V drugem krogu županskih volitev bo, sodeč po izidih prvega kroga, med vsemi občinami najbolj napeta tekma v Mestni občini Ptuj, saj je bil med vodilnima kandidatoma v prvem krogu le en glas razlike. V Puconcih pa se bosta po drugi strani pomerila kandidata, med katerima je bilo v prvem krogu več kot 31 odstotnih točk razlike. Foto: BoBo
V drugem krogu županskih volitev bo, sodeč po izidih prvega kroga, med vsemi občinami najbolj napeta tekma v Mestni občini Ptuj, saj je bil med vodilnima kandidatoma v prvem krogu le en glas razlike. V Puconcih pa se bosta po drugi strani pomerila kandidata, med katerima je bilo v prvem krogu več kot 31 odstotnih točk razlike. Foto: BoBo
Kaj storiti za izboljšanje položaja Murske Sobote?
Predvolilno soočenje: Novo mesto, Ptuj in Maribor
Novogoriška županska kandidata se soočita
Radijsko soočenje Fištravca in Kanglerja
Kako razvoj Novega mesta vidita županska kandidata?
Soočenje za župana v Mestni občini Nova Gorica
Predvolilno soočenje v Kranju, Murski Soboti in Novi Gorici
Kakšno pot Nove Gorice vidita županska kandidata?
Kaj županska kandidata obljubljata Kranju?
Na Ptuju le glas razlike. Kaj obljubljata kandidata?

Volivci bodo na županskih volitvah spet izbirali med dvema kandidatoma, ki sta dosegla najboljši izid, a nista prejela več kot polovice oddanih glasov. Med občinami, v katerih bodo potekali "finalni županski dvoboji", je šest mestnih: Maribor, Novo mesto, Murska Sobota, Nova Gorica, Kranj in Ptuj.

Sicer pa se bodo volivci na volišča odpravili še v občini: Ajdovščina, Beltinci, Borovnica, Bovec, Brda, Cerkno, Destrnik, Divača, Dobje, Dobrepolje, Dolenjske Toplice, Gorišnica, Gornja Radgona, Gornji Grad, Grad, Hoče - Slivnica, Hrplje - Kozina, Ilirska Bistrica, Izola, Jesenice, Kobarid, Komen, Komenda, Lenart, Lendava, Log - Dragomer, Loški Potok, Lovrenc na Pohorju, Makole, Miren - Kostanjevica, Muta, Piran, Poljčane, Postojna, Puconci, Radenci, Ribnica, Ruše, Sežana, Sv. Jurij ob Ščavnici, Šentilj, Šentjernej, Škofja Loka, Tabor, Trbovlje, Trebnje, Trzin in Turnišče.

Maribor
V drugem največjem slovenskem mestu si je na županski stolček želelo kar 17 kandidatov, zdaj pa občani izbirajo med dvema, ki sta tam že sedela: trenutnim županom Andrejem Fištravcem, ki je pred letom in pol nasledil svojega protikandidata Franca Kanglerja, saj je ta po množičnih protestih odstopil s položaja. Oba sta se na nove volitve podala s svojima listama in podpisi volivcev, Fištravca so v 1. krogu podprli s 40,8 odstotka, Kangler pa je prejel 17,7 odstotka oddanih glasov.

Volivcem obljubljata nova delovna mesta in rešitev velikih gospodarskih težav v občini. Fištravec napoveduje uresničitev vsaj desetih tujih naložb, rešitev Športnega centra Pohorje, zgradnjo sortirnice odpadkov ter obnovo stadiona Ljudski vrt, Dvorane Tabor, Ledne dvorane, kopališča Pristan in Mariborskega otoka. Prav tako naj bi nadaljeval prizadevanja za novo umetnostno galerijo in knjižnico ter dokončal obnovo Mariborskega gradu in Pekarne. Kangler pa obljublja, da bo nadaljeval tam, kjer je pred dvema letoma končal. Tudi on bi obnovil stadion Ljudski vrt, kopališče Mariborski otok, hipodrom v Kamnici, bazen v kopališču Pristan in zgradil nov Akvarij -Terarij. Napoveduje rešitev zimske turistične sezone na Pohorju in oživitev letališča.

Ptuj
Na Ptuju je v prvem krogu potekala ostra bitka devetih kandidatov, ki je prinesla neverjetno tesen izid - med zdajšnjim županom Štefanom Čelanom in protikandidatom podjetnikom Miranom Senčarjem je bil le glas razlike v korist Senčarja. Kampanja v 2. krogu se je vrtela predvsem okoli ovadb, obtožb in grozilnih napisov na steni Čelanovega doma. Kaj je res in kdo je kriv, do nedelje še ne bo znano.

Sicer pa Senčar stavi na to, da je po treh mandatih čas za spremembo na vrhu občine. Po njegovem mnenju mestu manjka dejavno upravljanje področja gospodarstva, zato je med drugim treba pospešiti postopke izdaje dovoljenj in poenostaviti sprejemanje občinskega prostorskega načrta. Prav tako pogreša krovno turistično organizacijo v mestu. Čelan na drugi strani obljublja nadaljnji razvoj turizma, naložbe v šolske objekte, med drugim dokončanje osnovne šole za otroke s posebnimi potrebami Ljudevita Pivka ter selitev glasbene šole, med prioritetami je tudi ureditev starega mestnega jedra.

Novo mesto
V Novem mestu bodo zagotovo dobili novo vodstvo občine, saj stari župan ni kandidiral. Med županskima kandidatoma 2. kroga, 55-letno skupno kandidatko SD-ja, Zveze za Dolenjsko in SLS-a Mileno Kramar Zupan ter 41-letnim kandidatom s podpisi volivcev Gregorjem Macedonijem praktično ni programskih razhajanj. Oba sta se za župansko mesto potegovala že leta 2010 in oba tudi zatrjujeta, da bi kot župana delovala pregledno in pošteno ter da glede kadrovskih vprašanj ne bi kupčevala.

Gregor Macedoni bi zagotovil več denarja za projekte krajevnih skupnosti in društva ter kakovostno oskrbo pitno vodo. V mestnem jedru bi uvedel celovit pristop s strategijo, ki bi poenotila cilje in določila zaporedje urejanja. Do leta 2020 pa bi tam izvedli prvi del, ki bi obsegal prometne ukrepe, vsebinsko oživitev, ureditev javnih talnih površin in prenovo infrastrukture. Milena Kramar Zupan je v svojem programu med drugim poudarila, da bi okrepila občinsko gospodarstvo in podjetništvo. V mestnem jedru bi uredila parkiranje in tržnico, prenovila komunalno infrastrukturo, končala prenovo knjižnice, prenovila stavbe, spodbujala malo gospodarstvo, uvedla program naseljevanja, omejila promet in podpirala kulturno-umetniško dejavnost.

Nova Gorica
V Novi Gorici se bo odločalo med zdajšnjim županom 42-letnim Matejem Arčonom in 33-letnim podjetnikom Luko Manjolovićem.
Arčon ob ponovni osvojitvi županskega stolčka obljublja nadaljevanje velikih projektov - gradnjo centralne čistilne naprave na območju treh goriških občin ter komunalno infrastrukturo. Med pomembnejšimi nalogami vidi tudi razvoj turizma, predvsem ustanovitev skupne turistične organizacije vseh šestih občin na Goriškem. Manojlović pa je obljubil predvsem participativni proračun, ki bi ga oblikoval ob pomoči predlogov občanov in krajevnih skupnosti. Z gibanjem Goriška.si je pripravil projekt Participiraj.si in je požel zanimanje občanov že pred prvim krogom volitev.

Kranj
Tudi v Kranju se stari župan Mohor Bogataj v nedeljo meri z zmagovalcem prvega kroga gospodarstvenikom Boštjanom Trilarjem.

Bogataj, ki je občino vodil tudi že med letoma 1998 do 2006, zagovarja kontinuiteto oblasti. "Začeli smo namreč toliko projektov, toliko zadev je odprtih, da je prav, da te zadeve ustrezno tudi dokončamo." Obljublja, da si bo v prihodnje dejavno prizadeval ustvariti razmere za novo gospodarsko rast. Nova delovna mesta predvideva s spodbujanjem ustanavljanja novih podjetij in zmanjševanjem birokratskih ovir pri pridobivanju raznovrstnih dovoljenj. Trilar pa napoveduje, da si bo prizadeval za eksplozijo gospodarstva in nova delovna mesta ter sinergijsko povezovanje gorenjskih občin. Poseben poudarek bi namenil dvigu kakovosti življenja, skrbi za okolje in mladim družinam z otroki. Pospešiti namerava črpanje evropskih sredstev in vzpostavljanjem javno-zasebnega partnerstva.

Murska Sobota
V drugem krogu županskih volitev v Murski Soboti se bosta pomerila sedanji župan Anton Štihec in nekdanji direktor uprave kriminalistične policije Aleksander Jevšek.

Oba se zavedata, da je treba oživiti mestno jedro in spodbuditi gospodarstvo. Štihec omenja nadaljevanje urejanja središča, prenovo Slovenske ulice, kjer bodo poleti prireditve, nekatere druge ulice pa bi tudi zaprl za promet. Jevšek pa opozarja, da je najprej središču mesta treba dati vsebino, in s tem se tako rekoč ukvarjajo vsa mesta. Sam bi, denimo, naredil avenijo Mikija Mustra, avenijo Prekmurske republike.

Vsaj ena nova županja
Sicer pa bo v 54 občinah, kjer še čakajo na novega župana, zagotovo vsaj ena županja. V občini Turnišče bo namreč potekal edini "ženski dvoboj", kandidatki Vesna Jerala Zver (LDS) in Alenka Horvat (podpora volivcev) sta bili v prvem krogu precej izenačeni. Prvi so volivci v prvem krogu namenili 32,8 odstotka glasov, drugi pa 28 odstotkov.

Nadomestne ali ponovne volitve v krajevne skupnosti
V nekaterih občinah pa bodo v nedeljo potekale tudi naknadne oziroma ponovne volitve v svete krajevnih skupnosti. V večini primerov so naknadne volitve razpisane, ker 5. oktobra za svete krajevnih skupnosti ni bilo dovolj kandidatov.
V Murski Soboti in Ajdovščini bodo volitve zaradi nepravilnosti ponovili. V Murski Soboti je namreč občinska volilna komisija razveljavila glasovanje za člane sveta mestne četrti Partizan, saj je ugotovila, da na glasovnici za volitve ni bila navedena ena izmed kandidatk. Do podobnega zapleta je prišlo tudi v Ajdovščini, kjer sta na volitvah članov sveta krajevne skupnosti Gojače - Malovše dva volivca dobila napačni glasovnici.
V Ajdovščini so za 19. oktober razpisali tudi naknadne volitve v svet krajevne skupnosti Kamnje - Potoče. V prvem krogu volitev namreč za izvedbo glasovanja ni bilo dovolj kandidatov.
Zaradi enakega razloga so naknadne volitve razpisali tudi v Ilirski Bistrici in Divači. V Ilirski Bistrici bodo 19. oktobra člane svetov volili v krajevnih skupnostih Dolnji Zemon, Harije, Hrušica, Koseze, Novokračine, Podgrad, Pregarje, Rečica in Vrbovo. V Divači pa bodo naknadne volitve v krajevnih skupnostih Divača, Vreme, Dolnje Ležeče in Senožeče.

Kaj storiti za izboljšanje položaja Murske Sobote?
Predvolilno soočenje: Novo mesto, Ptuj in Maribor
Novogoriška županska kandidata se soočita
Radijsko soočenje Fištravca in Kanglerja
Kako razvoj Novega mesta vidita županska kandidata?
Soočenje za župana v Mestni občini Nova Gorica
Predvolilno soočenje v Kranju, Murski Soboti in Novi Gorici
Kakšno pot Nove Gorice vidita županska kandidata?
Kaj županska kandidata obljubljata Kranju?
Na Ptuju le glas razlike. Kaj obljubljata kandidata?