Lukič je pojasnil, da delodajalci uporabljajo veliko domišlije pri kršenju pravic delavcev. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Lukič je pojasnil, da delodajalci uporabljajo veliko domišlije pri kršenju pravic delavcev. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Delavci Vegrada
"Glavna moč delodajalca je, da lahko v vsakem trenutku zagrozi s selitvijo," je opozoril Badalič. Foto: BoBo
Za mnoge delavce Nemčija spet obljubljena dežela

V kavarni Kinadvor je potekala okrogla miza na temo izkoriščanja migrantov, na kateri so sodelovali Goran Lukič iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, Nina Obran iz društva Ključ in Vasja Badalič iz pravne fakultete.

Lukič je pojasnil, da delodajalci uporabljajo veliko domišlije pri kršenju pravic delavcev. Po njegovih besedah težav na tem področju ne moremo reševati na "domačem dvorišču", saj je takrat že prepozno. Delavce je zato potrebno začeti informirati o njihovih pravicah že v državi, iz katere prihajajo, npr. v Bosni in Hercegovini. "Preventivno delovanje je najboljše," je prepričan. Največji izziv za sindikate je tako mednarodno povezovanje in hiter odziv na kršitve.

"Delodajalcem dol visi za pravice delavcev"
Zatrdil je, da številni delodajalci sploh ne vedo, da kršijo pravice delavcev, saj jih niti ne poznajo. "Dol jim visi za pravice delavcev," je poudaril in povedal še, da je pomembno, da delavci stopijo iz kletke strahu in da končno rečejo "dovolj je". Opozoril je tudi, da niso izkoriščani samo tuji delavci, ampak tudi Slovenci.

Po njegovih besedah ni le Kitajska država tretjega sveta, ampak nam je tretji svet veliko bližje. Med takšne države po njegovem spadala tudi Srbija, kjer naše Gorenje, tako Lukič, delave plačuje okoli 150 evrov na mesec, "kar je slabše kot na Kitajskem", poleg tega pa naj bi delavcem, ki so želeli ustanoviti sindikat, to prepovedali in jih šikanirali.

"Pravo obstaja le kot fikcija"
Badalič je dejal, da kapital z mobilnostjo išče vedno nove delavce in jih izsiljuje. Če se eni ne ponižajo dovolj, pravi Badalič, se kapital seli drugam. Kot primer je navedel Pakistan in države Srednje Amerike, v katerih delavci nimajo nobenega pravnega varstva. Pravo po njegovem obstaja le kot neka fikcija.

Kot pravi, je pesimist glede možnosti, da bo dejansko prišlo do implementacije prava v praksi. Delavci namreč kljub brutalnemu izkoriščanju potrebujejo delo, saj morejo preživeti. "Glavna moč delodajalca je, da lahko v vsakem trenutku zagrozi s selitvijo," je opozoril.

"Delavci iz tretjega sveta postajajo ideal"
Izpostavil je, da delavci iz tretjega sveta postajajo ideal za korporacije in delodajalce, čemur se moramo po njegovem upreti. Teh standardov, kot pravi, nikakor ne smemo sprejeti.

Obranova pa je pojasnila, da kriza predstavlja veliko tveganje, da ljudje zapadejo v kriminalno dejavnost ali trgovino z ljudmi, in sicer tako na strani žrtev kot tudi na strani storilcev.

Za mnoge delavce Nemčija spet obljubljena dežela