Gneča na mejnem prehodu Dragonja. Foto: Reuters
Gneča na mejnem prehodu Dragonja. Foto: Reuters

"Za slovenske državljane oziroma tujce s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji je prestopanje meje popolnoma sproščeno, če so zdravi," je na dopoldanski novinarski konferenci pojasnila vodja Sektorja mejne policije v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi Melita Močnik.

"Skeniramo dokumente in z razgovorom ugotovimo, kaj namerava. Gremo tudi na zaupanje," je glede preverjanj tujcev ob vstopu v Slovenijo povedala Močnikova. Foto: MMC RTV SLO

Prestopanje državljanov drugih članic EU-ja je vezano na ugotovljeno stanje epidemiološke stroke glede epidemije v njihovih državah in sklenjene dvostranske sporazume. "Na t. i. zeleni listi držav je zgolj Hrvaška, zato državljani Hrvaške in tisti z urejenim bivališčem lahko prestopajo mejo brez obveznosti karantene, če so zdravi."

Vsi drugi državljani EU-ja morajo počakati, razen če prihajajo kot lastniki nepremičnin, plovil, zračnih plovil oziroma na podlagi turistične rezervacije. "V teh primerih ni obvezne karantene," je pojasnila Močnikova in dodala, da preverjanje pogojev za vstop na meji z namenom turističnega obiska za policijo ni težava.

MEJA S HRVAŠKO POPOLNOMA SPROŠČENA 1. JUNIJA?

Gospodarska ministra Slovenije in Hrvaške Zdravko Počivalšek in Darko Horvat sta se v sredo popoldne srečala na meji ob Muri pri Petišovcih ter poudarila, da so turisti iz sosednje države pomembni in dobrodošli. Glede popolnega odprtja meje med državama je Počivalšek dejal, da se o tem dogovarjata nacionalna inštituta za javno zdravje in da so protokoli izdelani. Ker smo oboji krizo dobro rešili, pa je to temelj, na podlagi katerega verjame, da bi lahko popolnoma sprostili prehod meje za turiste s 1. junijem.

Nova nadzorna točka na meji z Italijo

Prestopi meji tako za zdaj ostajajo skoraj nespremenjeni. Novost, ki jo je izpostavila Močnikova, je dodana nova nadzorna točka – Gorjansko v Upravni enoti Koper – na meji z Italijo. Dodala je, da si Slovenija prizadeva za skupne in sorazmerne rešitve ter za "hrvaško" rešitev tudi z drugimi sosednjimi državami. "Tehnični dogovor s Hrvaško je usklajen, potekajo intenzivni dogovori z Avstrijo in Madžarsko," je dejala Močnikova.

Za več informacij glede prehodov meje je državljanke in državljane napotila na informacijski točki ministrstva za notranje zadeve in policije. "Tam so ljudje na voljo za vprašanja o prehodu meje. Vprašanja lahko naslovijo tudi na veleposlaništva držav, v katere imajo namen potovati," je povedala vodja Sektorja mejne policije v Upravi uniformirane policije.