Bo Drnovšek Koprolu odrekel soglasje? Foto: RTV SLO
Bo Drnovšek Koprolu odrekel soglasje? Foto: RTV SLO
Janez Drnovšek
Vrste najtesnejših predsednikovih sodelavcev se redčijo. Foto: Reuters

Pisanje Dnevnika, da Drnovšek ne bo podpisal ukaza o imenovanju Koprola, smo želeli preveriti v uradu predsednika, vendar se na klice niso odzvali.

Vlada je januarja letos razrešila Koprola s položaja direktorja vladne službe za evropske zadeve. Koprol je za razrešitev zaprosil sam, in sicer zaradi želje, da se vrne v diplomacijo. Tiskovni predstavnik vlade Valentin Hajdinjak je takrat zatrdil, da razrešitev Koprola ni povezana s pisanji nekaterih medijev o Koprolovem domnevnem spolnem nadlegovanju sodelavk.

Koprolovo imenovanje za veleposlanika v Pekingu ni podpisal že Drnovškov predhodnik, takratni predsednik države Milan Kučan.

Drnovšek spet odpuščal
Drnovšek je te dni po elektronski pošti razrešil generalno sekretarko v svojem uradu Divno Potočar, ki je zamenjala pred kratkim razrešenega Matjaža Nahtigala. Potočarjeva, ki je bila na položaju le en mesec, je v najožji Drnovškovi ekipi že sedem let.

Dnevnik piše, da naj bi predsednik Potočarjevo razrešil, ker naj "ne bi uredila nekega manj pomembnega notranjeorganizacijskega vprašanja tehnične narave."

Kot je znano, je Drnovšek v preteklih mesecih razrešil več zaposlenih v svojem uradu. Poleg Potočarjeve in Nahtigala je predsednik razrešil še svetovalko za stike z javnostmi Kristino Bole, svetovalko za gospodarske zadeve Barbaro Fakin, svetovalca za mednarodne zadeve Iztoka Simonitija, svetovalca za notranjo politiko Maksimiljana Lavrinca in vodjo varnostne službe Draga Koka.