Raiven se bo maja 2024 predstavila evrovizijskemu občinstvu s skladbo Veronika. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Raiven se bo maja 2024 predstavila evrovizijskemu občinstvu s skladbo Veronika. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Lanski izjemen uspeh skupine Joker Out je pokazal, da se obrestuje, če ne izbereš nekoga, ki ima samo dobro pesem, ampak gledaš njegovo celotno ustvarjalno pot, je v oddaji Ob osmih dejala Maša Kljun. "Pomembno je, da izvajalec ve, kam si želi priti s pesmijo, kaj želi doseči tudi po evrovizijski prireditvi. Da se zgodba ne konča, potem ko je končan tisti triminuten nastop."

Napovednik Veronike
Sorodna novica Slovenijo bo na Evroviziji 2024 zastopala Raiven!

In prav to velja za Raiven. "Pesem Veronika, ki jo bo odpela, je v celoti posvečena ženskam, kar se mi zdi zelo pomembno. Tema je zelo aktualna, zlasti v tem trenutku. Obstaja toliko nians, toliko možnosti, da povemo zgodbe, ki morda še niso bile slišane na tak način." Raiven je prepričana, da ima vsaka ženska v sebi del Veronike Deseniške, ki so jo, kot vemo, razglasili za čarovnico in je končala na grmadi. "Danes nas res ne sežigajo na grmadah, so pa v našem svetu aktualne kakšne druge, digitalne grmade," pravi Raiven.

Gremo po točke

Želimo si dobro uvrstitev, pravi Maša Kljun. Tudi zato je pri izboru izvajalca in pesmi pomagala mednarodna komisija. Ne prvič. "Žirija je bila sestavljena tako iz Slovencev kot tujcev. Zdi se mi pomembno, da neki Nizozemec lahko sliši naše pesmi in izvajalce, pogleda družbena omrežja in oceni, zakaj bi bil po njegovem mnenju nekdo lahko najboljši. Pri nekaterih izvajalcih, hvala bogu ne pri Raiven, ki smo jih ponudili, so bila mnenja o tem, za kar smo Slovenci morda mislili, da je fino, in kaj mislijo tujci, povsem nasprotujoča si. Nenazadnje gremo v Evropo in tudi želimo si njihovih točk."

Še veliko dela pred nastopom

Sorodna novica Raiven z zanosom na Evrovizijo: "Čutim se dovolj samozavestno"

Raiven bo pesem Veronika zapela v slovenščini. "Še pred časom so vsi nastopajoči drli v angleščino, zdaj pa se trend obrača," pravi Maša Kljun. Pomembno se ji zdi, da tudi na Evroviziji pokažemo, da slovenščina vendarle ni tako težka. "Mislim, da so Joker Out naredili za slovenščino in Slovenijo več kot vsi državniki skupaj." Raiven dodaja, da jo pred nastopom čaka še veliko dela. Ne primerja se z Joker Out. "Zelo smo si različni, moj nastop ne bo videti isto kot njihov, lahko pa je ravno tako dober. Vsekakor si želim, da bi čim več ljudi slišalo mojo glasbo in njeno sporočilo." Pesem je treba najprej dokončati, posneti videospot, pripraviti dober odrski nastop, našteva Raiven. Še pred evrovizijskim nastopom jo čaka premiera v Operi. V zvezi s tem pravi, da na Švedskem ne bomo gledali opernega nastopa, bo pa pesem zagotovo imela kakšen operni element.

Več v tokratni epizodi Ob osmih.

Raiven tudi pri Veroniki ostaja zvesta elektroniki