Foto: BoBo/Žiga Živulovič jr.
Foto: BoBo/Žiga Živulovič jr.

"Odkar je uprava nastopila funkcijo, prva zares dobra novica, in po več vladah, ki so obljubljale pomoč RTV-ju, je to prva realizirana obljuba, tako da je to za RTV in predvsem za vse naše uporabnike bralce, gledalce, poslušalce zelo dobra novica," je vladno odločitev za MMC komentiral predsednik uprave Zvezdan Martić.

"Brez tega denarja bi mi lahko samo odstopili oziroma pakirali kovčke, finančna luknja v tem letu je prevelika, na meji nelikvidnosti, programskega načrta pa tudi v najbolj okrnjeni različici za prihodnje leto ne bi mogli narediti. Skratka. To je rešilni obroč, ki je prišel z ladje v vodo. Ne utapljamo se več, ampak seveda na obali oz. na krovu pa še nismo," je opisal brezupen položaj.

Brez vladne pomoči bi uprava po Martićevih besedah namreč lahko le še odstopila, ker ne bi bilo denarja za poravnavo tekočih računov, ne za plače delavcev. Stečaj je bil praktično pred vrati. "Je bil, ampak glede na današnjo odločitev, verjamem, da vsi lažje dihamo," je še povedal predsednik uprave.

Po njegovih besedah je vladna poteza šele začetek. "Kot je v samem dopisu tudi napisala vlada, smo zdaj na potezi mi na RTV-ju, da najdemo boljše, učinkovitejše načine poslovanja, ustvarjanja vsebin, seveda pa se bomo še naprej pogovarjali z vlado, da nam pomaga še na kakšen drugačen način," je pristavil.

Predsednik uprave RTV Slovenija Zvezdan Martić. Foto: MMC RTV SLO/Mitja Lisjak
Predsednik uprave RTV Slovenija Zvezdan Martić. Foto: MMC RTV SLO/Mitja Lisjak

Letos dodatnih pet, prihodnje leto pa deset milijonov?

V vladnem dopisu, ki ga je uprava prejela, višina pomoči sicer še ni določena. Po Martićevih besedah se bodo predstavniki RTV-ja in urada za narodnosti glede višine še pogovorili. "Ko smo naslovili dopis na vlado, smo ocenili, da je razlika med sredstvi, ki jih RTV namenja programom narodnostnih skupnosti, in sredstvi, ki jih dobimo od države oz. od urada za narodne skupnosti, približno 10 milijonov na letni ravni. Glede na finančno luknjo in glede na obdobje, kdaj je ta uprava nastopila, je bil naš predlog, da se nam za letos nakaže pet, za drugo leto pa deset (milijonov evrov) iz te postavke," je pojasnil.

Po najbolj optimističnem scenariju bo tako urad za narodne skupnosti za financiranje programov za letos zagotovil dodatnih pet, za prihodnje leto pa deset milijonov evrov.

Sorodna novica Forbici: Brez pomoči bi bil v igri grški scenarij

Vlada: Posamezni interventni ukrepi ne bodo dovolj

Generalni sekretariat vlade oziroma urad za narodnosti bosta o nadaljnjih korakih v zvezi s financiranjem in višino sredstev obvestila RTV Slovenija, so v izjavi za javnost zapisali na vladi.

Zapisali so še, da so se zaradi finančnega položaja RTV Slovenija predstavniki ministrstva za finance in ministrstva za kulturo večkrat sestali s člani uprave javnega zavoda.

"Dolgoletne krize RTV Slovenija ne bo mogoče odpraviti le s posamičnimi interventnimi ukrepi, zato vlada pričakuje, da bo k reševanju dejanskega stanja aktivno pristopilo tudi vodstvo zavoda in našlo ustrezen način, ki bo omogočil delovanje RTV Slovenija kot sodobnega medijskega servisa," so sklenili izjavo.

Svet RTV Slovenija se je prejšnji teden seznanil s poslovanjem zavoda v prvih devetih mesecih in oceno poslovanja do konca leta. Do oktobra je imel zavod 7,2 milijona evrov izgube, leto pa naj bi končal z 10,5 milijona evrov izgube.

Letos za program manjšin 11,6 milijona

Iz dokumenta, ki ga je pridobil STA, je razvidno, da bi letos RTV Slovenija po pogodbi z uradom za narodnosti sicer dobila 2,1 milijona evrov, celotni odhodki programa manjšin pa so za letos načrtovani za 11,6 milijona evrov, kar pomeni 18-odstotno pokritost odhodkov.

Vlada bo RTV Slovenija zagotovila dodatni denar