Prepoved snemanja bo Matoz ponesel pred ustavno sodišče. Foto: MMC RTV SLO
Prepoved snemanja bo Matoz ponesel pred ustavno sodišče. Foto: MMC RTV SLO

Zakon o kazenskem postopku pod določenimi pogoji sicer omogoča, da se snemajo začetki obravnav, kar pa po mnenju Francija Matoza ni dovolj, je poročal TV Dnevnik. Dovoljenje za snemanje - snema se lahko samo v kazenskih zadevah - izda vrhovno sodišče, vendar ga lahko sodni senat prepove.
Matoz je za spletni portal siol.net svojo pobudo utemeljil s tem, da se "ustvarja absurden položaj, ko lahko tiskani mediji zapišejo potek celotne obravnave, medtem ko elektronski mediji svoje pravice ne morejo izvrševati, ker jim je to omejeno iz nerazumljivih razlogov". Pri tem je napovedal, da bo člene, ki se dotikajo tega področja, dal v presojo ustavnemu sodišču.
Pobudo Matoza podpira tudi njegov kolega Rajko Pirnat, vendar meni, da je potrebna podrobna preučitev, saj bi tukaj lahko bila hitro kršena ustavna pravica do zasebnosti, odvetniki pa bi lahko to izkoristili kot priložnost za uprizarjanje predstave. Postavlja se tudi vprašanje, kako bi to vplivalo na potek sojenja, je za RTV Slovenija še povedal Pirnat.
Italijani lahko snemajo
Vsi večji sodni procesi v Italiji potekajo v živo pred javnostjo. Ta ureditev se je obdržala kljub poskusom premierja Silvia Berlusconija, ki je želel obravnave zapreti pred očmi javnosti. To mu je uspelo le delno, saj zdaj velja, da če kdo izmed udeležencev obravnave snemanja ne želi, se kamere obrnejo drugam, a dvorane ne zapustijo. Po zakonu o omejitvi prisluškovanja, ki ga je predlagala njegova vlada, pa bi bilo snemanje obravnave v celoti prepovedano že, če bi mu nasprotovala zgolj ena izmed prič, je še poročal TV Dnevnik.