Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Mednarodni inštitut za tisk (IPI), Evropska zveza novinarjev (EFJ), Neomejeni svobodni tisk (FPU), Člen 19 Evropa ter Balkanski in kavkaški observatorij Transeuropa (OBCT) so v sporočilu za javnost izrazili prepričanje, da je slovensko ustavno sodišče z odpravo zadržanja izvajanja dela novele o RTV-ju vzpostavilo pogoje za "končno končanje ugrabitve Radiotelevizije Slovenije pod nekdanjo vlado" ter da bo RTV tako znova vzpostavil svojo uredniško neodvisnost in opravljal javno službo brez političnega vmešavanja in institucionalne destabilizacije.

Čeprav ponovna vzpostavitev zaupanja in gledanosti, ki sta bila izgubljena v zadnjih letih, ter povečanje profesionalnosti ne bodo lahke naloge, pomeni uveljavitev novele zakona prelomnico v sodobni zgodovini RTV-ja in daje pravni okvir, v katerem bo to mogoče storiti, menijo. Novo vodstvo, ko bo imenovano, pa bo prevzelo veliko odgovornost za nadzor nad pozitivnimi spremembi in ponovno vzpostavitvijo verodostojnosti, so zapisali v izjavi.

Dodali so še, da je treba najprej najti trajnostni finančni model za financiranje dela RTV Slovenija, zaposliti novo generacijo novinarjev in vzpostaviti nemoteno delovanje uredništev. Izpolniti je treba tudi zahteve članov sindikata RTV-ja, ki še vedno stavkajo in zahtevajo uredniško avtonomijo in boljše delovne pogoje.

Sorodna novica Delovati začel novi Svet RTV Slovenija, predseduje mu Goran Forbici

Graha Whatmougha pozvali h konstruktivnemu sodelovanju z novim svetom

Za izvedbo prehoda in obnove javne RTV Slovenija pa je potrebno obdobje stabilnosti, poudarjajo organizacije in združenja. V. d. generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha so pozvale h konstruktivnemu sodelovanju z novim svetom RTV-ja, ko bo ta začel postopek imenovanja novega vodstva. Vse strani pa so pozvali k spoštovanju odločitve ustavnega sodišča in naj ustvarijo politično ozračje za stabilizacijo RTV-ja.

Po protestih pred stavbo RTV-ja v Ljubljani, med katerimi je bilo pretekli teden več zaposlenih deležnih verbalnega napada in oviranja pri delu, pa so pozvali sedanje vodstvo k pregledu varnostnih protokolov s ciljem zagotovitve varnosti vseh novinarjev in medijskih delavcev.

Organizacije, članice Pobude za hitro odzivanje v povezavi s svobodo medijev (MFRR), so tudi znova izrazile podporo svobodni, neodvisni in profesionalni javni radioteleviziji v Sloveniji ter podporo vsem, ki si še naprej prizadevajo za te demokratične vrednote.