Fištravec je s 76 odstotki premočno porazil Kanglerja. Foto: BoBo
Fištravec je s 76 odstotki premočno porazil Kanglerja. Foto: BoBo
Andrej Fištravec, Franc Kangler
Kangler je tokrat sam pristopil do Fištravca in mu ponudil roko. Foto: BoBo
Andrej Fištravec
Fištravec je napovedal takojšnje delo že s ponedeljkom. Foto: BoBo
Andrej Fištravec
Zmagovalni ples. Foto: BoBo
Fištravec ostaja župan Maribora
Drugi krog županskih volitev v Mariboru
Drugi kot županskih volitev v Mariboru

"Kakšne volitve, nas bolj fascinira to, da lahko 19. oktobra ob sedmih zvečer še vedno sedimo na kavi v kratkih rokavih," se je pogovoru o 2. krogu lokalnih volitev izognila družba Mariborčanov, ki je pravkar vstala izza mize na Grajskem trgu. Tudi sicer so središče mesta napolnili sprehajalci, mnogi v res v kratkih rokavih, s sladoledom, otroškimi vozički, psi, polne so bile terase lokalov na Grajskem trgu.

Sosednje volišče št. 5 pa je precej samevalo, tudi podoba drugih ni nič drugačna - tokrat se je na volišča odpravila manj kot tretjina mariborskih volilnih upravičencev. Razlogi so različni, kot je bilo slišati na ulicah - od apatičnosti, ki jo je mestu prinesla kriza, do nezadovoljstva s ponujeno izbiro kandidatov. Tokrat sta se neposredno spopadla nekdanji mariborski župan Franc Kangler, ki so ga s stolčka odnesli protesti in njegov naslednik Andrej Fištravec.
Apatija Mariborčanov
"Ni se mi ljubilo na volitve, saj so vse ankete ves čas kazale, da bo zmagal Fištravec in za to ni potreboval še mojega glasu," nam je povedal Tomaž. "Na volitve nisem šel, ker nisem hotel glasovati za nikogar od njiju. Proti Kanglerju sem takrat protestiral, Fištravec pa me ni prepričal - obljubljal nam je boljši jutri, spremenilo pa se ni nič," pa nam je razočarano zaupal njegov prijatelj Marko.
Razočaran je bil tudi Munib, ki je iz Bosne pred 31 leti prišel na delo v Slovenijo. Svoj glas pa je vseeno namenil Fištravcu, saj po njegovem mnenju, če bi Kangler prišel na oblast, to za mesto ne bi bilo dobro. Opozoril je na dejstvo, da se položaj v mestu v zadnjih treh letih hitro slabša. Sam ima sicer zgolj 139 evrov pokojnine, zato brez pomoči Karitas ne bi preživel, je dodal. Ob tem je jezno pripomnil, da če bi vedel, da bo na stara leta živel v revščini, v Sloveniji ne bi oddelal niti ure.
Bolj pragmatičen pogled na življenje je imel Miroslav, ki je prav tako prišel delat v Slovenijo iz Bosne. Meni, da sta si državi v zadnjih treh letih postali zelo podobni. V nasprotju s svojim tovarišem je oddal glas za Kanglerja, ker meni, da je Fištravec preveč pošten in se bo Kangler, na žalost, v tem sistemu znašel bolje. Tudi on opaža hitro slabšanje položaja v zadnjih treh letih.
Gregor iz Maribora, ki smo ga ujeli na izhodu volišča v središču mesta, pa meni, da je imel Fištravec, ki mu je zaupal svoj glas, premalo časa, da bi pokazal resne rezultate dela, in dodal, da upa, da se bodo stvari vseeno kaj spremenile.
Matjaža smo ujeli, ko je z dekletom jedel jesenski kostanj na Trgu svobode. Volitev se je udeležil, je brez težav odgovoril in takoj pristavil, da je volil za Fištravca. Sam sicer upa, da bo Fištravec držal obljubo in v mesto res pripeljal 5.000 delovnih mest, saj se mu v nasprotnem primeru slabo piše. Da je njegov protikandidat Franc Kangler v prvem krogu osvojil skoraj 20 odstotkov glasov, pa je označil za katastrofo. "Tudi zato sem šel na volitve, da Kangler zagotovo ne bi zmagal," je še dodal.
Bolj predstava za medije?
Na osrednjem mariborskem trgu, kjer sta izide pričakala tudi oba kandidata, je tako vse skupaj dajalo vtis, da gre le za vdano predstavo za medije. Če smo morali novinarji takrat oba uvrščena v drugi krog prepričevati, naj si čestitata, sežeta v roke in ni manjkalo zanosa pred podaljšano kampanjo, ki se je obetala, je bilo tokrat drugače.
Kangler je že nekaj minut pred zaprtjem volišč novinarjem priznal svoj poraz in Fištravcu čestital za zmago, brez obotavljanja mu je podal roko že ob prvem pozivu, zdelo se je, da so tudi podporniki Fištravca glasno proslavljali le tiste minute pred kamerami, ko je zaigrala tudi harmonika, tudi njegov zmagoviti ples s soprogo je trajal ravno toliko, da smo ju vsi lahko ujeli v objektiv, Kangler je potrpežljivo dajal izjave za vse medije ter v njih poudarjal, kako je bil v volilni kampanji diskriminiran ...
Iskanje tujih vlagateljev – model za vso državo
"Maribor potrebuje očiščenje in najboljše je demokratično očiščenje. Kampanja je potekala na osnovi laži in ustrahovanja, vendar se Mariborčani niso pustili ustrahovati,"
je v prvih izjavah povedal novi stari župan Andrej Fištravec. Sicer pa je pozneje v pogovorih z novinarji zatrdil, da je finančna slika Maribora ta trenutek urejena in da imajo celo proračunski presežek. A po njegovem mnenju se mora drugo največje slovensko mesto odpreti in postati svetovno zanimivo.
Glede prihodnosti Maribora je napovedal, da gre še letos iskat vlagatelje v Rusijo. Sam meni, da je še veliko potenciala tudi v javnih podjetjih, ki bi lahko poslovala uspešneje. Kot primer je navedel smeti, kjer bi lahko občinska podjetja zaslužila s predelavo in prodajo.
Model pritoka tujega kapitala, kot so to storili s kitajskim vlagateljem, ki naj bi v Mariboru v kratkem zgradil tovarno baterij, pa vidi tudi kot referenčnega za državo, a se bi morali o vseh podrobnostih uskladiti z vlado. Ta model v tem trenutku vidi tudi kot edini dotok svežega denarja v državo, saj bo evropski denar mogoče začeti porabljati šele konec 2015, je pojasnil.
Za zdaj glavna beseda stečajnemu upravitelju
V odgovorih pa se ni mogel ogniti stečaju Športnega centra Pohorje (ŠCP). Še enkrat je poudaril, da je krivda na strani Družbe za upravljanje terjatev bank, ker da se ni dovolj potrudila za njegovo rešitev. Pojasnil je, da mariborska občina ta trenutek ne more kaj dosti storiti, se pa namerava že v sredo dobiti s stečajnim upraviteljem ŠCP-ja, kjer bo videl, kaj sploh je mogoče in kaj ne.
Se pa namerava takoj lotiti sestavljanja koalicijo v mestnem svetu, s katero bi dobil večino. Možne povezave v mestnem svetu vidi z DeSUS-om in SMC-jem.
Kangler vidi črne oblake nad Mariborom
Na drugi strani pa Kangler za Maribor ne napoveduje nič dobrega - "črne oblake še to jesen". Jezi ga tudi izguba 500 delovnih mest zaradi stečaja ŠC-ja Pohorje, Fištravcu je očital neuresničeno obljubo 5.000 delovnih mest, prepričan pa je tudi, da obljubljenega projekta ameriške zasebne univerze ne bo. In Kanglerjeva napoved za ta županski mandat: "Fištravec bo imel največ težav z lastnimi mestnimi svetniki s svoje liste," je prepričan. Fištravec pa na Kanglerjevo napovedi o težavah z lastnimi svetniki odgovarja: "Kangler je v kampanji pač strašil mesto - meščane s smetmi, mene s svetniki."

Kaj pa bo Kangler počel v prihodnosti? Še naprej se bo boril s sodnimi mlini, da bo dokazal svojo nedolžnost v postopkih proti njemu, je napovedal in dodal, da se bo lahko zaposlil v kašnem zasebnem podjetju in si tako našel redno službo.

Kangler sicer pravi, da nad izidom ni razočaran, "zaradi krivic, ki so se mu dogajale v preteklosti". A dodaja, da spoštuje voljo Mariborčanov. "Mi bomo trda opozicija," še napoveduje Kangler, katerega lista je osvojila štiri sedeže v mariborskem mestnem svetu.

Pogled v prihodnost
Ko se je Maribor počasi poslavljal od volilne nedelje, so lokali zaprli svoja vrata, je na mesto legla tišina, ki so jo rezali le zvoki glasne glasbe, ki je odmevala iz Fištravčevega štaba, kjer se je zabavalo še dobra dva ducata njegovih podpornikov. Po mikrofonu pa je odmevalo: "Čez štiri leta spet na istem mestu"

A do tja je še dolga pot, za Maribor pa glede na zdajšnji položaj v mestu zagotovo tudi trnova ...

Fištravec ostaja župan Maribora
Drugi krog županskih volitev v Mariboru
Drugi kot županskih volitev v Mariboru