Nekateri poraženi županski kandidati zahtevajo ponovno štetje glasovnic. Foto: BoBo
Nekateri poraženi županski kandidati zahtevajo ponovno štetje glasovnic. Foto: BoBo

V Črnomlju so ponovno štetje glasovnic zahtevali predstavniki županskega kandidata SLS-a Andreja Fabjana. Njegova protikandidatka Mojca Čemas Stjepanovič (DeSUS in SD) je v prvem krogu dobila 50,23 odstotka glasov, tako da je Fabjana od drugega kroga ločilo le 13 glasov.

Fabjan je ponovno štetje zahteval, ker naj bi pri prvem štetju glasovnic prišlo do nepravilnosti in naj bi nekatere neveljavne glasovnice šteli kot veljavne.

Črnomeljska volilna komisija se bo sestala popoldan. Vseh glasovnic ne bodo ponovno šteli, ampak bodo ob navzočnosti predstavnikov list pregledali tiste, ki naj bi bile sporne.

Podobni zapleti bodo nastali tudi v nekaterih drugih občinah. Glasovnice so že na volilni dan večkrat šteli v občini Kobilje, kjer je zmagovalec županskih volitev protikandidata premagal za en sam glas.

Zbirnih podatkov o ugovorih in zahtevah za ponovno štetje sicer ni, saj so občinske volilne komisije pri svojem delu avtonomne in jim po zakonu o tem ni treba poročati nikomur, ne Državni volilni komisiji ne pristojnima ministrstvoma.

Zapleti v osmih občinah
Zapleti so se pojavili tudi v Celju, Murski Soboti, Hrastniku, Sevnici, na Vrhniki, v Logu -Dragomerju, Mislinji in Radencih, kjer je bila zaradi napake pri vnosu v spletno aplikacijo napačno prikazana razdelitev svetniških mandatov med listami. Po pojasnilu ministrstva za javno upravo so napake v vseh teh občinah že odpravljene, tako da so objavljeni podatki pravilni.

Še pred volitvami pa je ogorčenje povzročila odločitev postojnske volilne komisije, da mora del krajanov Prestranka v prvem krogu volitev na volišče v sosednjo vas Koče. Po protestih krajanov je občinska volilna komisija sklenila, da bodo ti volivci v drugem krogu županskih volitev glas lahko oddali na volišču v svojem kraju.