Od enajstih članov nadzornega sveta RTV Slovenija štiri člane imenuje vlada, pet jih imenuje državni zbor, dva člana pa izvolijo iz svojih vrst zaposleni na RTV Slovenija na neposrednih volitvah. Foto: BoBo
Od enajstih članov nadzornega sveta RTV Slovenija štiri člane imenuje vlada, pet jih imenuje državni zbor, dva člana pa izvolijo iz svojih vrst zaposleni na RTV Slovenija na neposrednih volitvah. Foto: BoBo

Poslanska skupina SDS-a je v imenu vseh štirih koalicijskih strank (SDS, NSi, SMC in DeSUS) na mandatno-volilno komisijo v ponedeljek poslala predlog za razširitev torkovega dnevnega reda seje z namenom razrešitve še dveh članov nadzornega sveta RTV SLO, Danila Tomšiča in Boruta Žagarja. Vlada je sicer že v četrtek predčasno razrešila tri člane nadzornega sveta Radiotelevizije Slovenija in imenovala svoje kandidate Boruta Rončevića, Antona Tomažiča in Draga Zadergala.

Maja se izteče tudi mandat osmim članom programskega sveta

Spremembe se obetajo tudi v programskem svetu RTV-ja, saj bo 16. maja osmim svetnikom, ki prihajajo iz vrst civilne družbe, potekel mandat. Parlamentarna mandatno-volilna komisija je zato po dveh krogih glasovanja predlagala, naj imenuje novih sedem svetnikov: Alojza Bogataja, Nastio Flegar, Alenko Gotar, Roka Hodeja, Slavka Kmetiča, Janeza Štuheca in Andreja Prebila.

Člani MVK-ja so se odločali med 60 kandidati za programske svetnike. Ker so zadostno podporo namenili le omenjeni sedmerici, bo MVK znova objavil razpis, tokrat le za enega svetnika.

Burna razprava zaradi želje po menjavi še dveh nadzornikov

Sorodna novica Menjava še dveh članov v nadzornem svetu RTV Slovenija?

Danijel Krivec (SDS) je v današnji razpravi na seji mandatno-volilne komisije spomnil, da pet od 11 članov nadzornega sveta RTV Slovenija imenuje državni zbor, peterica pa mora odražati politična razmerja v DZ-ju, kar pa po njegovih besedah z oblikovanjem nove vlade ne drži več. Ocenil je, da je zato predlog za razrešitev dveh nadzornikov v skladu z zakonom o RTV-ju. Dodal je, da se SDS strinja s tem, da bi bil eden od dveh novih nadzornikov predstavnik opozicije.

Krivec je dejal, da razrešitev nadzornikov pred koncem mandata in imenovanje novih ne pomeni posega v avtonomijo javnega zavoda RTV Slovenija, "saj člani nadzornega sveta niso nosilci avtonomije medija, temveč je njen nosilec nadzorni organ kot tak". Po njegovih besedah pri tem ne gre za programsko avtonomijo, temveč zgolj za finančni in upravni nadzor, za katerega je posredno odgovoren ustanovitelj.

Franc Jurša (DeSUS) je pritrdil Krivčevi utemeljitvi. Kot je dejal, bi bilo prav, da ima tudi SDS kot največja parlamentarna stranka enega predstavnika v nadzornem svetu RTV. Da zdajšnja peterica nadzornikov, ki jih je imenoval DZ, ni uravnotežena z novimi političnimi razmerji v DZ-ju, je opozoril tudi Jožef Horvat (NSi).

Izrazito kritični do predloga razrešitve dveh nadzornikov pa so bili v LMŠ-ju, SD-ju, Levici in SAB-u. Spomnili so, da je vlada pred dnevi predčasno razrešila tri nadzornike RTV in imenovala tri nove: Boruta Rončevića, Antona Tomažiča in Draga Zadergala. Sicer vlada v nadzorni svet javne radiotelevizije imenuje štiri od 11 članov. Tokrat pa SDS predlaga razrešitev nadzornikov Danila Tomšiča in Boruta Žagarja, in sicer izmed petih nadzornikov, ki jih v nadzorni svet imenuje DZ.

Maša Kociper (SAB) je opozorila, da bi predčasna razrešitev dveh nadzornikov kršila zakon o RTV-ju. Po njenih besedah namreč 26. člen tega zakona omogoča razrešitev nadzornika pred iztekom štiriletnega mandata, le če nadzornik ne izpolnjuje več zahtevanih pogojev, na primer zaradi nezdružljivosti funkcij, ali pa če nadzornik odstopi.

Sorodna novica Vlada zamenjala tri člane v nadzornem svetu RTV Slovenija

Enakega mnenja sta bila tudi Luka Mesec (Levica) in Brane Golubović (LMŠ). Po besedah drugega ima aktualna koalicija že zdaj večino v nadzornem svetu RTV Slovenija. Ocenil je, da za razrešitev dveh nadzornikov ni niti zakonskega niti političnega razloga. Nezadovoljstvo je bilo slišati tudi iz vrst SD-ja. Po besedah Matjaža Hana želi SDS vzpostaviti popoln nadzor nad RTV-jem.

Odločitev o predlogu SDS-a za razrešitev dveh nadzornikov bo mandatno-volilna komisija (MVK) sprejela na eni od naslednjih sej. Z osmimi glasovi za in sedmimi proti je namreč izglasovala sklep, s katerim je za mnenje o predlogu zaprosila zakonodajno-pravno službo DZ-ja.