Ničelna toleranca velja tudi zunaj njih, zato so ob seznanitvi z zadevo takoj ukrepali v skladu s pristojnostmi.

Kot so sporočili z ministrstva, so seznanjeni z novinarskim prispevkom revije Jana, v katerem pišejo o domnevnih nepravilnostih v poslovanju in o nasilju nad oskrbovanci v omenjenem mariborskem domu za starejše, ki naj bi jih odkrili na podlagi raziskovanja in anonimne prijave.

Ministrstvo, ki je pristojno za opravljanje nalog na področju institucionalnega varstva, je takoj pozvalo zavod, da se opredeli do zadeve in ugotovitev medijskega poročanja, k temu pa so pozvali tudi socialno inšpekcijo, častno razsodišče pri Socialni zbornici Slovenije in ministrstvo za zdravje.

Maljevac ob zadnjih poročanjih o domnevnem nasilju nad starejšimi vnovič poziva tako uporabnike družbenih omrežij kot medijska uredništva, da z objavami in poročanjem o nasilju ne prispevajo k njegovemu razplamtevanju. "Obsodba nasilja pripomore k zmanjševanju nasilja, prikaz nasilja spodbudi k novim nasilnim dejanjem," je dodal.

Revija Jana piše, da se je na njih obrnila skupina zaposlenih iz enega največjih domov za starostnike, mariborskega Doma Danice Vogrinec, kjer več kot 400 zaposlenih skrbi za 900 oskrbovancev, od tam pa so prejeli tudi anonimno pismo z očitki o številnih nepravilnostih v domu.

Opozarjajo na domnevno poniževanje, ustrahovanje in neukrepanje vodstva, kar naj bi privedlo do apatičnosti in obupa med zaposlenimi. Kljub številnim pritožbam in anonimnim pismom, poslanim na različne institucije, vključno z ministrstvom, se razmere ne izboljšujejo, so zapisali. Žrtve slabih razmer naj bi bili tudi oskrbovanci, navedbe zaposlenih povzema revija.