V torek bodo v Ljubljani znova vozili mestni avtobusi, a po počitniškem voznem redu. Foto: BoBo
V torek bodo v Ljubljani znova vozili mestni avtobusi, a po počitniškem voznem redu. Foto: BoBo

Kot so sporočili iz Mestne občine Ljubljana, bodo avtobusi Ljubljanskega potniškega prometa (LPP) vozili po počitniškem voznem redu, med vožnjo pa bo obvezna uporaba zaščitnih mask. "Potniki bodo na avtobus vstopali posamično, obvezno bo razkuževanje rok z razkužilom, nameščenim pri vhodu," so strnili ukrepe.

Mestni avtobusi bodo iz garaž zapeljali tudi v Mariboru, kjer pa zaradi počitniškega režima ne bodo opravljali prevoza na linijah 10, 151 in obeh nočnih krožnih linijah. Bo pa od torka znova na voljo brezplačen prevoz z mini vozilom Maister. Podobno kot na ljubljanski so tudi na mariborski občini pozvali k spoštovanju ukrepov, kot so nošnja zaščitne maske, razkuževanje in ustrezna medsebojna razdalja.

V Ljubljani in tudi drugod znova obvezno plačevanje parkirnine

Ob sprostitvi javnega potniškega prometa bo s torkom na vseh zunanjih javnih parkiriščih in parkirnih mestih v Ljubljani znova obvezno plačevanje parkirnine. Še naprej pa bo občina omogočala brezplačno parkiranje zaposlenih v UKC Ljubljana. Kot so pojasnili na občini, so tamkajšnjim zaposlenim že ob prvem zaostrovanju ukrepov konec oktobra dali na razpolago 100 parkirnih dovolilnic za parkiranje na javnih parkirnih mestih v okolici kliničnega centra. Da bodo še naprej veljale parkirne dovolilnice za zaposlene v UKC Maribor, so sporočili tudi z mariborske občine. Z začetkom delovanja mestnega avtobusnega prometa bodo sicer tudi v Mariboru prenehala veljati potrdila za brezplačno parkiranje v belih conah. Na podlagi sproščanja javnega potniškega prometa bodo tudi v Mestni občini Kranj spet plačljiva parkirišča, s katerimi upravlja Komunala Kranj, so sporočili iz gorenjske prestolnice.

V Mariboru bodo zagnali še krožno kabinsko žičnico na Pohorju. Ta bo obratovala od ponedeljka do nedelje vsako polno uro med 7. in 18. uro, pri čemer bo v času odprtja smučišč med 9. in 16. uro krožila neprekinjeno, so dodali in zapisali, da bo blagajna na spodnji postaji gondole odprta med 7. in 15. uro.

Sorodna novica Strokovna skupina naj bi v sproščanje privolila v zameno za popolno zaprtje države med prazniki

V Piranu bodo obratovali brezplačni avtobusni prevozi

V Piranu so napovedali, da bodo v torek začeli obratovati tudi brezplačni avtobusi na relacijah Fornače–Tartinijev trg–Fornače in do pokopališča Piran. Avtobusi bodo lahko hkrati prepeljali največ 15 potnikov, ki bodo morali vstopati posamično in si pri tem obvezno razkužiti roke z razkužilom, nameščenim na vhodu. Prav tako bo za potnike obvezna uporaba zaščitnih obraznih mask. Vse avtobuse bodo ob zaključku vožnje razkuževali in vsakodnevno dodatno očistili, zagotavljajo.

Od torka bo javni prevoz v skladu s počitniškim voznim redom mogoče uporabljati tudi v Kranju. Poleg mestnega prevoza bo stekel tudi električni mini avtobus Kranvaj. Mesečne vozovnice, ki so veljale v oktobru, veljajo do konca decembra, tiste, ki so veljale v novembru, pa do konca januarja 2021, so ob tem spomnili na kranjski občini.

Vse linije javnega potniškega prometa bodo od torka odprte tudi v Mestni občini Novo mesto. Tekle bodo v skladu s počitniškim delovnim časom, ki zadeva enak vozni red vseh linij z izjemo linije na relaciji Stopič. Podobno kot v nekaterih drugih mestnih občinah pa bodo tudi v Novem mestu ob sprostitvi javnega potniškega prometa ukinili brezplačno uporaba parkirišč na parkirnem prostoru ob Težki vodi pri Kandijski cesti, v parkirni hiši ob športnem kompleksu Portoval ter na parkirnem prostoru na Trdinovi ulici.

V Celju bo mestni promet znova zaživel z 21. decembrom

Mestna občina Celje bo medtem javni mestni potniški promet ponovno vzpostavila v ponedeljek, 21. decembra. Celebus bo vozil od ponedeljka do petka, ob sobotah in nedeljah pa ne, so pojasnili na občini. Potnike prosijo, naj zaradi preprečevanja širjenja koronavirusa dosledno upoštevajo navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Vstop in izstop bosta samo pri zadnjih vratih avtobusa, kjer bo tudi nameščeno razkužilo, so navedli.

Tudi v Celju so spomnili na podaljšanje veljavnosti terminskih vozovnic, kar bodo avtomatsko uredili v podjetju Nomago, so pojasnili.

Sorodna novica "Vozniki avtobusov so v času epidemije postali tudi varnostniki in čistilci"

Nomago: Okrepili smo čiščenje in prezračevanje vozil

V skladu z zadnjim vladnim odlokom bodo v Nomagu v torek znova vzpostavili vse redne medkrajevne in primestne linije, ki jih izvajajo. Prevozi bodo potekali po počitniškem voznem redu, saj vzgojno-izobraževalne ustanove za zdaj še ostajajo zaprte. Potnikom priporočajo, da si vozovnico zagotovijo še pred vstopom na avtobus.

Zagotovili so, da že vse od prve razglasitve epidemije strogo upoštevajo vsa navodila in priporočila pristojnih institucij. "Vstop za potnike je možen samo pri sprednjih vratih, izstop pa pri zadnjih oziroma sredinskih vratih. V vozilih so nameščena tudi navodila za potnike. Ob vseh vstopnih oziroma izstopnih vratih smo namestili tudi razkužila za potnike, prav tako imamo razkužila nameščena tudi v voznikovem prostoru," so našteli ukrepe.

Spomnili so še, da morajo vozniki tako kot potniki ves čas vožnje uporabljati zaščitne obrazne maske in si večkrat dnevno oziroma vsakokrat po obračunavanju vozovnic razkužiti roke. Vozniki, ki opravljajo prevoze v mestnem in medkrajevnem potniškem prometu, so opremljeni tudi z zaščitnimi vizirji, ki jih uporabljajo ob vstopu potnikov oziroma prodaji vozovnic.

V Nomagu so kupili tudi večje število specializiranih aparatov za razkuževanje, s katerimi dezinficirajo vozila. Okrepili so tudi čiščenje in prezračevanje vozil, nabavili dodatna dezinfekcijska sredstva, s katerimi so opremili vozila, poslovne enote in oddelke. Vozniki so prejeli tudi univerzalna antibakterijska čistila, s katerimi se redno čistijo najbolj obremenjeni deli vozil, zaposleni pa imajo tudi natančna navodila, kako mora čiščenje potekati.

Da so bili omenjeni ukrepi uspešni, po njihovih besedah dokazuje tudi dejstvo, da zaenkrat ni podatkov, da bi se kateri od bolnikov s covidom-19 okužil ob uporabi javnega potniškega prometa.

Avtobusi stojijo, pomoči ni