno-kulturno-izobraževalno-turistični center) do 31. decembra 2013.

Gregor Jager (Zares)
Jager, rojen leta 1961, je ustanovitelj Pekarne Jager in solastnik podjetja Sveže & hrustljavo, za župansko mesto pa se poteguje prvič.
Kot župan bi skupaj z zainteresirano stroko in javnostjo oblikoval jasno, celostno, skladno in v trajnostni razvoj usmerjeno vizije in strategijo razvoja mesta. Dal bi prednost trajnostnim oblikam mobilnosti in kakovostnemu bivanju ter poiskal trajno rešitev vprašanja odpadkov po načelu odpadki so surovine.

Tomaž Kancler (SDS)
Kancler, rojen leta 1961, je magister arhitekturnih in urbanističnih znanosti. Ima svoj arhitekturni biro, kratek čas pa je bil državni sekretar na Uradu za prostor Ministrstva RS-a za okolje in prostor.
Maribor vidi kot regionalno uspešno mesto z jasno postavljenimi prioritetami razvojne strategije. Želi si ustvariti sodobno mesto, do meščanov prijazno, lepše in urejeno, s povečano učinkovitostjo komunalnih služb. Pravi, da bo spoštoval vse občane, otroke in upokojence, generacijski dialog ter sledil objektivnim programom zmanjševanja brezposelnih.

Franc Kangler (SLS)
Kangler, rojen leta 1965, je pravnik in diplomirani ekonomist. Svojo poklicno pot je začel v organih za notranje zadeve, nato pa je bil od leta 1996 pa do izvolitve za župana Mestne občine Maribor leta 2006 poslanec državnega zbora.
V programu za naslednji mandat je kot najpomembnejši točki izpostavila Evropsko prestolnico kulture 2012 in Zimsko univerzijado 2013. Potrebno se mu zdi zgraditi tudi novo Umetnostno galerijo Maribor, center uprizoritvenih umetnosti, mestno knjižnico, urediti brežino reke Drave, zgraditi brv čez Dravo, medgeneracijske centre in črpati evropska sredstva za projekte.

Teodor Lorenčič (Lista za Maribor)
Lorenčič, rojen leta 1954, je po poklicu filozof in sociolog. Širši javnosti je znan kot kolumnist sobotne priloge Večera, izdal je tudi lastne pesniške zbirke.
Če bo izvoljen za župana, bo izvedel revizija poslovanja občine in sanacijo trenutnega stanja. Prizadeval si bo za ustanovitev Strateškega sveta, ki bo postavil strategijo razvoja in določil identiteto mesta. Evidentiral bi premoženja občine, poenotil finančne in premoženjske baze podatkov in s tem uskladil bilance stanja. To je po njegovem temelj, ki bo omogočal postopno realizacijo njegovih 16 programskih sklopov.

Tomaž Orešič (LDS)
Orešič, rojen leta 1970, je direktor marketinga za Srednjo in Vzhodno Evropo v mednarodnem energetskem podjetju EFT Group. V preteklosti je bil že dejaven v mestni politiki, iz katere se je umaknil v tem mandatu županovanja Franca Kanglerja.
Njegov program obljublja nova delovna mesta - z aktivnim privabljanjem podjetij v Maribor in z gradnjo Znanstvenega parka v sodelovanju z Univerzo v Mariboru, subvencije mladim za prvi nakup stanovanja in kritje dela stroškov komunalnih storitev ter dve redni letalski povezavi z evropskimi mesti kot temelj razvoja gospodarstva in turizma.

Monika Piberl (Glas žensk Slovenije)
Piberlova, rojena leta 1950, je ustanoviteljica in predsednica stranke Glas žensk Slovenije. V mestnem svetu je sodelovala v obdobju od 1998 do 2006, leta 2007 pa je kandidirala tudi na volitvah za predsednika Slovenije.
V programu poudarja gradnjo objekta za termično obdelavo odpadkov, pokritje tržnice, zastonj avtobusni prevoz za občanke in občane starejše od 65 let. Največji problem mesta so po njenem odpadki, zato je treba najti lokacijo, kjer bi se postavila termična obdelava odpadkov.

Janez Ujčič (DeSUS)
Ujčič, rojen leta 1945, je generalni direktor in odgovorni urednik zasebne televizijske hiše RTS TV - Tele 59. V zadnjem mandatu je bil samostojni svetnik v mariborskem mestnem svetu.
Kot cilj svojega županovanja je postavil ustvarjanje razmer za nova delovna mesta, ustanovitev strateškega razvojnega sveta, vzpostavitev čistega in varnega mesta. Maribor mora postati najbolj zaželeno mesto za bivanje v Sloveniji, pravi. Glavne težave v občini so po njegovem velika brezposelnost, podhranjenost z novimi delovnimi mesti zlasti v podjetniškem sektorju, pomanjkanje razvojne vizije in težave z odpadki.

Zdenko Vinkov Vincenc (Stranka slovenskega naroda)
Vincenc, rojen leta 1954, je po izobrazbi strojni tehnik. Od slovenske osamosvojitve deluje v Stranki slovenskega naroda, za mariborskega župana pa je kandidiral že na volitvah leta 2006, nato pa pred dvema letoma tudi za poslanca DZ-ja.
Kot najpomembnejše zaveze si je postavil poštenost, odgovornost in človeško vest. Trudil pa se bo tudi za zaposlovanje, nova delovna mesta za mlade, ekologijo, čistočo in turizem.

Soočenje kandidatov za župana Maribora