Predsednik uprave RTV Slovenija Zvezdan Martić. Foto: BoBo/Borut Živulović
Predsednik uprave RTV Slovenija Zvezdan Martić. Foto: BoBo/Borut Živulović

Kot izhaja iz javno dostopnih evidenc, je Alenka Vodončnik direktorica celjskega podjetja Ave Razvoj in direktorica Zavoda za raziskave, izobraževanje in trajnostni razvoj Celje, je nekdanja članica nadzornega sveta Radiotelevizije (RTV) Slovenija, ki jo je na to mesto na predlog SNS-a imenovala koalicija v času vlade Janeza Janše.

V svojem programu je ob prijavi poudarila, da se je kot članica nadzornega sveta seznanila s kompleksnostjo delovanja RTV Slovenija. "Zavedam se, da je RTV v položaju, ki ni zavidanja vreden, in bo potrebno ogromno entuziazma, volje, sodelovanja, komunikacije za umirjanje razmer in pripravljenosti sodelovanja za dobre rezultate dela," je zapisala.

Njena vizija je, da mora biti RTV prostor ustvarjanja kakovostnih, inovativnih in relevantnih medijskih vsebin, ki bogatijo in informirajo družbo ter spodbujajo raznolikost in dialog. Meni, da si mora RTV Slovenija povrniti ugled, kar bo mogoče doseči s konsenzom vseh deležnikov, pregledom postavljenih standardov v organizaciji in avtonomijo novinarstva.

RTV Slovenija. Foto: MMC RTV Slovenija/Maja Ikanovič
RTV Slovenija. Foto: MMC RTV Slovenija/Maja Ikanovič

Kadrovska podhranjenost, iztrošena oprema ...

Med kratkoročnimi cilji in ukrepi je naštela reševanje kadrovske podhranjenosti, nadomestitev iztrošene tehnične opreme in infrastrukture, lastno produkcijo RTV-ja, vzpostavljanje pozitivnega delovnega okolja in motiviranosti zaposlenih, vzpostavitev kazalnikov uspešnosti in standardov kakovosti ter optimizacijo poslovnih in delovnih procesov.

Med dolgoročnimi cilji pa je izpostavila navedla vsebinsko produkcijo, promocijo medijske pismenosti in izobraževanja, globalno prisotnost in sodelovanje z mednarodnimi partnerji, trajnostni razvoj in krepitev vloge javnega RTV-ja.

Navedla je tudi na gradnjo nove stavbe RTV-ja, če obstaja potreba po sodobnejšem, bolj funkcionalnem prostoru za izvajanje dejavnosti.

Svet RTV Slovenija namreč v februarju ni potrdil Martićevega predloga, da na manjkajoče mesto v štiričlanski upravi RTV-ja imenuje Tino Gruden Marucelj.

Svetniki so tedaj poudarili, da ima RTV na kadrovskem področju veliko težav in da težko podprejo nekoga, ki je doslej vodil kadrovsko službo, ter da bi morali četrtega člana ali članico uprave iskati zunaj zavoda in tako pridobiti dodatno širino. Za Gruden Marucelj je glasoval en član sveta, deset jih je bilo proti, štirje svetniki pa so bili vzdržani.

Martić je moral tako poiskati novega kandidata oz. kandidatko. Slabega pol leta po tem, ko je iz štiričlanske uprave RTV Slovenija odstopil Kardum, sta namreč v upravi poleg Martića ostala še Andrej Trček in delavski direktor Franci Pavšer.