Prihod Luke Mesca, Mateja T. Vatovca, Simona Maljevca in Aste Vrečko. Foto: BoBo
Prihod Luke Mesca, Mateja T. Vatovca, Simona Maljevca in Aste Vrečko. Foto: BoBo

Levica je kljub vzponom in padcem po desetih letih zgodba o uspehu, je na kongresu dejal koordinator Luka Mesec. Stranko čaka premislek o prihodnosti, a je prepričan, da so šele na začetku, če bodo znali hoditi skupaj in se ne bodo bali še neprehojenih poti. Le po teh se pride "do drugačne prihodnosti in morda tudi do drugačne svobode", je dejal.

Mesec tako meni, da so lahko po desetih letih obstoja ponosni na marsikaj, kar so kot stranka dosegli skupaj. "Nikoli se nismo ustrašili biti na nepopularnem stališču, kadar je bilo to prav," je izpostavil v nagovoru zbranim na šestem rednem kongresu Levice v Celju.

Predvsem pa je Levica po njegovih besedah prehodila naporno pot vzponov in padcev, združevanj in sporov, bojev in pomiritev. "A ker smo vedno znali stopiti skupaj, smo še vedno tu. Smo edina stranka, ki je nastala v prejšnjem desetletju in ga tudi preživela," je spomnil koordinator Levice. Zato je ne glede na kritike lastnega dela po prepričanju Mesca Levica zgodba o uspehu.

6. redni kongres Levice. Foto: BoBo
6. redni kongres Levice. Foto: BoBo

Premikanje 30 let starih mejnikov

Uspešni so lahko tudi v prihodnje, meni. Prvi pogoj za to pa je, je poudaril, da izvedejo zastavljene projekte. Kot je spomnil, je stranka po lanskih parlamentarnih volitvah tudi prvič vstopila v vlado in prevzela vodenje treh resorjev, in sicer ministrstvo za delo, ministrstvo za kulturo in ministrstvo za solidarno prihodnost. "Na vseh treh smo doslej pokazali, da bomo premaknili mejnike, ki so stali nepremično 30 let," je dejal Mesec.

Med drugim je izpostavil delo na področju kulture, stanovanjske politike, prenovo zakona o delovnih razmerjih, začetek razprave o pokojninski razpravi in pripravo sprememb zakona o dolgotrajni oskrbi. Ta je po njegovih besedah ta teden dobil zeleno luč na strateškem svetu za zdravstvo, v četrtek pa ga bodo obravnavali tudi na vladi.

Tako zatrjuje, da je stranka tu, da izpolni zaveze, ki jih je dala. Hkrati pa se morajo v prihodnjih dveh letih posvetiti gradnji stranke. "Moja ambicija pa je stranko utrditi in jo predati naslednikom v dobri kondiciji," napoveduje Mesec. To pa lahko po njegovih besedah dosežejo zgolj z enotnostjo, vključevanjem in povezovanjem.

Evropska levica je v krizi

Hkrati je prepričan, da je po desetih letih napočil čas, da začnejo razmišljati onkraj lastnih okvirov. V trenutku, ko je evropska levica v krizi, pa lahko stranka postane tista, ki pokaže pot naprej, je ambiciozen Mesec, ki se podaja še po zadnji mandat na čelu stranke.

"Pot, ki smo si jo izbrali, ni lahka. In trenutno je še posebej strma in spolzka. A teh deset let je za Levico lahko šele začetek. Če bomo le znali hoditi skupaj in se ne bali še neprehojenih poti," je ob očitkih o premiku na sredino in napovedih o snovanju levega krila v stranki prepričan koordinator Levice.

Miha Kordiš je kritičen, saj naj bi Levico odneslo preveč na sredino političnega prostora. Foto: BoBo
Miha Kordiš je kritičen, saj naj bi Levico odneslo preveč na sredino političnega prostora. Foto: BoBo

Kordiš: Levo krilo bo stranko vrnilo na teren

Poslanec Levice Miha Kordiš je sicer v izjavi ob robu kongresa najavil, da so levo aktivistično krilo tudi že ustanovili z namenom popeljati stranko nazaj na teren. Prepričan je namreč, da je stranko z vstopom v koalicijo odneslo na sredino, zdaj pa mora poiskati pot do ravnotežja med vladnim delovanjem in aktivistično tradicijo. "Brez političnega dogovora z aktivističnim sidrom in sidrom na našem programu se nam kaj lahko pripeti usoda, kot se je prenekateri levi stranki, ki se je ob vstopu v sredinsko vlado tam preprosto izgubila," je poudaril.

Tudi vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec se je v nagovoru zbranim na kongresu ozrl na doslej prehojeno pot stranke. Kot je poudaril, je Levica "enfant terrible, slaba vest slovenskega političnega establišmenta". Po prvem letu v vladni koaliciji pa je po njegovih besedah pred stranko vprašanje, kako to tudi ostati.

Golob upa, da bo kongres vodil do močnejše Levice, vlade in Slovenije

Zbrane na kongresu je prek videonagovora pozdravil tudi premier in predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob, ki je izrazil upanje, da bo po današnjem kongresu močnejša ne samo Levica, ampak tudi koalicija in s tem Slovenija. Članom je položil na srce, naj ne pozabijo obljub, danih volivcem. "To odgovornost imejte vedno pred očmi, potem bodo tudi vaše odločitve danes na tem kongresu neizmerno lažje," je dejal Golob.

Fajon stranki zaželela veliko poguma

Predsednica SD-ja Tanja Fajon je stranki zaželela poguma za nadaljnje skupno delo, kongres pa so nagovorili še celjski župan Matija Kovač, španska ministrica za delo Yolanda Diaz in predsednik Evropske levice Walter Baier.

Celjski župan Matija Kovač v družbi ministrice za kulturo Aste Vrečko. Foto: BoBo
Celjski župan Matija Kovač v družbi ministrice za kulturo Aste Vrečko. Foto: BoBo

Po tridelni panelni razpravi o socialni državi, kulturni politiki in solidarni prihodnosti se je kongres zaprl za medije. Na zaprtem delu kongresa Mesec pričakuje tudi nekaj "nevralgičnih točk", kot so denimo delovanje stranke na terenu, povezovanje s sorodnimi organizacijami in notranja komunikacija.

V stranki so sicer danes začeli volitve neposredno voljenega 25-članskega sveta, ki bodo nato potekale na daljavo in bodo potrjene v sedmih dneh z možnostjo podaljšanja za dodatnih sedem dni, če kvorum ne bi bil izpolnjen. Za članstvo v svetu stranke se poteguje 63 kandidatov. Novoizvoljeni svet stranke bo nato v prihodnjih tednih izvolil izvršni odbor ter koordinatorja in namestnika koordinatorja.

Kandidaturo za mesto koordinatorja je za zdaj uradno naznanil le Mesec, za mesto namestnika koordinatorja pa bo znova kandidirala sedanja namestnica Asta Vrečko, sicer ministrica za kulturo.

Mesec Levici napoveduje svetlo prihodnost

Kakšna bo prihodnost stranke?

Stranko, ki prvič sodeluje v vladi, čaka razprava o njeni nadaljnji poti. Na šestem rednem kongresu Levice bodo člani stranke potegnili črto pod prvo leto dela v vladi, je pred začetkom kongresa dejal Mesec, ki sicer meni, da so pri svojem delu uspešni. Pričakuje, da bodo na kongresu začeli razpravo o tem, kako izpolniti dane obljube. "Imamo zelo jasen mandat volivcev, nosimo tri zelo zahtevne resorje, in če želimo uspeti, se moramo v prihodnjih treh letih dokazati," je poudaril. Sam se sicer še zadnjič podaja po mandat na čelu stranke, njegov cilj za prihodnji dve leti pa je stranko pripraviti na novo vodstvo.

Kongres bo hkrati tudi priložnost za analizo dela ministra za solidarno prihodnost Simona Maljevca, ministra za delo Mesca in ministrice za kulturo Aste Vrečko.

Levo krilo: Levico je odneslo na politično sredino

Da je Levico odneslo predaleč na politično sredino, meni kritični del stranke pod vodstvom poslanca Kordiša, okoli katerega se je oblikovalo strankarsko levo krilo. Želijo si ohraniti identiteto, ki jo ima stranka na aktivističnem terenu in na levi strani političnega pola. Na kongresu je posledično pričakovati nov dogovor o tem, kam umestiti stranko, da bo politično preživela tudi prihodnje parlamentarne volitve, je za Prvi poročala Nataša Mulec.

Mesec: Stranka ni šla nikamor, vedno je bila na levi

Koordinator Levice Mesec, ki se poteguje za še en in hkrati zadnji mandat na čelu stranke, v različnih stališčih ne vidi težav. Pravi, da so bila in da vedno bodo. "Obljubil sem jim, da jih bom v zadnjem mandatu kot koordinator upošteval in da bomo potem skupaj gradili stranko naprej," je dejal Mesec.

Očitke o premiku Levice na sredino in pozive k repozicioniranju na levo iz dela članstva s poslancem Kordišem na čelu Mesec sicer zavrača, saj je "stranka vedno bila na levi in nikoli ni šla nikamor".

Se pa lahko deloma z njimi tudi strinja, predvsem v delu, da bi morali v Levici bolje združevati aktivistični in vladni del. Zato bo novoizvoljeni svet stranke po kongresu nemudoma začel razpravo, kako to doseči, je še pred kongresom napovedal Mesec.

Vatovec: Opozorila so upravičena

Da so opozorila upravičena, meni tudi vodja poslancev Matej T. Vatovec, ki je ob tem spomnil na prehojeno pot Levice od opozicijske prek vladi partnerske do vladne stranke. "Nekako po naravni poti je šlo, da smo postali zdaj tudi koalicijska partnerica, s čimer pride nov nabor omejitev, ki vplivajo na zunanjo percepcijo stranke in tudi notranjo, kar je mogoče še pomembneje," je dejal T. Vatovec.

Ključno je, pravijo v Levici, da najdejo recept ali formulo za dvig podpore oziroma za politično preživetje tudi po prihodnjih parlamentarnih volitvah. "To vidim kot priložnost, da se pogovorimo tudi o tem, kako začrtati pot za naprej, da se odlepimo od parlamentarnega praga, na katerem trenutno stojimo," je še povedal T. Vatovec.

Po besedah koordinatorja Mesca bo kongres ne glede na kritike dela članstva večinsko potrdil zavezo, da Levica je in ostane vladna stranka. Prepričan je namreč, da je bila odločitev za vstop v vlado edini smiseln korak, pa tudi nujen za prihodnost in razvoj stranke.