V 74 slovenskih občinah, v katerih župan ni bil izvoljen v prvem krogu, bodo volivci 24. oktobra spet odšli na volišča. Foto: MMC RTV SLO
V 74 slovenskih občinah, v katerih župan ni bil izvoljen v prvem krogu, bodo volivci 24. oktobra spet odšli na volišča. Foto: MMC RTV SLO

V nedeljo bodo volivci znova izbirali župana v 74 občinah, tudi v štirih mestnih - Novi Gorici, Novem mestu, Kranju in na Ptuju.

Županski kandidati so pred drugim krogom pridobivali tudi podporo v prvem krogu manj uspešnih tekmecev in strank, katerih kandidati so iz bitke za župansko funkcijo že izpadi. Čeprav je že znano razmerje sil v občinskih svetih, pa konkretnejših predvolilnih dogovorov praviloma še niso sklepali.

Opolnoči se začenja volilni molk
Občane so lahko županski kandidati, ki so se uvrstili v drugi krog, nagovarjali le še v petek do polnoči, saj je takrat nastopil volilni molk. Trajal bo do nedelje do 19. ure, ko se bodo volišča zaprla. Volilna kampanja se mora v skladu z zakonom o volilni in referendumski kampanji končati najpozneje 24 ur pred dnem glasovanja. Med volilnim molkom je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce navajala h glasovanju.

Za kampanjo štejejo vse politične oglaševalske vsebine in druge oblike politične propagande, katerih namen je vplivati na odločanje volivk in volivcev. Za kampanjo štejejo zlasti propaganda v medijih, elektronskih publikacijah in z uporabo telekomunikacijskih storitev, plakatiranje ter javni shodi.

Nove župane že ima 134 občin
Lokalne volitve so se že končale v 134 občinah, v katerih so poleg občinskih svetnikov in predstavnikov četrtnih, krajevnih oziroma vaških skupnosti 10. oktobra izvolili tudi župane. V dveh občinah, Kopru in Trebnjem, volitev ta mesec ni bilo, saj jih je zadržalo ustavno sodišče.