Madžarsko je razburila naslovnica Mladinine, na kateri se prvak SDS-a Janez Janša, poslanec SDS-a Branko Grims in evropski poslanec SDS-a/EPP-ja Milan Zver stiskajo k madžarskemu predsedniku vlade Viktorju Orbanu, ki medtem drži roko v fašističnem pozdravu.  Foto: MMC RTV SLO
Madžarsko je razburila naslovnica Mladinine, na kateri se prvak SDS-a Janez Janša, poslanec SDS-a Branko Grims in evropski poslanec SDS-a/EPP-ja Milan Zver stiskajo k madžarskemu predsedniku vlade Viktorju Orbanu, ki medtem drži roko v fašističnem pozdravu. Foto: MMC RTV SLO

"Veleposlaništvo Madžarske v Ljubljani je prepričano, da naslovnica tednika Mladina z 22. marcem 2019 krši načela svobode tiska in izražanja in da dejanja, kot je objava naslovnice, škodijo sicer odličnemu dvostranskemu sodelovanju naših držav," je zapisano v verbalni noti, ki jo je madžarsko veleposlaništvo naslovilo na ministrstvo za zunanje zadeve. Na naslovnici Mladine je Orban z roko v fašističnem položaju, zato je madžarsko veleposlaništvo MZZ prosilo "za pomoč pri preprečevanju podobnih incidentov v prihodnosti".

Madžarska veleposlanica v Ljubljani Edit Szilagyine BatorfiFoto: BoBo
Madžarska veleposlanica v Ljubljani Edit Szilagyine BatorfiFoto: BoBo

"V odgovoru smo zapisali, da MZZ pri izvajanju politik in aktivnosti dosledno spoštuje načelo svobode medijev in svobode izražanja ter ne posega v uredniško politiko posameznih slovenskih medijev niti je ne ocenjuje," so pojasnili na zunanjem ministrstvu.

Kar počne Mladina, je omalovaževanje odločitve madžarskega ljudstva, ki je Viktorja Orbana tretjič zapored z dvotretjinsko večino izvolilo za predsednika vlade, je zaničevanje Madžarov, potem ko je postalo očitno, da vodilna slovenska politika ne bo sprejela madžarskega predloga, zapisala madžarska veleposlanica v Ljubljani Edit Szilagyine Batorfi.

Skupna seja odbora za kulturo in zunanjo politiko

Poslanec SMC-ja Gregor Perič je napovedal, da bo zaradi madžarske note zahteval sklic skupne seje odborov za kulturo in za zunanjo politiko. Perič je poziv madžarskega veleposlaništva označil kot popolnoma nesprejemljivega. "Kaže na velik odmik madžarskih oblasti od splošnega dojemanja svobode medijev, kot ga razumemo v velikem delu skupne evropske družine. Gre še za enega v nizu ravnanj vlade Viktorja Orbana, ki ga moramo vzeti kot resno opozorilo, da naše vrednote, ki jih živimo v EU-ju, niso samoumevne," je poudaril Perič, sicer član odbora za zadeve EU-ja.

Predsednik odbora za zunanjo politiko in poslanec SD-ja Matjaž Nemec je pobudo poslanskega kolega Periča pozdravil in izrazil pričakovanje, da bo skupna seja v sodelovanju s predsednico odbora DZ-ja za kulturo sklicana ob prvem možnem terminu. "Kot predsednik odbora za zunanjo politiko sem odgovoren slediti sicer tudi mojim trdnim prepričanjem, da se je treba tovrstnim nedopustnim (ne)diplomatskim pritiskom najodločneje zoperstaviti," je dejal Nemec.

Tudi predsednica odbora DZ-ja za kulturo Violeta Tomić iz Levice je podprla obravnavo zadeve na skupni seji z OZP-ja. "V Orbanovi Madžarski so kritični in svobodni mediji praktično izginili. Tudi v Sloveniji Orban skupaj s SDS v medijih, ki jih lastniško obvladuje, uveljavlja isti princip: mediji zanje niso nič več od trobil za širjenje laži in nestrpnosti," je za ocenila Tomićeva. "Orbanovo razumevanje svobode medijev ne pozna meja. Na nas pa je, da mu postavimo meje," je dodala.

Pahor pričakuje, da se druge vlade vzdržijo komentiranja slovenskih medijev

Predsednik republike Borut Pahor je v povezavi z madžarsko protestno noto zaradi naslovnice tednika Mladine izrazil pričakovanje, da tako kot se sam "vedno vzdrži komentiranja medijev (...), da bodo enako mero vzdržanosti glede komentarjev slovenskih medijev zavzele tudi vlade drugih držav".

Pahor je ob tem spomnil, da je že avgusta lani na novinarska vprašanja v povezavi z naslovnico Demokracije, ki je razburila javnost, odgovoril, da se kot "predsednik republike vedno vzdrži komentiranja medijev, ker bi to lahko bilo razumljeno kot poseganje v svobodo tiska in govora". Pri tem je tedaj dodal še, da so "njegova stališča o nujnosti medsebojnega spoštovanja splošno znana".

Orban znova napadel člane EPP

Madžarski premier Viktor Orban je znova napadel predstavnike Evropske ljudske stranke, med njimi predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja, saj je z besedami "Angleži odhajajo, migranti prihajajo" opisal dosežke Evropske komisije v Junckerjevem mandatu, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. EPP je sicer že marca zaradi Orbanovih napadov na Junckerja zamrznil članstvo Fidesza.

Mladinina karikatura se je na Madžarskem hitro razširila

Kot piše Mladina, je nota le zadnja v vrsti madžarskih reakcij. Pred tem je pismo Mladini poslala madžarska veleposlanica v Ljubljani Edit Szilagyine Batorfi in ji očitala, da si ne prizadeva za prijateljstvo med narodi in da njeni članki ne odsevajo dejstev. Poleg nje se je ta teden o Mladini na svoji spletni strani razpisal tudi Zoltan Kovacs, tiskovni predstavnik madžarske vlade in zapisal, da ga zgodovinsko zmedena in neprofesionalna drža Mladine, "nekoč glasnice Komunistične partije", nikakor ne preseneča.

V Mladini jezo Orbanove vlade pripisujejo temu, da se je Mladinina karikatura v preteklih tednih precej hitro razširila znotraj madžarske javnosti o naslovni strani so poročali skoraj vsi še preostali neodvisni madžarski mediji, kot so 24.hu, hvg.hu, tednik Magyar Narancs ali madžarski poslovni portal napi.hu.

Madžarsko veleposlaništvo protestiralo zaradi Mladine

DNŠ: Prikaz, kako Madžarska vidi vlogo medijev

"V Društvu novinarjev Slovenije se pridružujemo uredništvu Mladine v ugotovitvah, da je diplomatska nota madžarske ambasade, v kateri se je ta opredelila do naslovnice Mladine 22. marca 2019 in od slovenskega zunanjega ministrstva celo pričakovala posege v uredniško avtonomijo medija, dokaz resnosti razmer v tako imenovani demokratični Evropi. Da madžarsko veleposlaništvo označi naslovnico tednika Mladina za “politično neodgovorno” in pozove slovensko zunanje ministrstvo, naj “pomaga pri preprečevanju podobnih incidentov”, je ne le popolnoma nesprejemljiv, temveč skrajno nezaslišan izraz predstave o popolnem oblastnem nadzoru, discipliniranju in obvladovanju medijev," so se odzvali v Društvu novinarjev Slovenije (DNS), kjer menijo, da je pismo madžarske veleposlanice še en plastični prikaz, kako vlada uradno demokratične države, članice EU-ja in Nata, vidi vlogo medijev v družbi.

"Poudarjamo, da novinarji in mediji v Sloveniji nismo potencialna tarča oblastnih podrejanj. Prav nasprotno, delujemo avtonomno in svobodno ter skladno s profesionalnimi in etičnimi standardi in merili, ki so edino vodilo pri našem delu. Od države pričakujemo kvečjemu, da bo, kot je pravilno ravnala v primeru madžarske note, dosledno zagotavljala in ščitila medijsko svobodo in svobodo izražanja nasploh," so še zapisali v DNS-ju.

Madžarsko veleposlaništvo v Ljubljani je s t. i. verbalno noto pri MZZ-ju protestiralo zaradi
Madžarsko veleposlaništvo v Ljubljani je s t. i. verbalno noto pri MZZ-ju protestiralo zaradi "politično neodgovorne naslovnice Mladine". Foto: MMC RTV SLO

Madžarska vlada je po navedbah DNS-ja v zadnjem desetletju sistematično kršila vsa načela medijske svobode, ki je eden temeljev demokratične družbe, pomagala pri zapiranju neposlušnih medijev in z drugimi metodami pritiska kritične novinarje pregnala ali iz poklica ali na sam rob medijskega prostora.