Ravno letos mineva deset let od podpisa memoranduma o dvojezičnih napisih na avstrijskem Koroškem, je spomnil minister Logar. Foto: Reuters
Ravno letos mineva deset let od podpisa memoranduma o dvojezičnih napisih na avstrijskem Koroškem, je spomnil minister Logar. Foto: Reuters

Zunanje ministrstvo obžaluje in obsoja nedavne mazaške akcije na avstrijskem Koroškem, je na seji odbora parlamentarnega odbora za zunanjo politiko dejal zunanji minister Anže Logar.

Na avstrijskem Koroškem neznanci znova pomazali dvojezične krajevne napise

Kot je pojasnil minister Logar, je veleposlanica na Dunaju Ksenija Škrilec v zvezi z incidentom, ko so neznanci v noči na nedeljo s črno barvo pomazali slovenska imena na dvojezičnih krajevnih napisih v občinah Pliberk in Dobrla vas, pismo naslovila na avstrijsko ministrico Susanne Raab, ki je pristojna za manjšine, ter koroškega deželnega glavarja Petra Kaiserja.

V dopisu je izrazila pričakovanje, da bodo avstrijske oblasti obsodile to ravnanje in da bodo preiskale, kdo je naročil in izvedel to akcijo, je še dejal. Pismo je bilo po njegovih besedah posredovano tudi avstrijskemu zunanjemu ministru Schallenbergu.

Vodja slovenske diplomacije je v odgovoru na vprašanje poslanca SAB-a Andreja Rajha še spomnil, da so bili dvojezični napisi na avstrijskem Koroškem pred desetletjem prvovrstna politična tema, s pomočjo diplomacije pa sta strani dosegli napredek. Ravno letos mineva deset let od podpisa memoranduma o dvojezičnih napisih. Je pa na tem področju po ministrovem mnenju mogoče doseči še marsikaj. "Nismo še dosegli vsega, kar bi morali, tovrstne naloge so še pred nami," je poudaril Logar in izrazil upanje, da mazaška akcija ni posledica lokalnih volitev na avstrijskem Koroškem konec februarja.

Mazaško akcije obsodile tudi krovne organizacije Slovencev na avstrijskem Koroškem

Že v ponedeljek je mazaško akcijo ostro obsodila ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch. V ponedeljek jo je obsodil tudi predsednik ene od krovnih organizacij, Skupnosti koroških Slovencev (SKS) Bernard Sadovnik.

Obsodbam mazaške akcije se je v torek pridružila še druga krovna organizacija Slovencev na avstrijskem Koroškem, Narodni svet koroških Slovencev (NSKS). Kot so zapisali v sporočilu za javnost, "očitno nekateri še vedno ne razumejo, da na Koroškem živita dve enakopravni narodni skupnosti in se govorita dva deželna jezika".

V organizaciji so ob tem izrazili upanje, da bodo storilce čim prej našli in se taki primeri ne bodo več ponovili. Presodili so tudi, da gre za poskus stopnjevanja napetosti pred občinskimi volitvami.