Glavni tajnik DVK-ja Marko Golobič meni, da bi bilo občine, ki ne bi imele županskih kandidatov, bolje ukiniti. Foto: MMC RTV SLO/Aleksander Kolednik
Glavni tajnik DVK-ja Marko Golobič meni, da bi bilo občine, ki ne bi imele županskih kandidatov, bolje ukiniti. Foto: MMC RTV SLO/Aleksander Kolednik

Gost MMC-jeve spletne klepetalnice je bil glavni tajnik Državne volilne komisije (DVK) Marko Golobič, ki je v odgovorih na vprašanja uporabnikov med drugim zapisal, da bodo v nedeljo zvečer in v noči na ponedeljek znani neuradni izidi volitev.

Po njegovih besedah se uradni izidi vedno ugotavljajo po papirnatih formalnih zapisnikih, neuradne pa sprejemajo z volišč tudi po prenosnih telefonih in drugih oblikah komuniciranja. Začasni uradni izidi naj bi bili tako znani v ponedeljek, končni uradni, v obliki poročil, pa najpozneje v soboto, kot določa zakon.

Golobič: Vedno bi lahko prišlo do goljufij
Zatrdil je, da če bi imeli manj občin, bi bil strošek nižji predvsem pri občinskih volilnih komisijah, za katere so namenjene približno štiri županske plače, "seveda pa bi strošek glasovnic in volišč ostal enak".

"Hja, vedno bi se lahko," je odvrnil na vprašanje, če so pri štetju glasov mogoče tudi goljufije in dodal, da so "iz teg razloga na volišču ob preštevanju lahko navzoči zaupniki kandidatov, pa tudi volilni odbori so po zakonu politično pluralno sestavljeni - torej se tudi kontrolirajo med sabo".

"Ne bi bilo najbolje tako občino ukiniti, če pa je nihče noče upravljati."
Golobič je še razložil, da v občinah, kjer imajo samo enega kandidata za župana, je ta pravzaprav izvoljen, če bo vsaj en volivec glasoval zanj. Če katera občina sploh ne bi imela kandidata, pa bi po njegovih besedah najprej podaljšali rok za kandidiranje oz. razpisali naknadne volitve, "potem razpisali verjetno ponovne volitve in če še ne bi bilo niti enega kandidata, hm, ali ne bi bilo najbolje tako občino ukiniti, če pa je nihče noče upravljati".

"Volitve so predvsem pravni postopek, zato so pri državnih volilnih komisijah predsedniki vedno sodniki, pri občinskih volilnih komisijah pa morajo biti pravniki. Za volilne odbore je vseeno - biti morajo volivci iz občine, ne smejo biti kandidati. Komisije se sicer imenujejo za štiri leta, odbori pa za vsake volitve," je razložil še pravni vidik volitev.