Osebje zapora se do Janše vede korektno. Foto: BoBo
Osebje zapora se do Janše vede korektno. Foto: BoBo
Nekateri člani SDS-a so že napovedali, da bodo vsak dan stražili pred zaporom na Dobu. Foto: Jože Žura/Radio Slovenija
Pri dežuranju se bodo menjevali člani strankarskih odborov SDS-a iz vse države. Foto: Jože Žura/Radio Slovenija
Prvi dan Janeza Janše v zaporu na Dobu
Podrobnosti o sprejemu in bivanju na Dobu

Janševi podporniki, ki so tudi ustanovili odbor za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin - Odbor 2014, so v obvestilu za javnost zapisali, da je Matoz obiskal Janšo, ki mu je med drugim povedal, da se osebje zapora vede korektno.

Odbor 2014 je tudi že pozval vrhovno sodišče, naj "neha manipulirati s postopki" ter izpusti Janšo in s tem "odpravi to sramoto, ki odmeva v Evropi in po svetu".

"Od včeraj je Slovenije prepoznana v svobodni in demokratični Evropi kot država, v kateri je mogoče prvaka opozicije s politično montiranim procesom, brez enega samega dokaza krivde, izločiti iz političnega boja tri tedne pred volitvami. Danes smo država s političnim zapornikom, ki so mu na nezakonit način kratene vse temeljne človekove pravice in svoboščine: kratene so mu svoboda gibanja, svoboda govora, svoboda prostega komuniciranja itn. ter, kar je najhuje - onemogočena sta mu stik z njegovo družino in izvajanje družinskih obveznosti," so med drugim zapisali v sporočilu za javnost.

Dežuranje pred zaporom na Dobu
Kot je poročal Radio Slovenija, je deset članov stranke SDS pred kompleksom zaporov Dob začelo napovedano dežuranje. Vztrajali bodo vsak dan, od osme ure zjutraj do osme ure zvečer, dokler predsednik stranke ne bo izpuščen iz zapora. Pri dežuranju se bodo menjavali člani strankarskih odborov iz vse države.

Za varnost je poskrbljeno
Nekateri funkcionarji SDS-a so že pred Janševim odhodom izražali skrb za varnost predsednika stranke, ki je bil ob prihodu na Dob deležen "orkestriranega" žvižganja, ki se je razlegalo iz zaporniških zgradb na Dobu.

V. d. generalnega direktorja uprave za prestajanje kazenskih sankcij Jože Podržaj je v Odmevih pojasnil, da gre za običajen odziv zapornikov.

"To, da je bil ob samem prihodu deležen določenih opazk, je nekaj povsem običajnega. Vsak dogodek, ki na neki način vznemiri vsakdan, pomeni običajno neke tovrstne odzive, tako da to samo po sebi ne pomeni še nobene dodatne ogroženosti," je dejal Podržaj in poudaril, da morajo vsakomur zagotoviti varnost.

Janša bo najmanj še slab teden prebival na zaprtem oddelku ZPKZ-ja Dob, saj je to po Podržajevih besedah sprejemna faza za slehernega jetnika v zaprtem oddelku zavoda.

"Po zakonu je sprejemna faza lahko dolga do 30 dni, dejansko pa smo jo v praksi zmanjšali na nujno potreben minimum. Običajen odhod iz sprejemnega oddelka je nekje od 5 do 10 dni," je še povedal.

Pogovor med Janšo in Pahorjem
V uradu predsednika republike Boruta Pahorja so po pisanju Dela potrdili neuradne informacije, da se je predsednik v četrtek popoldne pogovarjal z obsojenim prvakom SDS-a Janezom Janšo, le dan pred odhodom na prestajanje zaporne kazni na Dob.

V uradu predsednika republike so pojasnili, da sta se pogovarjala po telefonu, koliko dolgo je trajal pogovor, ni znano, prav tako niso želeli pojasniti, kdo je koga klical. Tudi vsebine pogovora niso želeli komentirati, ker predsednik republike tega nikoli ne počne.

Pahor (še) ne more pomilostiti Janše
Na družbenih omrežjih so se že začeli pojavljati neuradni pozivi predsedniku republike Pahorju, naj pomilosti Janeza Janšo.

V uradu predsednika republike so glede tega poudarili, da se postopek ne začne pri predsedniku republike, temveč v trenutku, ko upravičeni vlagatelj, to je običajno ožji družinski član, vloži prošnjo za pomilostitev pri pristojnem sodišču.

Sodišče nato pridobi mnenje pristojnega državnega tožilstva in ga skupaj s svojim mnenjem pošlje na ministrstvo za pravosodje, ki nato izdela poročilo in ga skupaj z mnenjem ministra za pravosodje, pristojnega sodišča in državnega tožilca pošlje predsedniku republike.

Predsednik republike lahko tako pomilostitveni postopek začne šele, ko prejme poročilo ministrstva za pravosodje z vsemi mnenji pristojnih institucij.

Povorka pospremila Janšo
Janša je v zapor na Dobu prišel v petek zvečer, nekaj minut po osmi uri. Do zaporniških vrat sta Janeza Janšo pospremila žena Urška in zagovornik Franci Matoz, do prvih zapornic pa tudi množica skoraj 2.000 podpornikov, ki so se zbrali na shodu v njegovo podporo.

Številni govorniki so poudarili, da je Janša žrtev montiranega političnega sojenja, najbolj čustven govor pa je imela Janševa žena Urška Bačovnik Janša, ki je dejala, da se njenemu možu godi krivica in da nikoli ne bo sprejela te sramotne in krivične obsodbe. Janša je v govoru poudaril, da se že šest let z afero Patria uničuje njegova družina in stranka ter zastruplja politično ozračje v Sloveniji. Zbrane je pozval, da dan volitev obarvajo v barve svobode in pravičnosti.

Miting na Dobu preverja policija
Novomeška policijska postaja je uvedla prekrškovni postopek, ker organizatorji petkovega shoda na Dobu dogodka niso prijavili na policijski postaji, kar predstavlja kršitev določil zakona o javnih zbiranjih.

Novomeški policisti ob tem poudarjajo, da policisti postopajo enako v vseh podobnih primerih, neukrepanje pa bi pomenilo celo opustitev dolžnega ravnanja.

Policisti pravijo, da so ob petkovem dogodku opravili svoje delo "visoko profesionalno, strokovno in zakonito" in da jim je uspelo zagotoviti varnost vseh udeležencev in varnost premoženja ter da so zagotavljali pretočnost prometa in poskrbeli za varen prihod in odhod udeležencev.

Tožilstvo ustavilo pregon finskega novinarja
Po pisanju Dela je ljubljansko okrožno državno tožilstvo odstopilo od pregona finskega novinarja Magnusa Berglunda, avtorja oddaje Resnica o Patrii.

Tožilstvo je uvedbo preiskave zahtevalo leta 2009 na podlagi kazenske ovadbe, ki jo je podal Janša. Berglund naj bi po Janševem mnenju njega in brigadirja Dragana Bavčarja, predsednika pogajalske skupine za osemkolesnike, žaljivo obdolžil, ko ju je označil za prejemnika podkupnin.

Preiskovalni sodnik se z uvedbo preiskave ni strinjal, a mu je zunajobravnavni senat naložil, naj o tem še enkrat odloči, predtem pa zasliši Berglunda. Tega ni storil, saj ga je finsko sodišče zavrnilo. Pozneje je sodnik preiskavo uvedel, čeprav novinarja ni zaslišal. Spis je vrnil na tožilstvo, ki pa je sklenilo odstopiti od pregona.

Janša ima pravico pregon nadaljevati kot zasebni tožnik, če se za to ne bo določil, bo sodišče izdalo sklep o ustavitvi postopka. Sicer pa pregon zoper Berglunda absolutno zastara septembra letos.

Foto: Jože Žura

Prvi dan Janeza Janše v zaporu na Dobu
Podrobnosti o sprejemu in bivanju na Dobu