LMŠ ima 16,6-odstotno podporo, sledi SDS s 15-odstotno. Foto: BoBo
LMŠ ima 16,6-odstotno podporo, sledi SDS s 15-odstotno. Foto: BoBo

Po javnomnenjski raziskavi, ki jo je za POP TV opravila Mediana, delo vlade podpira 53,9 odstotka vprašanih. Za LMŠ-jem, SDS-om in SD-jem se je na četrto uvrstil NSi s 5,9-odstotno podporo, na peto mesto tesno za njo pa Levica s 5,8 odstotka.

Sledi SNS, ki bi ga podprlo 2,9 odstotka vprašanih, DeSUS (2,4 odstotka), SLS in SAB s po dvema odstotkoma podpore, Pirati (1,7 odstotka), Zeleni Slovenije (1,4 odstotka), SMC (1,2 odstotka) in Dobra država (0,7 odstotka). 19,3 odstotkov anketirancev ostaja neopredeljenih, 12 odstotkov vprašanih pa ne bi volilo nobene od omenjenih strank.

Delo vlade po izsledkih raziskave podpira 53,9 odstotka vprašanih, podporo pa ji odreka 32 odstotkov anketirancev. Delo parlamenta kot uspešno ocenjuje 34,9 odstotka anketirancev, kot neuspešno pa 41,2 odstotka.

Najbolj priljubljen slovenski politik ostaja predsednik republike Borut Pahor. Premier Marjan Šarec je na drugem, evropska poslanka Tanja Fajon pa na tretjem mestu. Za njimi so se zvrstili evropska poslanka Ljudmila Novak, predsednik NSi-ja Matej Tonin, evropska poslanka Romana Tomc, evropska komisarka Violeta Bulc in predsednik SD-ja Dejan Židan. Prvič se je med deset najbolj priljubljenih uvrstil minister za zdravje Aleš Šabeder, deseterico pa zaključuje novoizvoljena evropska poslanka Irena Joveva. Anketo je inštitut Mediana opravil na vzorcu 718 anketiranih.