Foto: BoBo
Foto: BoBo

Obvezno je upoštevanje priporočil NIJZ-ja glede nošenja mask, razkuževanja rok, zasedenosti ter vstopanja in izstopanja iz vozil.

Potnikom priporočajo, da v času epidemije covida-19 javnega prevoza ne uporabljajo za nenujne namene, "saj ne smemo pozabiti, da epidemija še ni premagana".

"V času prekinitve javnega potniškega prometa se je marsikdo, ki so mu okoliščine to omogočale, posluževal trajnostnih oblik mobilnosti, kot sta denimo hoja ali kolesarjenje. V luči tega, da epidemija še ni premagana, spodbujamo vse, da v mejah zmožnosti s tem nadaljujejo," poziva vlada.

Mestni avtobusi vozijo še naprej počitniško

V mestnem prometu v Ljubljani od torka veljajo spremenjeni vozni redi na linijah 3, 3B, 6B, 13, 15, 19B, 19I, 21, 24 in 26, na preostalih linijah pa vozni redi ostajajo nespremenjeni, so povedali v Ljubljanskem potniškem prometu.

V Mariboru avtobusi mestnega potniškega prometa ta teden še naprej vozijo po zdaj veljavnih (počitniških) voznih redih. Marprom pa je s torkovim začetkom pouka znova uvedel prevoz na integriranih linijah za mariborske osnovne šole.

Nespremenjen vozni red vlakov

S ponovnim začetkom pouka prvega triletja osnovne šole bi sprememb v voznem redu vlakov, so povedali pri Slovenskih železnicah. Po njihovih besedah gre namreč za populacijo, katere primarno prevozno sredstvo, razen v izjemnih primerih, ni vlak.

"Do sprememb v voznem redu oz. do vzpostavitve rednega voznega reda bi skladno s sproščanjem ukrepov prišlo ob začetku pouka za srednje šole," so napovedali.