Robert Golob je na delovnem obisku v Mariboru obiskal tudi višjo šolo za gostinstvo in turizem. Foto: BoBo
Robert Golob je na delovnem obisku v Mariboru obiskal tudi višjo šolo za gostinstvo in turizem. Foto: BoBo

Premier Robert Golob je obisk Maribora začel na Agenciji za energijo, kjer se je srečal z mariborskimi predstavniki s področja energetike. "Agencija za energijo je vzgled, kako bi morala delovati decentralizacija države. Žal pa je edina. Iskali smo vzorec, kako kakšen urad ali podobno institucijo, spraviti še kam drugam," je po obisku povedal Golob.

Sledil je obisk mariborske fakultete za elektrotehniko, informatiko in računalništvo, kjer se je seznanil s projektom slovenskih nanosatelitov Trisat, ki predstavlja nov način spremljanja zemeljskega površja in naravnih katastrof, ter s projektom EDIH (European Digital Innovation Hubs), ki prek digitalnega inovacijskega stičišča na mariborski univerzi prispeva k digitalnemu prehodu Slovenije.

Nato je obiskal tamkajšnjo višjo strokovno šolo za gostinstvo in turizem, Dom Danice Vogrinec in SNG Maribor, kjer je v izjavi za javnost Golob povedal, da si bo njegova vlada prizadevala Mariboru vrniti del sijaja, ki ga je imel. "Policentrični razvoj Slovenije je edini pravilen razvoj. Vzhodni Sloveniji manjka prestolnica, enakovredna Ljubljani," je dejal.

Golob je tudi napovedal, da sta oblikovani skupni, ki se bosta spopadli z draginjo. "Oblikovali smo dve delovni skupini, ki se bosta spopadali z draginjo. Do konca meseca junija bomo imeli večino odgovorov na vprašanja, ki se jih bomo lotili zaporedno," je dejal in dodal, da bodo sprva začeli pri nafti in naftnih derivatih, sledili bodo elektrika, hrana in plin. Do jeseni pa bodo vse rešitve že implementirane, je dodal.

Predsednik vlade obiskal Maribor

Sestanek z županom Arsenovičem

Golob se je po poročanju STA-ja srečal tudi z županom Mestne občine Maribor Sašo Arsenovičem, ki je povedal, da sta s predsednikom vlade govorila o številnih tematikah, od regionalnega razvoja in debirokratizacije do oskrbe starejših, položaja mladih in zadržanja kadra v Sloveniji. Šlo naj bi za pomenek splošne narave, brez konkretnih dogovorov, saj naj bi se teh lotili v nadaljevanju.

"Strinjala sva se, da bo potrebna večja podpora na vladni službi za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK) za zagotavljanje naših predstavništev v Bruslju, zato da bi bili uspešnejši tudi pri črpanju sredstev iz direktnih operacij, ne le tistih, ki so namenjene blaženju razlik v razvitosti posameznih regij," je še povedal mariborski župan.

Na novinarsko vprašanje, ali sta govorila tudi o morebitni podpori Gibanja Svoboda na jesenskih lokalnih volitvah, je župan dejal, da o tem nista "niti malo govorila". Golob pa je v izjavi za medije dejal, da bo Gibanje Svoboda v vseh mestnih občinah zagotovo nastopilo s svojo listo.

Napovedal je, da bo obisk v Mariboru ponovil predvidoma še pred poletjem, ko bo v ospredju zdravstvo. Obisk zato načrtuje skupaj z ministrom za zdravje Danijelom Bešičem Loredanom. Kot je dejal, je ekipa na zdravstvenem ministrstvu "na polno zagrizla" v pripravo predloga interventnega zakona na področju zdravstva in t. i. izhodne covidne strategije.

Ob tem je spomnil, da je za pripravo strategije ključen tudi sprejem predloga novele zakona o nalezljivih boleznih. Pričakuje, da ga bo DZ sprejel še pred parlamentarnimi počitnicami. Glede podpore zakonu pa verjame, "da bo na koncu premagal razum pri vseh".

Rektor Univerze v Mariboru Zdravko Kačič je pozdravil premierjevo odločitev, da za prvi kraj uradnega obiska izbere Maribor. "Iz njegovih besed smo razbrali podporo našim prizadevanjem, predvsem pa razumevanje položaja, v katerem je trenutno Maribor in celotna vzhodna kohezijska regija, na področju neugodnih trendov dnevnih delovnih migracij," je povedal rektor.

Premier Golob na obisku v Mariboru