Podatki o tem, ali imamo v Sloveniji otroke brez doma, so skopi ali pa jih splon ni. Foto: EPA
Podatki o tem, ali imamo v Sloveniji otroke brez doma, so skopi ali pa jih splon ni. Foto: EPA
Ljudje se za življenje na ulici ne odločijo kar tako, v to jih prisilijo nevzdržne življenjske razmere. Foto: EPA
Žalostno je, da je v razvitih državah med brezdomci vedno več otrok z negotovo prihodnostjo. Foto: EPA

Problematično je predvsem evidentiranje v preteklosti. V Nemčiji v zadnjem času opažajo visok porast otrok brezdomcev. Na območju Ljubljane naj bi se številka gibala od okoli 300 (po podatkih anketiranja 108 brezdomcev, ki sta ga opravila Špela Praprotnik in Bojan Dekleva iz Društva za pomoč in samopomoč brezdomcev Kralji ulice) do 700 po policijskih podatkih.

Kdo so brezdomci?
Po evropski klasifikaciji brezdomstva obstajajo štiri temeljne vrste brezdomstva: biti brez strehe, biti brez stanovanja, bivati v negotovih pogojih in bivati v neprimernih pogojih. Prvi dve obliki spadata v odkrito ali vidno brezdomstvo, drugi dve pa v prikrito ali manj vidno brezdomstvo.

V večji skupini brezdomcev imajo posebej slab položaj ogrožene podskupine, sta zapisala Špela Praprotnik in Bojan Dekleva. Gre predvsem za brezdomce s težavami v duševnem zdravju, tiste, ki so brezdomstvo okusili že v mlajših letih, ljudi z nižjo izobrazbo in vsakodnevne uporabnike prepovedanih mamil. Posebej ogroženi pa so tisti, ki jih lahko uvrstimo v dve od ogroženih skupin.

Vzroki za brezdomstvo
Po podatkih raziskovalne naloge Problematika brezdomstva v Ljubljani, so najpogostejši vzrok za brezdomsko življenje slabe življenjske razmere v mladostništvu, ki posameznike prisilijo, da zapustijo svoj dom. Največkrat gre za napetosti med starši ali rejniki, ki jih zaznamujejo tudi nasilje, izkoriščanje in zloraba.

Druga krizna situacija v življenju lahko nastopi v poznih 20. ali 30. letih, ko je odhod od doma posledica dalj časa razpadajočega odnosa, ki se v nekem trenutku usodno zaostri. Vzrok za brezdomstvo pa je lahko finančna stiska, predvsem kadar ljudje živijo sami in so zaradi finančnih težav prisiljeni v brezdomstvo. K temu pogosto prispevajo tudi težave z duševnim zdravjem ali zasvojenostjo.

V Nemčiji vse več otrok med brezdomci
Z brezdomstvom se srečujejo tudi v drugih evropskih državah, v Nemčiji naj bi bilo samo med otroki okoli 7.000 brezdomcev. Stanje je posebej skrb vzbujajoče v Berlinu in Hamburgu. Kot najpogostejša vzroka za vse več otrok brez doma je direktor nemške humanitarne organizacije Terre des hommes Peter Mucke navedel revščino in razpad družine zaradi ločitve staršev, kar otroke potisne na ulice.

Organizacija, ki jo vodi Mucke zadnja leta, opaža vse več otrok, ki dneve in noči preživijo na ulicah, najboljšo možnost za rešitev tega težkega položaja pa je po Muckovem mnenju večja skrb za izobraževanje mladih. Meni, da ni dovolj, da v Nemčiji obstaja zakon o obveznem šolanju, potreben je tudi večji nadzor.

A. M. in M. K. L.