Franc Kangler - novi-stari župan že v prvem krogu? Foto: MMC RTV SLO
Franc Kangler - novi-stari župan že v prvem krogu? Foto: MMC RTV SLO

Tudi lista je zmagala. Zmagovalci smo, to je veliko priznanje meni in tistim, ki so mi stali ob strani.

Franc Kangler, SLS
Tomaž Kancler
Bo drugouvrščeni Tomaž Kancler (SDS) dobil priložnost v drugem krogu? Foto: MMC RTV SLO

Več kot 50 odstotkov Mariborčanov se odloča za drugačno politiko, kot jo je izvajala mestna oblast v prejšnjih letih.

Tomaž Kancler, SDS
Maribor, Kangler, Kancler
Razlika med kandidatoma je več kot trikratna, vseeno pa bo seštevanje glasov napeto do noči. Foto: MMC RTV SLO
Povolilna reportaža iz Maribora

odstotka glasov, drugouvrščeni Tomaž Kancler pa 15,6 odstotka. Slavi tudi Županova lista za občinski svet.
Franc Kangler (SLS) je po delnih, neuradnih podatkih (zadnja osvežitev ob 23:50) osvojil 50,41 odstotka glasov, njegov glavni protikandidat Tomaž Kancler (SDS) pa 15,62 odstotka. Preštetih je bilo 97,44 odstotka glasovnic, zato je Kanglerjeva zmaga po napetem večeru že skoraj zagotovljena.
Na tretjem mestu je Tomaž Orešič (LDS) s 8,38 odstotka, četrti je Stojan Auer (Lista za pravičnost in razvoj) s 8,34 odstotka, na peto mesto pa se je uvrstil Zaresov Gregor Jager s 4,61 odstotka glasov mariborskih volivcev.

Kangler: V Mariboru prvič zmaga v prvem krogu
Ob objavi izidov vzporednih volitev ob 19. uri je Kangler izjavil: "Sem zadovoljen z rezultatom, še nikoli ni bilo tako dobrega rezultata na županskih volitvah za aktualnega župana.Tudi lista je zmagala. Zmagovalci smo, to je veliko priznanje meni in tistim, ki so mi stali ob strani."
To je prvi primer, da je bil župan Maribora izvoljen v prvem krogu. "Vesel sem, da so volivci prepoznali moj program, moje preteklo delo in moj program za naslednje štiriletno obdobje. A s tem ko smo zmagali, smo dobili tudi veliko odgovornost, to je odgovornost za naslednje štiriletno obdobje," je dejal župan v prvem odzivu. Glede morebitne koalicije v mestnem svetu še ni podal jasnih informacij, razen tega, da bo treba sestaviti močno koalicijo, ki bo temeljila na vsebini.


"Želim si, da vse, kar sem obljubil v predvolilnem obdobju, tudi izpeljem. Upam, da bo v mestu enkrat končno prevladal razum in da bomo lahko ponovno tako aktivno delali kot v preteklem štiriletnem mandatu," je še povedal.

Izid je bil zelo tesen in Kangler je priznal, da je bilo čakanje na končne rezultate težko. "Vsakdo bi bil nervozen. Je pa res, da je kljub tesnemu izidu veliko priznanje, da zmagaš proti enajstim kandidatom. Nekateri kandidati so imeli močno politično podporo, nekateri so imeli tudi nizke udarce, a kljub temu so občani v meni prepoznali osebo, ki ji lahko zaupajo še en mandat v tem mestu," je dejal.

Delni, neuradni izidi Preštetih 97 % glasovnic
Kandidat Odstotki
Franc Kangler 50,41
Tomaž Kancler
15,62
Tomaž Orešič 8,38
Stojan Auer 7,08
Gregor Jager 4,61
Janez Ujčič 4,19
Bojan Horvat 3,06
Melita Cimerman 2,02
Teodor Lorenčič 1,59
Borut Ambrožič 0,92
Monika Piberl 0,60
Zdenko Vinkov 0,27


Tudi v Svetu največ glasov Županovi listi

V mariborskem mestnem svetu je po delnih, neuradnih podatkih, prvouvrščena Županova lista z 18,47 odstotka. Drugouvrščena SDS je končala na 14,02 odstotka glasov. DeSUS in Socialni demokrati so dobili po 12,54 in 8,25 odstotka. Volivci so Liberalnim Demokratom namenili 5,99 odstotkov. Auerjeva Lista za pravičnost in razvoj so končali na 5,81, Zeleni Slovenije pa na 4,11 odstotka.

Volivci so svoje glasove zaupali še Zaresu (3,77), Lipi (2,99), Listi Tomaža Kanclerja za župana (2,93), SMS - Zelenim (2,61), Ekipi za Maribor (2,61), Listi za Maribor (2,48), Novi Sloveniji (2,43), SNS (2,35), izostali pa niso niti gasilci: Ime Neodvisne liste gasilcev Maribor je bilo obkroženo na 1,97 odstotka glasovnic.


Tudi lista je zmagala. Zmagovalci smo, to je veliko priznanje meni in tistim, ki so mi stali ob strani.

Franc Kangler, SLS

Več kot 50 odstotkov Mariborčanov se odloča za drugačno politiko, kot jo je izvajala mestna oblast v prejšnjih letih.

Tomaž Kancler, SDS
Povolilna reportaža iz Maribora