Manica Janežič Ambrožič. Foto: RTV Slovenija
Manica Janežič Ambrožič. Foto: RTV Slovenija

Ker je odstop za vodstvo RTV Slovenija presenečenje, Valentin Areh, vršilec dolžnosti direktorja TV Slovenija jo je namreč v pogovoru pozival, naj ne odstopi, vodstvo vršilca dolžnosti odgovornega urednika za zdaj ne bo imenovalo.

Skladno z dogovorom bo tako Manica Janežič Ambrožič opravljala delo vršilke dolžnosti odgovorne urednice informativnega programa. Mandat bi se ji sicer iztekel marca 2022.

Sorodna novica Nadzorni svet: Sklepi nadaljevanja 31. redne seje veljavni. Tomšič: Blokada javne nadzorne funkcije.

Ukinitve in krajšanje oddaj

Po navedbah vodstva RTV Slovenija so manjše spremembe programsko-produkcijskega načrta sicer nujne tako zaradi kadrovskega manka kot tudi padca gledanosti informativnih oddaj.

Osnutek programskega načrta, ki ga bodo programski svetniki obravnavali v ponedeljek, sicer med drugim predvideva ukinitev Poročil ob 8.00, 9.00 in ob 10.00. Ukinjeni naj bi bili tudi oddaji Dnevnikov izbor in Politično s Tanjo Gobec. Prihodnje leto pa naj na programih ne bi bilo več enournih oddaj Svet v letu in Slovenija v letu, prav tako ne pogovornih oddaj na 3. programu.

Za deset minut bi skrajšali tudi TV Dnevnik, ki bi trajal le še 20 minut, in Odmeve, ki bi trajali 25 minut. Prav tako bi skrajšali zunanjepolitično oddajo Globus in gospodarsko Točko preloma ter oddajo za potrošnike Koda. Oddaje Globus, Točka preloma in Koda naj bi tudi premaknili na 2. program, kjer naj bi gledalcem ponudili še Poročila o znanosti in tehnologiji, Poročila o zdravju ter Poročila ob 20.00 in ob 21.00.

18.48

Aktiv novinarjev IP TV SLO: "Skrbijo nas napovedano krajšanje, ukinjanje in premeščanje nekaterih oddaj"

Po odstopu so se oglasili v Aktivu novinarjev Informativnega programa Televizije Slovenija, kjer so zapisali, da obžalujejo odstop odgovorne urednice, in izpostavili, da imajo tudi v informativnem programu pomisleke glede predloga programsko-produkcijskega načrta za prihodnje leto. "Skrbijo nas napovedano krajšanje, ukinjanje in premeščanje nekaterih oddaj, čeprav se zavedamo, da so določene spremembe tudi v informativnem programu potrebne. Bojimo se, da so te, sodeč po predlogu PPN-ja, vseeno preveč korenite. Pričakujemo, da se bo v okviru sprejemanja programsko-produkcijskega načrta opravila temeljita razprava, v kateri bodo upoštevani tudi naši predlogi in mnenja, zato se veselimo srečanja z v. d. direktorja Televizije Slovenija," so zapisali člani izvršnega odbora aktiva.

Odstopila odgovorna urednica informativnega programa Manica J. Ambrožič

20.05

Sindikat novinarjev Slovenije poziva vodstvo, naj v polni meri izpolnjuje zakonsko določene naloge RTV Slovenija

Oglasili so se tudi v Sindikatu novinarjev Slovenije, kjer obžalujejo odstop Manice Janežič Ambrožič, "vendar razumemo razloge, ki so jo vodili do te odločitve". "Ukinitev jutranjih poročil, krajša osrednja informativna oddaja Dnevnik in ukinitev večine informativnih pogovornih oddaj slovenski RTV oddaljuje od največjih javnih evropskih servisov in znižuje standarde za slovenske gledalke in gledalce," so zapisali in vodstvo RTV Slovenija pozvali, da "pri oblikovanju predloga programsko-produkcijskega načrta za leto 2022 zagotovi program, ki bo v polni meri izpolnjeval zakonsko določene naloge RTV Slovenija, ne pa rezal njihovega obsega in vsebin ter uničeval kadrovski potencial javne službe po volji vladnega zmanjševanja finančnih virov zanje".

"Vlado pozivamo, naj izpolni zaveze stavkovnega sporazuma iz decembra 2018, po katerem je dolžna zagotoviti sredstva za realizirano povečanje plač. Državni zbor pozivamo, da vlado zaveže k njenemu stabilnemu in zadostnemu financiranju, kot to določa zakon. Uničevanje javnih servisov, RTV Slovenija in STA, ki smo mu priča, je kršitev pravic državljanov po kakovostnem obveščanju," so še zapisali.

18.02

Programski svet bo razpravljal tudi o odstopu odgovorne urednice

Na ponedeljkovi seji bodo nedvomno govorili tudi o odstopu Manice Janežič Ambrožič, je za STA napovedal njegov predsednik programskega sveta Ciril Baškovič. Kot je dejal, lahko sicer opravijo razpravo, ki bo informativne narave. Programski svet pa se lahko v nadaljevanju vključi v postopek imenovanja novega odgovornega urednika, če kandidat, ki ga bo predlagal direktor, ne bo dobil večinske podpore uredništva, je pojasnil Baškovič.

Kot je razvidno z dnevnega reda seje, bo na njej predstavljena tudi informacija o poslovanju RTV Slovenija. Po Baškovičevih besedah gre za tekoče obveščanje generalnega direktorja RTV Slovenija Andreja Graha Whatmougha, tokrat o sicer pestrem aktualnem dogajanju.