Na lokalne volitve se bodo znova odpravili v 54 občinah, od tega v šestih mestnih. Foto: BoBo
Na lokalne volitve se bodo znova odpravili v 54 občinah, od tega v šestih mestnih. Foto: BoBo
Predčasno glasovanje pred 2. krogom

V nekaterih občinah jim bo to omogočeno danes, v sredo in četrtek, v nekaterih, zlasti manjših, pa le na katerega od teh treh dni. Zakon glede predčasnega glasovanja namreč pravi, da lahko poteka največ pet dni in najmanj dva dni pred dnem glasovanja. A je dejanska izvedba prepuščena občinskim volilnim komisijam. V večjih občinah bodo volivcem omogočili, da na posebnem volišču na sedežu občinske volilne komisije predčasno glasujejo vse tri dni, volišča pa morajo biti v skladu z navodilom Državne volilne komisije odprta med 7. in 19. uro.

Občine informacije, kdaj je pri njih mogoče predčasno glasovati, v glavnem objavljajo tudi na svojih spletnih straneh. Iz njih je razvidno tudi, da v nekaterih, zlasti manjših občinah, predčasno glasovanje ne bo trajalo vse tri dni, ampak le dan ali dva.

Volivci, ki se v nedeljo ne bodo mogli osebno zglasiti na volišču zaradi bolezni, pa lahko v nedeljo izkoristijo možnost glasovanja pred volilnim odborom na svojem domu. Vendar pa morajo svojo željo po takšnem načinu glasovanja sporočiti občinski volilni komisiji najpozneje v sredo, 15. oktobra. To velja tudi za volivce, ki želijo glasovati na volišču, dostopnem za invalide.

Predčasno glasovanje pred 2. krogom