V SMC-ju so z izidi zadovoljni. Foto: STA
V SMC-ju so z izidi zadovoljni. Foto: STA

V petek zvečer smo izvedeli, da je naš kandidat v Mariboru Anton Kranjc zamolčal pomembno stvar. Ko smo to izvedeli, so že na lokalni ravni ugotovili, da to ne more biti več naš kandidat, in mi smo v soboto ta sklep potrdili. Neljub dogodek, a zanj nismo vedeli, ker nas je Kranjc zavedel.

Miro Cerar
Zvonko Černač, SDS
SDS meni, da so se njihovi kandidati dobro odrezali. Foto: STA
Ljudmila Novak
Ljudmila Novak meni, da je letos moderno kandidirati na nestrankarski listi in opozarja, da morajo stranke slediti svojim programom, medtem ko se netrankarske liste pogosto pojavijo le za čas volitev. Foto: MMC RTV SLO
Aleksander Jevšek in Dejan Židan
Foto: BoBo/V naši stranki je tako, kot mora biti, ne skrivamo se za drugimi imeni, ne rušimo drugih, je dejal predsednik SD-ja Dejan Židan.
Marko Zidanšek, Bojan Šrot, Franc Bogovič
Predsednik SLS-a Franc Bogovič je prepričan, da bo stranka po naslednjih volitvah znova odločala o usodi SLovenije. V Celju je zmagal njihov kandidat Bojan Šrot. Foto: STA
Združena levica
Luka Mesec, vodja poslanske skupine Združene levice je prepričan, da je ZL vedno bolj prepoznaven tudi na lokalni ravni. Foto: MMC RTV SLO

Ljudje počasi spoznavajo, da so na parlamentarnih volitvah izvolili mačka v žaklju oziroma da je bil ta žakelj prazen, saj v njem ni nobenega mačka.

Zvonk Černač (SDS) o največjih vladnih strankah

Cerar je v prvem odzivu poudaril, da so izidi po Sloveniji na neki način presenetljivi, saj marsikje ne bo večjih sprememb. Sam je z izidi njihove stranke zadovoljen, saj so "zelo mlada stranka".

"V 131 občinah smo nastopili s kandidatnimi listami in v tako kratkem času štirih mesecev nam jih je uspelo oblikovati. To je velik dosežek, zahvaljujem se vsem, ki so pomagali in liste podprli." Kot kaže, v Mariboru niso izbrali pravega županskega kandidata, saj se je v petek izvedelo, da njihov kandidat Anton Kranjc ni razkril svoje pravnomočne obsodbe.

Cerar: Kranjc nas je zavedel
"V petek zvečer smo izvedeli, da je naš kandidat v Mariboru Anton Kranjc zamolčal pomembno stvar. Ko smo to izvedeli, so že na lokalni ravni ugotovili, da to ne more biti več naš kandidat, in mi smo v soboto ta sklep potrdili. Neljub dogodek, a zanj nismo vedeli, ker nas je Kranjc zavedel,"
pravi Miro Cerar.

Zanikal je tudi namige, da v Ljubljani niso želeli postaviti močnega protikandidata Zoranu Jankoviću: "Cenim našega kandidata v Ljubljani, saj je bil pravi v smislu znanja in programa. Zavedali smo se, da je novinec v politiki, zato nismo presenečeni nad izidom. Ne drži, da SMC ni želel dati močnega kandidata proti Jankoviću. Dobili smo kar precej podpore za listo in to je znak, da si tudi v Ljubljani volivci želijo sprememb, ki jih zagovarjamo."

SDS zadovoljen, izpostavlja pa "slabe" izide vladnih strank
Izide je komentiral tudi podpredsednik SDS-a Zvonko Černač, ki je z njimi zadovoljen, a je opozoril, da je izkupiček vladnih strank slab, kar kaže, da je zaupanje ljudi v vladno politiko splahnelo. Tako ljudje po njegovem mnenju počasi spoznavajo, da so na parlamentarnih volitvah izvolili "mačka v žaklju oziroma da je bil ta žakelj prazen, saj v njem ni nobenega mačka," je poročal STA.

Stranka je po mnenju Černača dosegla zelo dober izid na županskih volitvah, saj so bili številni izvoljeni v prvem krogu. Prepričan je, da bodo uspešni tudi v drugem krogu volitev. Sledili so "preprostemu načelu predlaganja delovnih in poštenih ljudi, ki so se s svojim dosedanjim delom že izkazali", je dejal in dodal, da so volivci to prepoznali in nagradili stranko in kandidate.

DeSUS županska mesta ne zanimajo preveč
Karl Erjavec
, predsednik DeSUS-a, je dejal, da je izid volitev pričakovan in da posebnih presenečenj ni bilo.

DeSUS je imel le dva kandidata za župana, a, kot je dejal Erjavec, "na mesta županov nikoli niso merili", ampak je za stranko pomembneje, da ima čim več mestnih in občinskih svetnikov, ki lahko uresničujejo program stranke. Dodal je, da se bodo še odločali o podpori v drugem krogu, in izpostavil, da ima DeSUS veliko podžupanov, "ker je to del dogovora o podpori".

NSi: Moderno je kandidirati na nestrankarski listi
NSi je v občinske svete kandidiral v 190 občinah in pričakuje boljše izide glede svetniških list, je dejala predsednica stranke Ljudmila Novak. Za zdaj so dobili pet županskih mest, pričakujejo jih še več. Novakovi je žal, da se volilna udeležba iz volitev v volitve znižuje, saj "vsi moramo odločati o tem, kdo nas bo vodil". "Vsi bi morali na volitve in izbrati najboljše."

Uspeh na lokalnih volitvah je po njenih besedah težje napovedovati, saj se tukaj pojavlja veliko nestrankarskih list. "To je, kot kaže, moderno," je dejala in opozorila, da imajo stranke programe, ki jih morajo izpolnjevati tudi po volitvah, medtem ko se strankarske liste po navadi pojavijo le za ene volitve. Novakovo presenečajo izidi, ki kažejo, da so v ospredju tudi župani s kazenskimi ovadbami in obtožbami, a je dejala, da to ljudi, kot kaže, ne moti.

SD: Imamo možnost, da dobimo župane v velikih mestih
"V naši stranki je tako, kot mora biti, ne skrivamo se za drugimi imeni, ne rušimo drugih. Izidi kažejo, da smo najmočnejša stranka na lokalni ravni na levici in v koaliciji, tako da se stranka krepi,"
je predsednik SD-ja Dejan Židan komentiral izid lokalnih volitev in nedavna nesoglasja v strankarskih krogih na Obali. To po njegovih besedah kažejo tudi do zdaj znani izidi, saj naj bi imeli že 10 županov, imajo pa veliko možnosti, da župane dobijo tudi v večjih, mestnih občinah. Do zdaj so namreč imeli le enega.

SLS: Zmagujejo tisti, ki znajo kaj narediti
V SLS-u imajo za zdaj zagotovljenih 21 županov, kar po mnenju predsednika Franca Bogoviča ni zadnja številka. "Lokalne volitve so realne volitve, volitve, kjer se je treba približati človeku in dobiti glasove. To niso neke virtualne volitve, kjer lahko prek medijev z lepimi besedami, obljubami zmagaš. Treba je nekaj znati kaj narediti in danes zmagujejo tisti župani, ki so že nekaj naredili, in vesel sem, da je največ teh prav iz SLS-a," je dejal Bogovič in dodal, da verjame, da se bo takšen izid odrazil tudi na naslednjih parlamentarnih volitvah in da bo SLS znova odločal o usodi Slovenije.

ZL: Prepoznavni tudi na lokalni ravni
Izidi kažejo, da Združena levica ni le fenomen na nacionalni ravni, ampak ostaja prodorna in prepoznavna tudi na lokalni ravni, je dejal Luka Mesec iz ZL-ja. "Kangler, Popovič, Jankovič so župani starega tipa, vzpostavili so se v času debelih krav in s takrat poceni kapitalom zgradili neke objekte, o katerih uporabnosti lahko sodi vsak sam. Ti objekti so bili neki znak uspešne politike v občini. Ljudje na lokalni ravni očitno krizo dojemajo počasneje, zato lahko omenjeni še vedno obljubljajo neki preporod politike in temu lahko pripisujemo takšne izide. A za to ni nikakršne materialne osnove v teh časih in prepričani smo, da se bo to v tem mandatu tudi pokazalo," je še dejal Mesec.

Ministrstvo: Lokalna samouprava je razdrobljena, a avtonomna
Minister za javno upravo Boris Koprivnikar (SMC) pa je za STA dejal, da si na ministrstvu želijo predvsem tvornega sodelovanja z lokalnimi skupnostmi.

Na ministrstvu si bodo prizadevali, da bi ponudili enovito in celostno podporo delovanju lokalnim skupnostim ter jih usmerjali predvsem v medsebojno sodelovanje, v čim učinkovitejše zagotavljanje servisa njihovim občanom. Želijo si, da bi se lokalne skupnosti med seboj povezovale tudi v širših in dolgotrajnejših projektih.

Čeprav se ministrstvo zaveda, da je lokalna samouprava zelo razdrobljena (več kot polovica občin nima zakonsko določenega števila občanov, ki je 5.000), se zaveda tudi, da je popolnoma avtonomna. Na ministrstvu si bodo tako prizadevali, da bi pospešili povezovanje občin v skupne občinske uprave, tudi z mehanizmi sofinanciranja.

Prizadevajo si, da bi v okviru ministrstva za javno upravo ponovno vzpostavili celovito podporo občinam na enem mestu - od tekočih občinskih zadev do dolgoročnih in črpanja evropskih sredstev. Tak cilj so zapisali tudi v koalicijski pogodbi, je spomnil Koprivnikar in dodal, da v tej smeri že pripravljajo določene konkretne ukrepe, ki niso neposredno vezani na zakonske spremembe, ampak gre predvsem za koncentracijo vseh tistih podpornih funkcij, ki jih občine dejansko potrebujejo. Posebnega državnega sekretarja za področje lokalne samouprave ne bo.

V petek zvečer smo izvedeli, da je naš kandidat v Mariboru Anton Kranjc zamolčal pomembno stvar. Ko smo to izvedeli, so že na lokalni ravni ugotovili, da to ne more biti več naš kandidat, in mi smo v soboto ta sklep potrdili. Neljub dogodek, a zanj nismo vedeli, ker nas je Kranjc zavedel.

Miro Cerar

Ljudje počasi spoznavajo, da so na parlamentarnih volitvah izvolili mačka v žaklju oziroma da je bil ta žakelj prazen, saj v njem ni nobenega mačka.

Zvonk Černač (SDS) o največjih vladnih strankah
Mesec: Izidi kažejo, da je ZL prepoznavna tudi na lokalni ravni
Erjavec pričakoval takšne rezultate
Ljudmila Novak: Očitno je moderno imeti obtožnice
Židan: V naši stranki je vse tako, kot mora biti
V SDS-u zadovoljni z doseženim rezultatom
SLS za rezultat čestita Kanglerju
Cerar o zapletih v Mariboru in izidih v Ljubljani
Mesec: Izidi kažejo, da je ZL prepoznavna tudi na lokalni ravni
Erjavec pričakoval takšne rezultate
Ljudmila Novak: Očitno je moderno imeti obtožnice
Židan: V naši stranki je vse tako, kot mora biti
V SDS-u zadovoljni z doseženim rezultatom
SLS za rezultat čestita Kanglerju
Cerar o zapletih v Mariboru in izidih v Ljubljani