Mariborska županska kandidata sta si po prigovarjanju segla v roke in napovedala džentelmenski dvoboj v drugem krogu. Foto: BoBo
Mariborska županska kandidata sta si po prigovarjanju segla v roke in napovedala džentelmenski dvoboj v drugem krogu. Foto: BoBo
Veselje v taboru Andreja Fištravca
Veselje v taboru Andreja Fištravca ob uvrstitvi v drugi krog. Fištravec je dobil skoraj 41 odstotkov glasov, pri čemer velja poudariti, da se je za župana potegovalo 17 kandidatov. Foto: BoBo

Kandidati, ki so na izbiro, ti dajo misliti, ali naj sploh greš na volitve in voliš nekoga izmed njih. Na koncu greš in pač voliš najmanj slabega med slabimi.

Janja Marolt
Anton Kranjc
"Mariborčanov ne čaka nič dobrega, saj bodo izbirali med nekom, ki je le zasledoval svoje koristi, in nekom, ki je popolni nevednež. Moja misel je: Bog pomagaj temu Mariboru," je dejal Kranjc. Foto: STA
Lokalne volitve 2014
Volilna udeležba v Mariboru je bila okoli 37-odstotna. Foto: BoBo
SLS za rezultat čestita Kanglerju
Fištravec in Kangler se bosta znova pomerila
Cerar o zapletih v Mariboru in izidih v Ljubljani

"Drugi krog in neposredni spopad s Francem Kanglerjem bo nadaljevanje vstajniških dogajanj, ki se bodo tako zaključila na demokratičen način," je zdajšnji mariborski župan Andrej Fištravec povedal po razglasitvi vzporednih volitev, pa katerih je dobil 42,5 odstotka glasov, njegov tekmec v drugem krogu Franc Kangler pa 18,4 odstotka.

"Maribor potrebuje očiščenje po demokratični poti, to se bo zgodilo v drugem krogu volitev," meni Fištravec, ki je sicer prepričan o svoji končni zmagi.

Na drugi strani pa je tudi Kangler prepričan, da so volivci ocenili, da ima sam program, ki veliko obeta. V drugem krogu pričakuje podporo "Mariborčanov, tako levih kot desnih, predvsem pa tistih, ki bodo znali ovrednotiti moje preteklo delo", je Kangler pojasnjeval novinarjem.

Prihodnja neposredna nasprotnika, ki se bosta za županski stolček drug z drugim spopadla 19. oktobra, sta bila sicer v svojih izjavah drug do drugega precej spravljiva, po prigovarjanju sta si segla v roke in zatrdila, da tudi v prihodnje drug od drugega pričakujeta džentelmenski boj, toda Mariborčani so med seboj že takrat, ko sta oba še složno stala pred kamerami na Trgu svobode, šepetali, da se pravi predvolilni boj zdaj šele začenja in da bo ta kampanja zagotovo prej umazana kot ne.

Spopad za županski stolček pa ni edino merjenje moči, ki sta si ga na mariborskih listah privoščila najpopularnejša mariborska lokalna politika. S svojima listama sta se pomerila na volitvah v mestni svet, kjer pa je prav tako zmagal Fištravec, saj bo ta imel okoli tretjino glasov v mestnem svetu, Kangler pa, kot kaže, desetino.

Volitve niso preveč ganile Mariborčanov
Glavno povolilno dogajanje v Mariboru je sicer potekalo v okolici mariborskega Grajskega trga in Trga svobode, kjer so imeli svoje volilne štabe poleg župana Fištravca še nekateri drugi županski kandidati, med njimi tudi Anton Kranjc (SMC) in Tomaž Kancler (SDS). Franc Kangler pa je svoj štab namestil v bližnji Bresternici in se je nato pojavil v središču Maribora okoli pol ure pred zaprtjem volišč.

Zdi se, da Mariborčani niso posvečali kakšne pretirane pozornosti tokratnim županskim volitvam, saj so se v štabih zbrali le najzvestejši podporniki županskih kandidatov. Pričakovano pa je bilo najpestreje pred štabom Andreja Fištravca, ki je zbrane tudi najobilneje pogostil s krompirčkom in ocvrtimi perutničkami.

Precej klavrno vzdušje je bilo pri SMC-jevem kandidatu Antonu Kranjcu. "Mariborčanov ne čaka nič dobrega, saj bodo izbirali med nekom, ki je le zasledoval svoje koristi, in nekom, ki je popolni nevednež. Moja misel je: Bog pomagaj temu Mariboru," je dejal Kranjc, ki je novinarjem razlagal, da je bil obsojen zgolj zaradi dobrote. Nekemu delavcu je odobril izredni limit, denar pa je potem šel za plače delavcev le dan pred božičem. Sodni postopek, ki ga je zatajil - to ga je očitno stalo drugega mesta v županski tekmi v Mariboru -, pa namerava obnoviti.

"Etično-moralne vrednote v stranki," je Kranjc še pojasnil glavni razlog, da je že dan pred volitvami podal izstopno izjavo iz stranke SMC.

Razočaran tudi SDS
"Kampanje smo se lotili zelo resno, pripravili smo program razvoja mesta, ki je temeljil na realnih osnovah. Očitno ni čas za realnost," je izid lokalnih volitev v Mariboru komentiral predsednik izvršnega odbora mariborskega SDS-a Gregor Pivec.

Njegova stranka je v drugem največjem mestu dosegla vse prej kot dober izid oz. le okoli sedem odstotkov. Ali bo SDS v drugem krogu podprl Kanglerja, pa ni želel razkriti, saj se mora na to temo sestati mariborski SDS.

Nekateri pričakujejo koristi od Kanglerja
Izide mariborskih volitev je pokomentiral nekdanji poslanec in literat Tone Partljič, ki tega, da se je Kanglerju uspelo uvrstiti v drugi krog, ne vidi kot presenečenje. Prvi krog volitev pa je primerjal z Butalami, saj se je za župana potegovalo 17 kandidatov, med njimi tudi takšni, ki so jim odvzeli diplome ali pa so se vrnili iz zapora.

Številno podporo Mariborčanov Francu Kanglerju pa vidi tudi v tem, da je pač zaposloval Duplečane, prijatelje in člane SLS-a. "Ne čudim se, da je vsak peti videl priložnost za svojo stvar," je povedal Partljič, ki pričakuje gladko zmago Fištravca v drugem krogu. Vesel pa je bil tudi tega, da je Fištravec na volitvah dobil močno podporo v mestnem svetu. "To, da bi Mariborčani pozabili, koga so preganjali iz mesta pred dvema letoma, bi bilo še bolj butalsko," je poudaril.

Slab obisk volišč
Mariborčani sicer volišč na prvo oktobrsko nedeljo niso množično preplavili - sodeč po podatkih Državne volilne komisije je bila udeležba okoli 37-odstotna, precej zadržano sliko pa je kazalo tudi mesto.

"Kaj naj vam rečem - v mestu je politična katastrofa, gospodarska katastrofa," nas pred voliščem nejevoljno odpravi meščan. Mariborčani ste bili pred slabima dvema letoma na ulici veliko zgovornejši, ko ste znali na ulici jasno povedati, kaj vas moti, ga spomnimo. "Jaz nisem bil med njimi, nikoli nisem bil na njihovi strani. Poskušali so mestu vsiliti sistem, ki je mrtev že 30 let," je bil jasen.

Zgovornejša je bila Mariborčanka Janja Marolt: "Kandidati, ki so na izbiro, ti dajo misliti, ali naj sploh greš na volitve in voliš nekoga izmed njih. Na koncu greš in pač voliš najmanj slabega med slabimi. Izjave, ki so jih dajali ti kandidati v predvolilni kampanji, niso bile primerne, da bi kdor koli izmed njih kandidiral za župana," se je hudovala.

In po njenem mnenju najbolj pereča težava v Mariboru? "Absolutno mestno jedro, ki je popolnoma mrtvo. Prazni lokali, trgovine, nič ljudi. Tudi turisti, ki pridejo sem, gledajo to praznino in ne vedo, kam naj se obrnejo, katastrofa. Sama sicer gospoda Jankovića ne cenim zelo, ampak on in njegova ekipa sta Ljubljano lepo uredila, tudi za turiste, to jim je treba priznati," je dejala.

Mestu manjka "ženska roka"
S svojo someščanko se je glede mestnega jedra brez življenja strinjal tudi Damjan, natakar v enem izmed lokalov v središču mesta. "Dokler se nismo sami lotili svoje iniciative, vodilni niso naredili čisto nič," je pojasnil.

O predvolilni kampanji in o naboru kandidatov pa ima svojo teorijo: "Mene ni nihče prepričal z besedami. Najprej moram nekomu verjeti na besedo, da mu zaupam tudi dejanja," je dejal. Še preden so bili znani izidi vzporednih volitev, pa je pravilno napovedal drugi krog in tudi oba udeleženca. "Prepričan pa sem, da bi imeli zmago v prvem krogu, če bi se le pojavila ženska kandidatka, ki bi znala lepo in pametno govoriti. Ženska roka manjka Mariboru," pravi.

Predsednik ene izmed volilnih komisij v mestni četrti Center pa je prepričan, da mesto potrebuje župana, ki bo "znal mesto potegniti iz krize, v katero je padlo". Pa meni, da bi župan sam to lahko spremenil? "Župan sam najbrž ne, ekipa, ki bi jo pripeljal s sabo, pa bi morala," meni Mariborčan Lojze.

Kandidati, ki so na izbiro, ti dajo misliti, ali naj sploh greš na volitve in voliš nekoga izmed njih. Na koncu greš in pač voliš najmanj slabega med slabimi.

Janja Marolt
SLS za rezultat čestita Kanglerju
Fištravec in Kangler se bosta znova pomerila
Cerar o zapletih v Mariboru in izidih v Ljubljani