Foto: BoBo
Foto: BoBo

Usklajeval bo delo ministrstev pri digitalni preobrazbi Slovenije in vodil službo vlade za digitalno preobrazbo, ki se ustanavlja v ta namen, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Po zakonu o vladi ima lahko vlada ministra brez resorja, ki pomaga predsedniku vlade pri usklajevanju dela in opravljanju njegove funkcije v okviru danih pooblastil.

Predsednik vlade ob tem predlaga, da se postopek imenovanja ministra opravi čim prej in skladno s poslovnikom državnega zbora.

Andrijanič, univerzitetni diplomirani pravnik, od aprila letos vodi strateški svet za digitalizacijo pri vladi. Strateški svet je junija predstavil prvi sveženj ukrepov digitalizacije, v katerem je 40 rešitev za digitalizacijo javne uprave, zdravstva, izobraževanja in gospodarstva.

Digitalizacija je ena od prioritet načrta za okrevanje in odpornost, po katerem naj bi Slovenija iz evropskega mehanizma za okrevanje prejela 1,8 milijarde evrov nepovratnih sredstev in 705 milijonov evrov posojil. V načrtu, ki ga je Evropska komisija že odobrila, morajo pa ga še države članice, je za uresničevanje zelenih ciljev predvidenih 42,4 odstotka sredstev, za uresničevanje digitalnih ciljev pa 21,4 odstotka sredstev.

Z digitalizacijo je povezanih več ključnih naložb v načrtu, med njimi za digitalizacijo železniške infrastrukture, posodobitev izobraževanja, digitalno javno upravo, za infrastrukturo na področju zdravstva in dolgotrajne oskrbe, za e-zdravje in za širokopasovne povezave.