Protest na mejnem prehodu Obrežje zaradi dolgega čakanja na vstop v  državo. Foto: Ergyn Zjeci, Televizija Slovenija
Protest na mejnem prehodu Obrežje zaradi dolgega čakanja na vstop v državo. Foto: Ergyn Zjeci, Televizija Slovenija
false
V Rigoncah se je zgodil incident. Priprli so tri moške. Foto: MMC RTV SLO
Z begunci na vlaku proti Šentilju
Protest prebežnikov na Obrežju

Mejna prehoda Obrežje in Rigonce sta pri izstopu in vstopu zaprta za ves promet. Od Hrvaške proti Sloveniji se je zaradi zaprte meje nabrala dolga kolona. Kot je poročala TV Slovenija, naj bi po izjavah nekaterih policistov ta upor sprožili aktivisti. Prebežniki, ki so se s prostora za šotore premaknili na vozišče mejnega prehoda, ne morejo razumeti, zakaj jih slovenski policisti ne spustijo v državo.

V Rigoncah so policisti zaradi povzročanja neredov popoldne priprli tri moške, je poročala TV Slovenija. Po prebežnike sicer prihajajo avtobusi, ki jih vozijo v Brežice, Maribor, Celje in Dolgo vas.

Kot je sporočila novinarka MMC-ja Katje Štok, je bilo med prebežniki v Rigoncah, ki so čakali na avtobuse kar tri dni, precej nejevolje, zato so se sami organizirali in sestavili prednostni seznam za avtobusne potnike.

Na mejnem prehodu Obrežje je po podatkih novomeške policije okoli 250 ljudi, ki bi želeli vstopiti v Slovenijo, največ Sircev, Iračanov, Afganistancev in Pakistancev.

Večina prebežnikov zapušča sprejemne centre
Ponoči je bilo v sprejemni center Gruškovje iz Novega mesta prepeljanih 81 ljudi, ki so jih registrirali in jih prepeljali v Črni les pri Lenartu, od koder se jih je polovica takoj peš odpravila proti 20 km oddaljenemu Šentilju, po poročanju Radia Slovenija so jih po poti pobirali taksiji in domačini.

V Črni les so v soboto nastanili okoli 250 tujcev, tudi tiste, ki so jih sprva nameravali namestiti v Mariboru. Nekateri so se že sredi noči peš odpravili proti Avstriji, preostali zgodaj zjutraj, tako da je bil center ob osmih zjutraj že prazen.

Avstrija odprla mejo prebežnikom
Na območju Policijske uprave Murska Sobota je bilo dopoldne v Lendavi nastanjenih 290 prebežnikov, v nastanitvenem centru na sejmišču v Gornji Radgoni pa 350. Celotna skupina je okoli pol dveh odšla proti nekdanjemu mejnemu prehodu, kjer so jih sprejeli avstrijski varnostni organi.

V Centru za zaščito in reševanje v Logatcu je noč preživelo okoli 130 beguncev, ki so jih tja pripeljali iz Postojne in Brežic. Nekaj pred poldnevom jih je večina z vlakom Logatec že zapustila, namenjeni pa so proti Nemčiji oziroma skandinavskim državam.

Na mariborski železniški postaji je trenutno 50 beguncev, ki čakajo na vlak do Špilja v Avstriji. Vlak s prebežniki pa v Maribor prihaja tudi iz Ljubljane proti Dunaju, neuradno s petimi dodatnimi vagoni. Beguncem v Mariboru pomagajo prostovoljci, ki bodo poskrbeli tudi za tiste, ki nimajo denarja za vozovnico.

Avstrija prebežnike vozi v notranjost
Na slovensko-avstrijski meji v Šentilju, potem ko so avstrijski varnostni organi dopoldne v državo spustili okoli 150 ljudi, popoldne ni čakajočih beguncev. Prav tako je bolj ali manj prazen tudi sprejemni center na avstrijski strani meje, kjer so oskrbeli omenjene prebežnike, medtem ko so vse druge prepeljali v druge zbirne centre.

Z begunci na vlaku proti Šentilju
Protest prebežnikov na Obrežju