Novi stari piranski župan je bil po razglasitvi vzporednih volitev prešerno razpoložen. Foto: BoBo
Novi stari piranski župan je bil po razglasitvi vzporednih volitev prešerno razpoložen. Foto: BoBo
Gregor Macedoni
Gregor Macedoni napoveduje, da bo novomeško "barko" obrnil v drugo smer. Foto: Borut Živulović/BoBo
Mohor Bogataj, Boštjan Trilar
Izid v Kranju glede na javnomnenjske ankete, objavljene tik pred pred drugim krogom volitev, ni presenetljiv. Foto: BoBo
Aleksander Jevšek in Dejan Židan
Aleksandru Jevšku je med prvimi čestital predsednik njegove stranke SD-ja Dejan Židan. Foto: Sobotainfo/BoBo
V Piranu ostaja Bossman
Novo mesto bo vodil Macedoni
Nova Gorica ostaja Arčonova
Zaplet v Kranju
Murska Sobota dobila novega župana
Fištravec ostaja župan Maribora
Na Ptuju po tesnem boju zmaga Senčarja

V nasprotju z Mariborom, Novo Gorico in Piranom so se za ustoličenje novega župana odločili na Ptuju. Štefana Čelana bo zamenjal Miran Senčar. "Zmagala je pozitivna energija. Pomembno je, da stopimo skupaj in obrnemo Ptuj v pravo stran," je povedal Senčar.

"Pričakoval sem okoli 57 ali 58 odstotkov, tako da sem zelo zadovoljen z doseženim rezultatom. To kaže, da so Ptujčani želeli spremembe in spremembe bodo tudi dobili," je dejal Senčar, ki želi po strašenju nasprotnikov, da bo z izvolitvijo odpustil vse v javnih službah, pomiriti ljudi. Zatrdil je, da ne bodo nikogar odpustili, verjetno pa bodo nekoliko drugače delali, predvsem pa v dobro občanov.

Njegov protikandidat, dosedanji župan Štefan Čelan pa je poraz kratko komentiral: "Volivci imajo pravico izbirati, komu bodo dali svoj glas. Očitno so se odločili za spremembo in temu ne gre oporekati."


Novi župan tudi v Murski Soboti

Upokojeni nekdanji načelnik slovenskih kriminalistov, 53-letni Aleksander Jevšek, je postal novi župan Murske Sobote. Jevšek se je po zmagi zahvalil volivcem in ponudil sodelovanje tudi tistim, ki niso glasovali zanj, ker želi ljudi povezovati.

Po povolilnih opravkih napoveduje, da bo najprej na široko odprl vrata občankam in občanom. "In to, kar sem obljubljal, to bom tudi naredil. Šest točk sem omenjal, ki jih bomo v prvih stotih dnevih naredili, med njimi zagotovitev 500 evrov za novorojenčke, olajšave pri parkiranju v mestu, začeli bomo projekt zbiranja idej in sugestij o tem, kakšno mesto si želimo," je dejal Jevšek.

Dosedanji župan Anton Štihec je v odzivu na izid drugega kroga dejal, da je ponosen, da je bil sam deset let župan, in poudaril, da so v tem obdobju marsikaj naredili. "V zgodovini vseh županov naše občine je to drugi najdaljši staž in na to sem tudi ponosen," je dodal.

Izid v drugem krogu volitev pripisuje tudi agresivni kampanji v korist protikandidatu. Pri tem je presodil, da so prebivalci mestnega dela Murske Sobote večinoma glasovali za Jevška, prebivalci primestnih naselij pa zanj.

"Ker jaz izhajam iz primestnih naselij, je bila verjetno agresivna kampanja usmerjena na občane, ki živijo v mestu," je dejal in pojasnil, da so nasprotniki poudarjali, da je mesto v primerjavi z vasmi zapostavljeno. "To pa seveda ni res," je še menil Štihec.


Arčon ostaja na čelu Nove Gorice
Prepričljivo zmago s skoraj 70 odstotki glasov je slavil dosedanji župan Nove Gorice Matej Arčon. "Zadovoljen sem, to je potrditev mojega uspešnega štiriletnega dela in zelena luč za naslednja štiri leta," je dejal Arčon. Ponovno je napovedal nadaljevanje zastavljenih projektov, potrdil pa tudi željo po sodelovanju z vsemi listami v mestnem svetu.

"Računam na konstruktivno sodelovanje z vsemi svetniškimi skupinami tudi v prihodnje in uspešno izpeljavo projektov, ki smo si jih začrtali," je še povedal Arčon.

Macedoni dobil bitko v Novem mestu
Mestno občino Novo mesto bo v novem županskem mandatu vodil kandidat s podpisi volivcev Gregor Macedoni. V drugem krogu sta ga podprla NSi in novomeška Solidarnost.

Po objavi neuradnih izidov volitev je Macedoni povedal, da je vesel tako široke podpore volivcev, ki jo razume kot podporo spremembam. Njegova ekipa je tudi porok, da bodo svoje delo v prihodnjih štirih letih opravili tako, kot so obljubljali, je dodal.

Mandat, ki so mu ga dali občani, pa je zanj zaveza, da se bo od zdaj v novomeški občini delalo drugače in da bodo "barko novomeške občine obrnili v drugo smer", je še povedal Macedoni.

V Kranju Bogataj prepušča mesto Trilarju
Novinec na političnem prizorišču Boštjan Trilar bo novi župan Mestne občine Kranj, saj so mu volivci po še neuradnih podatkih v drugem krogu volitev namenili 55 odstotkov glasov. Trilar obljublja spremembe v primerjavi s politiko Mohorja Bogataja.

"Skleniti bom moral dogovore v mestnem svetu, da bomo imeli močno koalicijo, da bomo lahko tudi pomembne odločitve hitro in učinkovito izpeljali," pravi Trilar. Njegova novoustanovljena stranka Več za Kranj je bila sicer zmagovalka volitev in je osvojila osem mandatov. Podporo pa so mu pred drugim krogom izrekle tudi vladne stranke SMC, DeSUS in SD, ki bodo imele v 33-članskem svetu devet svetnikov. Poleg tega naj bi se za spremembe zavzel tudi NSi s tremi svetniki.

Bogataj, ki občino vodi 12 let, je podobno kot leta 2006 znova utrpel poraz. Pravi pa, da imajo volivci vedno prav. Trilarju je zaželel uspešno vodenje občine. "Ne samo štiri leta, upam, da daljše obdobje, ker je štiri leta uvajalna doba, šele v osmih letih pa župan pokaže prave rezultate."

Oba kandidata sta bila nocoj dolgo na trnih, saj so zaradi jutranje prometne nesreče v bližini volišča v Bitnjah podaljšali glasovanje do 22.13 ure.

Mariborčani se niso pustili ustrahovati
"Kampanja je potekala na osnovi laži in ustrahovanja, vendar se Mariborčani niso pustili ustrahovati," pa je po zaprtju volišč v Mariboru povedal novi mariborski župan Andrej Fištravec.

V mestnem svetu imamo dobro tretjino mandatov, če prištejemo še županski rezultat, to pomeni veliko odgovornost. Maribor veliko pričakuje. "Potrebujemo očiščenje, najlepše očiščenje pa je demokratično očiščenje," je dejal Fištravec, ki je napovedal, da bo 5.000 delovnih mest pripeljal prek večjih naložb in tudi prek javnih del.

Njegov protikandidat Franc Kangler je Fištravcu čestital in povedal, da nad izidom ni razočaran, "zaradi krivic, ki so se mu dogajale v preteklosti". Vendar spoštuje voljo Mariborčanov ter napoveduje, da bo njegova lista trda opozicija v mestnem svetu.

Kangler sicer Mariboru ne napoveduje nič dobrega, zgolj "črne oblake še to jesen". Jezi ga namreč izguba 500 delovnih mest zaradi stečaja SC Pohorje. In kaj bo sam počel v prihodnosti? Še naprej se "bom boril s sodnimi mlini, da bom dokazal svojo nedolžnost v postopkih proti njemu," je povedal Kangler.

Svojemu tekmecu pa je dal nasveta: "V življenju se nič ne da na silo. Še ženske se ne da dobiti na silo. Kakor si prišel, boš odšel."

Ne "koperizaciji" Pirana
"Rezultat je dokaz, da so se Pirančani uprli grožnji nadvlade Kopra, "koperizaciji" Pirana," je po zaprtju volišč povedal novi-stari piranski župan Peter Bossman, ki je bil zadovoljen, da so mu volivci podelili nov mandat.

"Dokazalo se je, da Piran ni plen in ne more biti tarča raznih apetitov. Sem za sodelovanje, in ne za nadvlado. Moja zmaga je zmaga pozitivne kampanje, ker ljudje ne marajo negativne kampanje. Nadaljeval bom umirjen in enakomeren razvoj občine, načrti so že za več projektov," je po poročanju novinarke TV Slovenija Eugenije Carl povedal Bossman.

V štabu njegovega protikandidata Sebastjana Jeretiča pa je zavladalo veliko razočaranje. V njegov štab je nekaj minut pred razglasitvijo prišel koprski župan Boris Popovič z družino in bil je videti zelo razočaran. Sebastjan Jeretič vzporednih volitev ni želel takoj komentirati. Nato se je Jeretič odpravil v Bossmanov štab in mu zaželel uspešno delo.

V Piranu ostaja Bossman
Novo mesto bo vodil Macedoni
Nova Gorica ostaja Arčonova
Zaplet v Kranju
Murska Sobota dobila novega župana
Fištravec ostaja župan Maribora
Na Ptuju po tesnem boju zmaga Senčarja