Odpadni deli večine sveč so nerazgradljivi – letno teh odpadkov nastane med 8 in 10 tisoč tonami. Foto: BoBo
Odpadni deli večine sveč so nerazgradljivi – letno teh odpadkov nastane med 8 in 10 tisoč tonami. Foto: BoBo

Slovenci v enem letu prižgemo več kot 15 milijonov nagrobnih sveč, od tega skoraj polovico ob 1. novembru. Letno za sveče porabimo 30 milijonov evrov. In če dodamo še dejstvo, da so odpadni deli sveč nerazgradljivi, so to podatki, vredni razmisleka. Problematiko pretiravanja s kupovanjem sveč naslavlja akcija Manj svečk za manj grobov, ki letos že trinajstič poteka po Sloveniji.

Humanitarno-ekološka akcija nima namena ukinjati običaja prižiganja sveč na grobovih, poudarja njen idejni vodja in predsednik sklada Svečka Primož Jelševar. "Nič ni narobe, če kupimo svečko. To je v bistvu zelo lepo, da se na tak način spomnimo tistih, ki smo jih imeli najraje. Večji problem je pretiravanje, ki je bilo v preteklih letih zelo očitno zlasti v tem času," je pojasnil Jelševar in dodal, da gre za zavedanje, da so to potrošne dobrine, ki imajo zelo kratko življenjsko dobo in kmalu postanejo odpadek.

Namesto sveče donacija v dobrodelne namene

Z nakupom zastavice Manj svečk za manj grobov in kakšne sveče manj, pa lahko spomin na umrle počastimo tudi nekoliko drugače – s prispevkom v humanitarne namene. Zastavice, ki so lahko tudi del okrasja grobov, je mogoče letos kupiti že v 24 slovenskih krajih.

Sveče kmalu po uporabi postanejo odpadek, ki močno bremeni okolje. Foto: Reuters
Sveče kmalu po uporabi postanejo odpadek, ki močno bremeni okolje. Foto: Reuters

"Vsa sredstva, ki bodo zbrana v teh krajih, bodo šla v lokalne namene, vsaka organizacija, ki pristopi, se lahko odloči, komu bo to namenjeno," je za Radio Slovenija pojasnil Jelševar. Pri tem pa se ohranja neka rdeča nit. "Sredstva se zbirajo za reševanje življenj oziroma za zdravstveno-tehnične pripomočke, ki olajšujejo razne tegobe," je pojasnil pobudnik akcije.

Sredstva za humanitarne namene lahko prispevate tudi z nakupom virtualne svečke, s sporočilom SMS na 1919 s ključno besedo SVECKA ali SVECKA 5 in tako prispevate en evro ali pet evrov za nakup medicinskih pripomočkov in za zdravljenje bolnih in življenjsko ogroženih.

Slovenci smo veliki porabniki nagrobnih plastičnih sveč