Andrej Fištravec je ob zmagi najprej nazdravil z družino. Foto: BoBo
Andrej Fištravec je ob zmagi najprej nazdravil z družino. Foto: BoBo
Gregor Macedoni
Veselje novega novomeškega župana Gregorja Macedonija. Foto: BoBo
Aleksander Jevšek in Dejan Židan
Aleksandru Jevšku, novemu županu Murske Sobote, je čestital tudi predsedujoči njegovi stranki Dejan Židan. Foto: BoBo
Matej Arčon
Matej Arčon ostaja župan Nove Gorice. Foto: BoBo
Piran
Piranske izide je v štabu Sebastjana Jeretiča pričakal tudi koprski župan. Foto: Eugenija Carl
Piran
Veselje v Bossmanovem štabu. Foto: Eugenija Carl
Andrej Fištravec
Andrej Fištravec je ob zmagi dobil torto s svojo risano podobo. Foto: BoBo
Aleksander Jevšek in Anton Štihec
Aleksander Jevšek in Anton Štihec sta si segla v roke. Foto: BoBo
Mohor Bogataj, Boštjan Trilar
Mohor Bogataj in Boštjan Trilar sta se za kranjski županski stolček pomerila še enkrat. Foto: BoBo

Volitve je zaznamoval zaplet v Bitnjah pri Kranju, kjer so zaradi izrednega dogodka (zaradi hude prometne nesreče v bližini volišča so ga za tri ure zaprli) podaljšali čas, ko je bilo še mogoče oddati svoj glas, do 22.13. Zmagovalca v Kranju je tako bilo treba čakati skoraj do polnoči.

Maribor: Fištravec
V Mariboru je boj potekal med zdajšnjim (Andrejem Fištravcem) in nekdanjim županom (Francem Kanglerjem). Prepričljivo je slavil Fištravec, ki je dobil 74,57 odstotka glasov, njegov nasprotnik pa 25,43. Svoj glas je v drugem krogu oddalo 31,43 odstotka volivcev, kar je šest odstotkov manj kot pred dvema tednoma.

Nova Gorica: Arčon
Znani so tudi volilni izidi v Novi Gorici: dozdajšnji župan Matej Arčon ostaja na položaju, saj je zanj glasovalo skoraj 69 odstotkov volivcev. Njegov nasprotnik Luka Manojlović je dobil dobrih 31 odstotkov glasov.

Ptuj: Senčar
Na Ptuju se je bil tesen boj med zdajšnjim ptujskim županom Štefanom Čelanom in Miranom Senčarjem. Zmagal je Senčar, ki je prejel 55 odstotkov oz. 5.592 glasov. Čelanu so volivci namenili slabih 45 odstotkov oz. 4.548 glasov. Volilna udeležba je bila malce višja kot v prvem krogu, in sicer 53,21-odstotna.

Novo mesto: Macedoni
V Novem mestu sta se pomerila Milena Kramar Zupan in Gregor Macedoni, zmagal pa je Macedoni, saj so mu volivci namenili 59,49 odstotka glasov, njegovi konkurentki pa 40,5 odstotka. Volilna udeležba v Novem mestu je bila precej nižja kot v prvem krogu, saj je znašala le 39,87 odstotka, kar je 10 odstotkov manj kot pred dvema tednoma (49,54 %).

Murska Sobota: Jevšek
V Murski Soboti bo Anton Štihec moral stolček prepustiti Aleksandru Jevšku. Zanj je namreč glasovalo 54 odstotkov volivcev, za Štihca pa 46 odstotkov volivcev.

Kranj: Slavje Trilarja
V Kranju sta se v drugi krog uvrstila Mohor Bogataj in Boštjan Trilar, v njem pa je slavil Trilar. Dobil je 55 odstotkov glasov. Na volišče se je odpravilo še manj ljudi kot v 1. krogu, in sicer 30,69 odstotka.

V Piranu brez sprememb
V Piranu je županski stolček obdržal dozdajšnji župan, Peter Bossman, ki ga je podprlo 59,12 odstotka volivcev. Sebastjan Jeretič pa je dobil 40,88 odstotka glasov. Volilna udeležba je bila malce višja kot pred dvema tednoma - 45,89-odstotna.

Jesenice bo še naprej vodil Mencinger
Na Jesenicah bo še štiri leta županoval Tomaž Tom Mencinger, ki je dobil 66,81 odstotka glasov, njegov nasprotnik Ahmed Pašić pa 33,19. Na volišča je tokrat prišlo 47,23 odstotka volilnih upravičencev, kar je dobra dva odstotka več kot pred 14 dnevi.

Ajdovščina: Poljšak se poslavlja
Od županskega položaja se bo moral posloviti Marjan Poljšak, saj bo Ajdovščino od zdaj vodil Tadej Beočanin, ki je prejel 64 odstotkov glasov, Poljšaku pa so jih volivci namenili slabih 36 odstotkov.

Destrnik: Zmaga Vindiša
V Destrniku, kjer je potekal boj med Vladimirjem Vindišem in Francem Pukšičem, je zmagal prvi z 892 glasovim oz. 57,51 odstotka, Pukšič pa jih je prejel 42,49 odstotka oz. 659.

Postojna: PET glasov razlike
Izjemno napeto je v Postojni, kjer je razlika med zmagovalcem Igorjem Marentičem (3.318) in Jernerjem Verbičem (3.313) borih pet glasov.

Puščavski lisjak župan Loga - Dragomerja
Na županski stolček Loga - Dragomerja se je povzpel "puščavski lisjak" Miran Stanovnik, ki je z 814 glasovi (55,3 odstotka) premagal Boštjana Riglerja (658 glasov oz. 44,7 odstotka).

Terčon ostaja župan Sežane
V Sežani bo še naprej županoval Davorin Terčon, saj je zanj glas oddalo 2.013 volivcev, kar predstavlja 53,61 odstotka glasov. David Škabar je prepričal 46,39 odstotka volivcev.

Lenart: Na koncu le Kramberger
V Lenartu, kjer je pred dnevi odmevala zgodba o belem prahu na občini, Ivanu Vogrinu ni uspelo premagati dozdajšnjega župana Janeza Krambergerja. Ta je dobil dobrih 53 odstotkov glasov, Vogrin pa 46. Nekaj časa je sicer kazalo na tesno zmago Vogrina.

Kastelic še vedno na čelu Trebnjega
Trebnje bo, kot kaže, še naprej vodil pravnomočno obsojen Alojz Kastelic, ki je kljub težavam z zakonom prepričal 52,93 odstotkov volivcev v Trebnjem. Njegova nasprotnica Špela Smuk je dobila slabih 300 glasov manj oz. 47,07 odstotka.

Ponekod tesno, drugje spet ne
V Lendavi je Anton Balažek zmagal s 56 odstotki glasov, v Gornji Radgoni pa bo županoval Stanko Rojko, ki je prejel 65 % glasov. V Radencih je Janez Rihtarič z dobrimi 120 glasovi prednosti premagal Romana Leljaka. Rihtarič jih je namreč dobil 52,44 odstotka. V občini Ruše je tekmico Trudo Pepelnik za dobrih 200 glasov premagal Uroš Razpet. V Puconcih je slavil Ernest Nemec z 61 odstotki, v Beltincih pa Milan Kerman (58 % glasov). Tesno je bilo tudi v Sv. Juriju ob Ščavnici: 6 glasov prednosti ima Miroslav Petrovič. V Šentilju bo župan Štefan Žvab s 56 odstotki glasov.

V občini Grad bodo imeli županjo - Cvetka Ficko je namreč dobila 52 % glasov, v Makolah pa je novi župan Franc Majcen, ki je dobil 62 % glasov. V Ribnici bo še štiri leta županoval Jože Levstek, ki je s 63,72 odstotka glasov premagal nasprotnico Andrejo Škrabec. V Šentjerneju se po 20 letih županovanja poslavlja Franc Hudoklin, saj ga je z 62,21 odstotka glasov premagal Radko Luzar.

V Škofji Loki je zmagal Miha Ješe z 62 odstotki glasov. V Bovcu je bilo tesno, saj je dobil Valter Mlekuž 51 odstotkov. Ravno toliko, 51 odstotkov glasov je dobil tudi Robert Kavčič v Kobaridu. V Turnišču, kjer je potekal edini ženski dvoboj, je slavila LDS-ova kandidatka Vesna Jerala Zver s 55 odstotki glasov, v Poljčanah pa je zmagal Stanislav Kovačič s 56 odstotki. Nova županja Divače je Alenka Štrucl Dovgan (56,29 odstotka) volivcev.

Jože Muhič bo vodil Dolenjske Toplice, saj je dobil 53 odstotkov glasov, Franc Mužič pa tudi po 20 letih od ustanovitve občine Brda ostaja njen edini župan - dobil je 62,05 odstotka glasov. V Borovnici je slavil Bojan Čebela (63 odstotkov glasov), v občini Cerkno pa bo županoval Jurij Kavčič. Marko Soršak je novi župan občine Hoče - Slivnica, Emil Rojc pa bo še naprej vodil Ilirsko Bistrico. Loški Potok bo vodil Ivan Benčina (skoraj 60 odstotkov).

Novi župan občine Komen je Marko Bandelli, ki je v drugem krogu popolnoma spremenil izid iz prvega. Prejel je 907 (51,42 odstotka) glasov, Dosedanji župan Danijel Božič (Zveza za Primorsko) je zbral 857 (48,58 odstotka) glasov. Občino Miren - Kostanjevica bo odslej vodil Mauricij Humar, ki ga je podprlo 1.339 (56,33 odstotka) občanov. V Izoli sprememb ne bo: župan ostaja Igor Kolenc, v Gorišnici pa je zmagal Jožef Kokot (54,24 odstotka glasov). Trzin bo, kot kaže, vodil Peter Ložar, čeprav je izid precej tesen (13 glasov).

Komenda ima novega župana - vodil jo bo Stanislav Poglajen (54 odstotkov glasov). V Gornjem Gradu je zmagal Stanko Ogradi s 55 odstotki glasov, v Dobju pa Franc Leskovšek s 64 odstotki glasov. V Trbovljah so dobili županjo Jasno Gabrič (55 odstotkov glasov), občino Tabor pa bo vodil Anton Grobler, za katerega je glasovalo 57 odstotkov volivcev. V Muti je bilo prav tako tesno, saj je Mirko Vošner dobil 51 odstotkov glasov volivcev. V občini Lovrenc na Pohorju je slavil Joško Manfreda s 54 odstotki glasov, v Dobrepolju pa je zmagal Janez Pavlin (60 odstotkov glasov). Občino Hrpelje-Kozina bo vodila Saša Likavec Svetelšek, saj je prepričala kar 79,92 odstotka volivcev.

V nekaterih občinah so potekale tudi naknadne oz. vnovične volitve v svete krajevnih skupnosti. V večini primerov so naknadne volitve razpisali, ker 5. oktobra za svete krajevnih skupnosti ni bilo dovolj kandidatov. V Murski Soboti in Ajdovščini pa so volitve zaradi nepravilnosti ponovili.