Maturante čaka preverjanje iz slovenščine oziroma maternega jezika. Foto: MMC RTV SLO
Maturante čaka preverjanje iz slovenščine oziroma maternega jezika. Foto: MMC RTV SLO
Dijaki odpisali prvi del mature

Prva izpitna pola je bila esej iz slovenščine ali italijanščine oz. madžarščine kot maternega jezika. Letos je tematski sklop Kriza vrednot v evropski dramatiki, obravnavali pa so besedila Revizor Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, Stebri družbe Henrika Ibsena, Za narodov blagor Ivana Cankarja in Limonada slovenica Vinka Möderndorferja.

Drugi del pisnega izpita iz slovenščine ali italijanščine oz. madžarščine kot maternega jezika bodo dijaki pisali 4. junija.

Preverjanja se zaključijo 23. junija
Pisni izpiti iz tujih jezikov bodo 2., 11., 13., 16. in 18. junija. 9. junija bo pisni izpit iz matematike ter med 5. in 15. junijem pisni izpiti iz izbirnih predmetov. Ustni maturitetni izpiti bodo potekali na šolah 2. in 9. junija ter med 16. in 23. junijem.

Rezultati spomladanskega roka splošne mature bodo znani v ponedeljek, 16. julija. Državni izpitni center bo istega dne maturantom omogočil tudi dostop do svojih ocen preko spleta.

Letos manj maturantov
Splošna matura letos poteka na 86 šolah, prvič jo bo opravljalo 8.079 kandidatov. Lani je potekala na 87 šolah in jo je prvič opravljalo 8.621 kandidatov.

Dijaki odpisali prvi del mature