Medijski inšpektorat je po pregledu naslovnice Demokracije in spletne strani omenjenega tednika ugotovil, da obstaja sum storitve kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti po kazenskem zakoniku. Foto: MMC RTV SLO
Medijski inšpektorat je po pregledu naslovnice Demokracije in spletne strani omenjenega tednika ugotovil, da obstaja sum storitve kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti po kazenskem zakoniku. Foto: MMC RTV SLO
Sporna naslovnica tednika Demokracija

Na naslovnici Demokracije s 30. avgusta je poleg omenjenega zapisa tudi obdelana fotografija belopolte ženske, ki naj bi jo napadale temnopolte roke migrantov. Medijski inšpektorat je po pregledu naslovnice in spletne strani omenjenega tednika ugotovil, da obstaja sum storitve kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti po kazenskem zakoniku, je navedlo Društvo novinarjev Slovenije.

Določba osmega člena zakona o medijih pravi, da je prepovedano z razširjanjem programskih vsebin spodbujati k narodni, rasni, verski, spolni ali drugi neenakopravnosti, k nasilju in vojni ter izzivati narodno, rasno, versko, spolno ali drugo sovraštvo in nestrpnost.

Ker je določba napotilne narave in jo je zakonodajalec umestil v zakon o medijih kot napotilo pri izvajanju medijske dejavnosti in zanjo v zakonu ni predpisal nobenega inšpekcijskega ukrepa oz. sankcije, zoper izdajatelja medija ukrepanje ni mogoče, so zapisali pri medijskem inšpektoratu.

Javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter sovražni govor so namreč opredeljeni kot kazniva dejanja po kazenskem zakoniku, zato je inšpektorat odstopil prijavo v pristojno obravnavo policiji in predlagal, da ta ukrepa skladno z zakonskimi pooblastili, so dodali.

Več prijav policiji
Na Generalni policijski upravi so pojasnili, da so s primerom seznanjeni, saj so prejeli več prijav zaradi suma storitve kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Več pojasnil pa v tej fazi postopka ne morejo dati.

K ukrepanju zaradi naslovnice Demokracije je medijski inšpektorat pozvalo Društvo novinarjev Slovenije. Po njihovem mnenju je neukrepanje pristojnih organov – od policije in tožilstva do medijskega inšpektorata in ministrstev – privedlo do tega novega izbruha hujskaštva in zlorabe medijev.

Policija še ni stopila v stik z urednikom Demokracije
Glavni in odgovorni urednik Demokracije Jože Biščak je v odzivu na kritike zapisal, da je naslovnica stvar proste in svobodne uredniške presoje. "In kot meni ustava v 29. členu zagotavlja svobodo govora in izražanja ter podajanja mnenja prek medijev, tako lahko tudi medijski mainstream poda svoje mnenje o naslovnici in jo kritizira. Toda jaz in Demokracija drugim priznavamo pravico do svobode izražanja, drugi pa očitno meni in Demokraciji ne," je navedel Biščak.

S stališčem medijskega inšpektorata je seznanjen prek medijev, čeprav mu ni jasno, kako je medijski inšpektorat ugotovil sum kaznivega dejanja. Če bodo organi pregona dobili tako prijavo, bodo pač opravili svoje delo, je dodal. Policija sicer še ni stopila v stik z njim, je pojasnil in se vprašal, "ali je neka naslovnica v Demokraciji čez noč postala glavna težava meni ljube Slovenije".
Biščak je popoldne na Twitterju objavil prošnjo bralcem, da naslovnico nove številke revije širijo tudi na Facebooku. "Demokracijo in tudi nekatere novinarje je to družbeno omrežje blokiralo. ZA SVOBODO GOVORA GRE!," je dodal. Tudi na svojem Facebook profilu so navedli, da jim ne dovolijo objaviti naslovnice, zato puščajo naslovno sliko prazno.

Sporna naslovnica tednika Demokracija