Slovenija
Luka Mesec je edini kandidat za koordinatorja nove stranke. Foto: BoBo
       Doslej je bila ZL razcepljena na različne stranke in gibanja, zdaj pa prihajamo pod eno streho, tudi na naslednje državnozborske volitve korakamo enotni. Enotno bo ime poslanske skupine in stranke, ki bo zastavljena široko in odprto.       
 Luka Mesec o enotnosti nove stranke
false
Člani kongresa so potrdili statut in program stranke, ki ga povzemajo gradniki socializma za 21. stoletje. Foto: BoBo
VIDEO
"Levico" bo vodil Luka Mesec
VIDEO
Združitev levice v Levico
VIDEO
Levica se združuje

Dodaj v

Mesec: Iz strahu pred desnico se sredina sama spreminja v desnico

Stranki IDS in Trs sta se združili v Levico
24. junij 2017 ob 08:23,
zadnji poseg: 24. junij 2017 ob 18:23
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Člani kongresa, na katerem sta se IDS in Trs združila v stranko Levica, so za koordinatorja stranke potrdili dosedanjega vodjo IDS-ja in vodjo poslancev ZL-ja Luko Meseca.

Luka Mesec je bil edini kandidat za ta položaj. Za njegovo namestnico so izvolili poslanko in dosedanjo predsednico Trsa Violeto Tomić. Za Meseca je glasovalo 173 članov kongresa, pet jih je bilo proti. Tomićeva je za namestnico koordinatorja prejela 164 glasov, 12 jih je bilo proti.

To, da so se danes, šest let po ustanovitvi stranke Trs, pet let po vstajah, štiri leta po ustanovitvi Iniciative za demokratični socializem (IDS), tri leta pa preboju koalicije Združena levica v parlament in kljub vsemu, kar se je dogajalo v zadnjem letu, vendarle znašli na ustanovnem kongresu skupne stranke Levica, po mnenju Meseca priča o tem, da je tovarištvo vendarle premagalo narcizem majhnih razlik, osebne interese in zamere.

"Tako tovarištvo se ne rodi - tako tovarištvo lahko postane samo z bojem, kakršen je bil naš," je poudaril in se zahvalil. Enotno levo stranko v teh časih po njegovem prepričanju potrebujejo bolj kot kadar koli prej.

Nova faza boja za novo družbo
Dolga pot, ki so jo prehodili, po mnenju Meseca ni bila pot do cilja, ampak jih je privedla na nov začetek, v novo fazo boja za socialno, demokratično in ekološko družbo, družbo, v kateri bosta tovarištvo in solidarnost nadvladala zasebne interese.

"Družbo demokratičnega in ekološkega socializma, ki je ne bo poganjala sla po profitu, ampak - kot smo zapisali v programu - vsestranski razvoj posameznika in posameznice, polni razvoj človeških potencialov ter prizadevanje za ohranitev planeta za generacije, ki prihajajo za nami," je poudaril Mesec in ocenil, da pretekla leta niso bila težka le za slovensko levico, ampak za levico povsod po svetu.

Če se je ob njihovem preboju v parlament ob uspehih Sirize in Podemosa ter socialnem vrenju povsod po Evropi že zdelo, da je pred mednarodno levico zmagovita pot, se je s porazom grške Sirize in begunsko krizo sredi leta 2015 zgodovina prelomila, je ugotavljal Mesec in dodal, da se je po izvolitvi ameriškega predsednika Donalda Trumpa v Evropi vrnila vera v sredino, "ki naj bi rešila liberalno demokracijo pred zdrsom v fašistoidne desničarske populizme".

"A v Sloveniji imamo sredino na oblasti in vidimo, da se je izkazala za razvodenelo in brezglavo. Ne razume, da varnosti ne prinašajo žice na mejah ter okrepljen represivni aparat, ampak stabilne službe, zagotovljeno zdravstveno varstvo, delujoča socialna država ter kakovostno izobraževanje," je poudaril.

Nevarnost je ves čas tu
Nevarnost po njegovem prepričanju ne prihaja od zunaj, ampak je ves čas tu, ima tudi imena. "Nepravičnost, neenakost, revščina, brezpravnost, plenjenje družbenega premoženja, tajkunizacija, teptanje okoljskih in socialnih standardov," je naštel in dodal, da sredina tega ne razume, temveč to nevarnost ves čas hrani.

Mesec je ob tem opozoril, da kar koli želi skrajna desnica, sredina to naredi namesto nje, "z nekoliko nežnejšo retoriko in liberalnejšim pridihom, pa vendar: iz strahu pred desnico se sama spreminja v desnico".

Zato je po njegovem mnenju edina alternativa Levica, "ki se ne bo uklanjala elitam, cehom, interesnim skupinam, niti diktatom finančnih trgov in Bruslja". A nič v programu Levice po prepričanju Meseca ni utopija. "V zadnjih treh letih smo pokazali, kaj vse je mogoče," je pristavil.

Skoraj enotna podpora programu
Za program nove stranke je od 171 članov kongresa glasovalo 168 članov. V programu izpostavljajo prepričanje, da boj za socializem ne more biti omejen le na politični sistem, temveč mora zajeti vse sfere družbenega življenja.

Kot temeljne gradnike socializma za 21. stoletje, ki povzemajo program nove stranke, izpostavljajo proizvodnjo za zadovoljevanje človeških potreb, družbeno in skupnostno lastnino produkcijskih sredstev, demokratično načrtovanje gospodarstva, načrtovanje obsega gospodarstva v skladu z zmožnostmi okolja, demokracijo na delovnih mestih, solidarnost, širjenje politične demokracije, miroljubno sobivanje in enakopravnost narodov.

Izstop nezadovoljnih članov
Zaradi združevanja je izstopilo 94 članov in članic IDS-ja. Izstopi so pričakovani, je ob začetku kongresa povedal Mesec, ki z današnjim kongresom pričakuje konec težav in notranjih frakcijskih bojev.

V Trsu je združitev izglasovalo 90 odstotkov članstva, v IDS-ju pa 80 odstotkov. "Nekaj nezadovoljstva smo pričakovali, saj ni skrivnost, da so v obeh strankah v zadnjem letu potekali frakcijski boji," je dejal.

Težav pri združevanju Mesec ne pričakuje, saj so znotraj strank razčistili nejasnosti, usklajena sta statut in program ter združitveni sporazum nove stranke.

Violeta Tomič: Slovenija ima levico
Predsednica Trsa Violeta Tomič, ki je postala namestnica vodje nove stranke, pričakuje, da se bodo dogovarjali še naprej. "Če delamo nov družbeni red, je stvar več mnenj, ki jih je treba uskladiti. Ni tako preprosto, a mi smo izjemno zadovoljni z rezultatom," je dejala in dodala, da je nastal vrhunski program, program socializma za 21. stoletje, ki bo varoval tudi naš planet in vsakega prebivalca, je prepričana.

Kot glavno sporočilo pa Tomičeva izpostavlja, da ima Slovenija odslej levico. "Združeno, složno, veliko, ki bo skrbela za vse brezpravne, vse stigmatizirane, za delavske pravice, sodelovala s civilno družbo in bo vedno na razpolago ljudem. Tako kot je bila poslanska skupina v DZ-ju doslej," je povedala.

Konec Združene levice
Z nastankom nove stranke dokončno razpada takšna Združena levica, kot je nastopila na parlamentarnih volitvah in v DZ-ju dobila šest poslanskih sedežev. Takrat sta z IDS-jem in Trsom nastopili tudi DSD, ki se je preimenovala v ZL-DSD, in 4. skupina. Slednji sta bili kritični do poslanske skupine, v kateri nimata svojih članov, v pogovorih o združevanju v eno stranko pa skupnega jezika niso našli.

T. K. B., G. C.
Prijavi napako
Komentarji
Lupo
# 24.06.2017 ob 09:15
Ne težit z nekimi kraticami. Napiši komunisti!
Jajaja
# 24.06.2017 ob 09:12
A teli levičarji še ne mislijo nehat toplo vodo prodajat
sandiego1995
# 24.06.2017 ob 09:43
Huda in pomembna novica. Pisat o tej obskurni stranki je res paradoks prve vrste. Ce so ze vse ostale stranke sramota in popolni kolaps za to drzavo, kaj naj potem recemo o teh komunistih, ki jih je cas povozil se prej, predno so se rodili.
STANE
# 24.06.2017 ob 15:55
V Slo so ljudje večinsko desno usmerjeni, tako da tale levica nima nobenih možnosti.

Ja,zato smo pa že imeli toliko desnih vlad ....
Titomir
# 24.06.2017 ob 14:46
Na slikah pa sami poharji z metelkove združena levica LGBT in par migrantov.
Micesar
# 24.06.2017 ob 08:52
Leva roka desni žep! Nosil bom rdečo zvezdo
RJSlo
# 24.06.2017 ob 09:39
No ja. Mene zanima kdaj bo v Sloveniji ustanovljena ena normalna desna stranka in ena normalna liberalna stranka?

Vsi, ki so dobronamerni, ki se čutijo levičarji, ki verjamejo v vrednote solidarnosti, socialne države, enakosti in boja proti vsakršnim oblikam zatiranja,
------------------------------------------------
No ja. Od leta 1946 - 2017 že imate vse to in še več. Kaj bi še hoteli?
RJSlo
# 24.06.2017 ob 09:46
MMC bi lahko dodal, da je ta članek PR za nove obraze. :))))))))))
pr_holistar
# 24.06.2017 ob 10:41
ZL goni neoliberalno politiko?!?!? Oprostite, z katerega planeta ste?

Hahaha!! Tale vročina je enim skisala možgane očitno. ;)
gorenc25
# 24.06.2017 ob 18:42
A je bil na tem kongresu kakšen član, ki je samostojen podjetnik, ki živi od svojega dela. Koliko je bilo visoko izobraženih naravoslovcev na kongresu? Jaz na slikah vidim samo Kučanovega zeta in Kardeljevega vnuka.
Ribiič
# 24.06.2017 ob 14:43
Žalostno, da mladi padajo na takšne populistične, slaboumne, sovražne stranke. Škoda mi je vsakega človeka, ki e ebil danes tam.
feminist
# 24.06.2017 ob 19:16
Sicer ne vem kdo je osebek na sliki 9, ampak njegovo geslo na majici je najboljsi mozni prikaz danasnje levice:

ne zanimajo jih revni, ampak enostavno sovrazijo bogate. (verjetzno so jim fous)
mirror
# 24.06.2017 ob 16:15
Program te stranke je plagiat, ker je enak programu ZKJ pred letom 1991. Vodstvo in članstvo v njej pa so večni študentje, ki še niso ničesar ustvarili. Poslance na minimalce pa je samo predvolilna floskula za naivne volivce. Le nekaj so pozabili v programu stranke. Večino programa te stranke je okoli pravičnega deljenja zasluženega, nič pa kako to zaslužiti.
zenga.zenga
# 24.06.2017 ob 11:16
Tugomer1000
Kitajski komunisti so za take iznašli dober izraz: baizuo, kar bi se prevedlo kot ''bela levica'',
------------
Večina tako zvane levice bi ,,podnevi,, radi bili na levici ,, ponoči,, pa na desnici . Večina volilcev je že tako zahodnjaško prepariranih da se bojijo že samo imena socializem , komunizem ali levičarstvo in so zato lahek plen neo liberalcev - torej podaljšane roke globalnega kapitala .
mend055
# 24.06.2017 ob 10:17
Nekateri iz stripa pravijo: Dediči povojnih likvidatorjev

Mi iz stripov a'la Grunf, sir Edamer (ne Oliver), Zvitorepec, Jeklena pest - Luis Crandell ali tako nekako mu je bilo ime, Mirko in Slavko, Zagor in družba pa pravimo:
''Dajmo iti naprej, Slovenija'' in izženimo Magno na parcele nekdanjega mariborske industrije, stran od kmetijskih površin. Pravimo še: dajmo pognati na noge naš razvoj, kot je bil v Jugoslaviji (se komu čudno sliši), da imamo svoje izdelke od A do Ž, z razvojem, proizvodnjo in marketingom/prodajno službo. Pravimo še: dajmo mladim omogočiti pogoje, da si bodo ustvarili družine doma, v Sloveniji in da se bodo tu poklicno izživeli.
Bi še kaj povedali, pa bo dovolj.
RJSlo
# 24.06.2017 ob 09:41
Tugomer1000
# 24.06.2017 ob 08:34
---------------------------------
No ja. Ti si jih pa nadrobil. Kje jih pobirate? Imate novega Marxa pa še starega niste prežvečili?
KovacevaKobila
# 24.06.2017 ob 20:10
640 z žolčem prepojenih komentarjev ...

Ni slabo za 'marginalno' stranko 'mesečnikov', ki jih je 'povozil čas'.
Bivši uporabnik
# 24.06.2017 ob 17:58
@kapljac
Sem svoj čas stavil da bo državljansko vojno zanetil ravno Janša,

Moja terorija je, da je ustvaril tiho hladno drzavljansko vojno, ampak v tej zgodbi ni bil sam. Mislim da je gospodic tovaris Jansa nekomu zelo koristen, kot stalna nevarnost, kot notranji neprijatelj. Malo celo sumim, da ta sistem in gospodic Jansa sploh nista skregana, ampak dejansko oba sodelujeta, kajti ce bi jansa res bil nasprotnik stare tovarisije, potem bi spoznal to kar pravimo vsi desnicarji in bojda tudi marsikateri clani SDS-a, da Jansa nima niti najmanjših šans, da zmaga. Bo zmagal znotraj svoje stranke, bo tudi imel najvec glasov od nelevih strank, ampak nikoli ne bo v parlamentu vec kot cetrtina. Nikoli. Ampak on vseeno ne odstopi, kot je to v navadi v zrelih zahodnih demokracijah. Torej ce bi njemu res bilo do Slovenije, potem bi odstopil ze zdavnaj. Pa nena. A je res tako egoisticen in samoljuben, ali pa igra dvojno igro levice. Levica bi na volitvah zmagala le še en mandat po tem, ko bi se Janša upokojil. Po tem, pa bi bilo z Levico konec, saj večina ljudi takrat več ne bi šla volit iz razloga, kot jih gre sedaj - obkrožit tistega, ki ima največ možnosti da premaga Janšo.
Po ekonomskih načelih sem absolutno desničar, čeprav sem bil do konca študija strasten zagovornik socializma, ampak par let delovne dobe 2006-2010 in internega opazovanja poslov med takratno privat firmo in slovensko državo in njenimi agencijami in uradi mi je odprlo oči, kdo ima dandanes največ koristi od izžemanja delavskega razreda. In presenečeni bi bili, ko bi videli, da so nekateri apostoli levice dejansko največji izkoriščevalci davkoplačevalskega denarja. Globoko spostujem vsakega podjetnika in delavca, ki ustvarja dodano vrednost in se prebija na realnem trgu. Trud in strast ki jo vlagajo v to, da imajo doma druzina sredstva za prezivetje, je treba spostovat. Mnogi ne spostujejo. Raje spostujejo NAŠE tovariše, ki svetujejo ali dostavljajo slovenski državi, ki jih 10x preplača, kot pa bi bila njihova realna cena na trgu. In zato več nisem levičar, ampak desničar, ki zagovarja minimalno vlogo države.
drg
# 24.06.2017 ob 14:50
Men bi bilo zanimivo videti, da bi tele "zdrize" prišli k nam na vas propagirat tole svojo stranko. Samo tako .. rad bi videl odziv ljudi. :) :)
STANE
# 24.06.2017 ob 14:29
minimalna plača (bruto) za delo s polnim delovnim časom od 1. januarja 2017 znaša 804,96 evrov - ministrstvo za delo.
Luka Mesec bruto plača 4.483€ - Reporter 13.12.2016
Populisti.


In eno bruto minimalno plačo da vsak mesec Luka svoji stranki za članarino, kdo še od drugih strank ?
Ples
# 24.06.2017 ob 14:02
Združitev je seveda smiselna, čeprav mislim, da je širša javnost že do zdaj to stranko videla kot združeno. Združitev je bolj pomembna znotraj stranke, predvsem v luči terenskega dela, kjer - ugibam, so zaradi razprtij verjetno bile težave.
ti-ne
# 24.06.2017 ob 12:07
genniuuss

# 24.06.2017 ob 11:51

nihče nič ne dela, vsi upravljajo, eni plenijo,.... to je socializem.

::::::::::::::::
Koliko let imaš? 8 ali 9?
V zadnjih 25ih letih kapitalizma samo prodajajo in kradejo to kar je bilo ustvarjeno v socializmu: Lek, železarne, Krka, Petrol, Gorenje, Luka KP, Droga, Kolinska, Sava, Tam, Unior, Litostroj.....
Če ne bi bilo tragično, bilo bi presmešno press
Sandalovina
# 24.06.2017 ob 10:37
Generacija 56

" Tako je s to stranko.
To neoliberalno politiko, ki jo gonijo, ne more prebaviti ne mlad, ne star."

Marsikaj človek prebere pod novicami, ampak ta komentar nima konkurence. ZL goni neoliberalno politiko?!?!? Oprostite, z katerega planeta ste?
vojnaslo91
# 24.06.2017 ob 10:07
kapljač # 24.06.2017 ob 09:50
....
( Lej res mi ni do tega , ker v ta namen so nastale tudi cerkvene freske kdaj že(slikanice za odrasle neuke), "če ne razumeš ,kar prebereš ,boš lahko pa " vsaj buljil". )
--------------------------------------------------------------------
Jaz sem to sliko poimenoval pranje možganov... ampak OK lahko je tudi ...slikanica za odrasle neuke

KunteKinte
# 24.06.2017 ob 23:47
salonski levičarji :) Mesec se še ni dokzal z nobenim projektom..delom.. prodajalec megle in dima.. brez izkušenj v real sketorju..
kolibri123
# 24.06.2017 ob 22:14
Čas je naklonjen mladim, v prihodnost in normalnost obrnjenim ljudem v politiki.

Normalnost, ki ne išče formalnopravnih lukenj v zakonih, zastaranja procesov in premajhnih nabiralnikov zato, da si reši lastno pokakano rit.
JJstyle
# 24.06.2017 ob 21:20
@boro007

Veliko ljudi si je žal tudi samih krivih za svojo nesrečo. Ko gledam vozni park Slovencev v osrednji Sloveniji, mi ni nič jasno. Folk zasluži 800,900 €, vzame pa avto na lizing ali puf za 20, 30 jurjev. Je s.p.-jevec iz danes na jutri in se gre zakreditirat za hišo v petmestni številki za 20, 30 let. Človek s takšno plačo in statusom, si lahko privošči kvečjemu nakup 2 leti starega Twinga, 50, 60 m2 najemniško stanovanje in nula kredita. Tudi, če mu banka odobri kredit, ga ne sme vzet, če si želi miren spanec.
KovacevaKobila
# 24.06.2017 ob 20:53
Kdor je za naj dvigne pest, samo še zlobni imperij morajo najt

Niti s prstom jim ni treba mignit. Samo pustiti morajo, da naše 'etične', 'socialne' in 'domoljubne' stranke še nekaj časa poljubljajo zadnjico Natu, ljudem tlačijo v grlo TTIP, klestijo socialno državo, 'fleksibilizirajo' in prekarizirajo trg dela, zategujejo pas najrevnejšim, flodrajo javno zdravstvo in nasploh nadvse uspešno ustvarjajo vsesplošno blaginjo, ki smo ji priča ... in zmaga jim bo dobesedno padla v naročje.
Titomir
# 24.06.2017 ob 16:47
MMC kaj pa novica o Avstrijskih vrtcih, ki kroži danes po spletu? Ne boste nič poročali ?
KovacevaKobila
# 24.06.2017 ob 16:29
Te so res trceni, totalno za casom !...Dobesedno zivijo v iluziji

Heh. Kreditni baloni, globalne finančne krize, socializacije izgub, masivni dolgovi, erozija srednjega sloja, uničevanje socialne države, črtanje delavskih pravic, varčevalna histerija, bilijoni v davčnih oazah, največja neenakost v zgodovini človeštva, okoljska devastacija, postavljanje interesov peščice pred interese milijonov ljudi, 'demokratizacije' z bombami oz. serijska proizvodnja teroristov in migrantov itn.

Tisti rahlo ironični trenutek, ko politika, ki nam je dala vse te imenitne rezultate, velja za 'razumno' in 'stvarno' ... ljudje, ki želijo spremembe, pa so 'trčenci, ki živijo v iluziji'.
xerces8
# 24.06.2017 ob 16:07

Luka Mesec, ki je bil tudi edini kandidat za vodenje Levice.

Zanimivo, če bi se podobno zgodilo v kaki drugi stranki, bi padali komentarji o nedemokratičnosti... Ugibam...
Ples
# 24.06.2017 ob 15:55
Paktično vsi na fotkah živijo zelo lagodno življenje.

Za razliko od fotk s shodov SDS ali primcevih, kjer se jim po obrazih vidi, da trpijo do nezavesti ...
Ples
# 24.06.2017 ob 14:17
@mirora

To je bolj opis gospoda Nabiralnika.
Ples
# 24.06.2017 ob 13:49
Ha ha, kakšni komentarji :)
Pa saj lahko volite pojbiče, v čem je problem?
KovacevaKobila
# 24.06.2017 ob 22:50
LEVICE = legalna kraja poštenim
LEVICA = zaton najuspešnejših in vzklitje lenuhov


Hm. Mar niso po celem Zahodu z davkoplačevalskim denarjem pokrivali astronomske pufe, ki so jih s svojimi mahinacijami in nenadkriljivo sposobnostjo pridelali finančni sektor in podjetja?

Ne vem, kako je z vami, toda meni se zdi socializacija izgub zasebnega sektorja leksikonska definicija legalnega ropanja poštenih in ščitenja nesposobnih.
Ahim
# 24.06.2017 ob 22:10
pkorosec

Voham državljansko vojno in to v Sloveniji. Mislim da bo folku pocasi prekipelo od spreobrnjenih komunistov, ki so si polastili vso druzbeno premozenje in od novodobnih utopisticnih komunistov, ki bi radi se bolj izzemali gospodarstvo (beri delodajalca in delojemalce), zato da bi lahko ohranjali svoje privilegije, oziroma kot pravijo oni "socialno varnost".

Predvidevam,da misliš JJ glede na to,da je Luka Mesec premlad,da bi lahko bil v KP in se spreobrnil.
anny22
# 24.06.2017 ob 19:37
@feminist - imaš prav. Večina podpornikov in sodelujočih na tem kongresu je faliranih študentov ali prekarcev s slabo profitabilnimi ali aberveznimi diplomami. Skoraj nihče od njih nima rešene eksistence oziroma živijo na račun staršev in davkoplačevalcev. Na nekem srečanju, kjer sem jih poslušala, so govorili samo o kapitalu, virih in ups, REDISTRIBUCIJI. Po domače kraji sposobnim (poštenim in nepoštenim). Zelo slabo ali nič pa poznajo tisto, kar kapital ustvarja: ideje, sposobnost, motivacijo, trdo delo, vrednote...ne kapne jim, da bo šla firma, ki jo bodo nacionalizirali, hitro cu grunt, avto se bo pokvaril ali postal star in hiša bo kmalu za rušenje. Tem ljudem ne bi dala metle v roko za pometanje parka, kaj šele upravljanje s premoženjem. In potem, ko zapravijo, kar so nacionalizirali, se sistem sesuje, oni pa se bodo znova in znova začeli ozirati k sposobnim in razmišljati, kako bi jim pobrali materialne dobrine. Nobenih praktičnih izkušenj, razen veliko govorjenja in veliko teoretičnega znanja iz skrbno izbranih knjig, nimajo.
los-t
# 24.06.2017 ob 19:36
Vsake štiri leta se levica reorganizira in z novim imenom isti ljudje spet nategnejo reveže da jih volijo. Potem 4 leta delajo nič ali zgago in se spet reorganizirajo, zdaj bo pa oh in sploh super če nas volite. Volijo jih pa sami taki ki sami niso še nič ustvarili, ali so prlepljeni na kako posarno v javni upravi ali pa so clani in podporniki nevladnih organizacij. Noben podjetnik ali delavec z dobro plačo si ne želi levice na oblasti, eni delajo drugi jih bodo pa molzli v imenu socialne države. Jaz delam in plačujem vse možne prispevke, pa moram za otroke še vedno plačat privat ortodonta in za za vsako plombo dodat 50 eur, pa ti pride mojster iz afganistana in imata skupja s clanom nevladne organizacije vse zastonj. Ker sta brez dohodkov in ogrožena skupina. Razumem, da nimata, ampak jaz plačujem dvakrat. Od osamosvojitve naprej, odkar je na oblasti demokratična levica, pri komunisteh smo imeli vsaj vsi enakopravno zastonj. Ne me basat levičarji, da nam hočete dobro!
gorenc25
# 24.06.2017 ob 18:37
Luka Mesec in Damjan Murko dobro živita na račun neumnih ljudi.
oliva
# 24.06.2017 ob 17:57
"Predsednik SDS Janez Janša je državljanom"

Haha! :D
Janševi govori...
mend055
# 24.06.2017 ob 13:34
Nekdo pravi: Združena levica je Soroševa izpostava v Sloveniji.

Mi pa dodajamo: SDSNSi sta Vatikanova izpostava v Sloveniji, morda pa tudi izpostava argentinskih belogardistov zelooo stare sorte.

No, vidimo, kako lahko je kaj napisati, še lažje pa odgovoriti. Pa smo kam prišli?
gesan
# 24.06.2017 ob 13:28
gorenc25
# 24.06.2017 ob 13:18
Če bodo ti levi fanatiki zmagali na volitvah, bodo zaprli vsakogar, ki bo izobesil slovensko zastavo.
..................................
Ti pa si menda že pozabil, da so "desni" fanatiki nekaj desetletij nazaj, razobešali zastave in podobe rajha.
Najprej se s to resnico sprijaznite čimprej tem bolje za vse nas.
Nisem še zasledil, da bi kdorkoli od levičarjev trdil, da je za prepoved izobešanja slovenske zastave.

Desničarji so se pa že iskazali kot sem zgoraj omenil.
KovacevaKobila
# 24.06.2017 ob 13:23
Na oblasti ves cas. Zajebali vse kar se je zajebat dalo

Ironično: ljudjem, ki še niso bili na oblasti, očitate, da so vse uničili. Hkrati pa še naprej volite za tiste, ki so bili že nekajkrat na oblasti ... in ki so dejansko 'zajebali vse, kar se je zajebat dalo'.

Pri (Združeni) Levici se kaže očarljiva shizofrenija lokalnih volilcev. Večina slednjih se ima za 'antiglobaliste', ki želijo 'poskrbet za lastne ljudi' ... hkrati pa besno volijo za SDS, SD, NSi in ostale goreče podpornike trgovinskih sporazumov in Nata, ki nenehno režejo socialno državo, besno nasprotujejo dvigu minimalne plače in ki so velik del populacije porinili v revščino.

Edino lokalno stranko, ki si prizadeva za dvig minimalne plače, zajezitev epidemije prekarstva, ojačanje socialne države, zavrnitev TTIP-ja, distanciranje od Nata itn. ... pa se zmerja z 'mesečniki'.
zenga.zenga
# 24.06.2017 ob 12:03
vojnaslo91
da če bomo izvoljeni bomo z s kumunističnimi metodami dosegli, da bodo naše ženske rojevala takrat ko bo to določila partija..
-----------------
tega komustična partija nikoli ni zahtevala za razliko od vesoljne cerkve , ki se je zamešala v čisto vse od rojstva do smrti - ampak kako naj to razložim rkc partijcem ....
ni maitre
# 25.06.2017 ob 10:10
Stanje na desnici lepo prikažejo komentarji desničarjev pod člankom.
JJstyle
# 24.06.2017 ob 22:37
@kralj Matjaž

Slovenci, ki delajo v Avstriji morajo v Sloveniji doplačati davke zato, ker so v Avstriji višje neto dohodninske lestvice. V Avstriji si s 1.500 € bruto v najnižji davčni skupini, v Sloveniji pa že v povprečni. Iz tega naslova nastopi razlika v obdavčitvi. Smo pač še enkrat revnejši kot Avstrijci, zato ima tudi naša dohodninska lestvica večjo kompresijo kot Avstrijska.
boro007
# 24.06.2017 ob 22:34
@bistri08

LEVICA = poberi pridnim in razdeli sebi

KAPITALIZEM = poberi pridnim in razdeli sebi

Le da je bila takrat brezposelnost skoraj nična, kar pomeni da skoraj ni bilo potrebe po socialnih transferih... Bolnišnice so opravljale svojo primarno dolžnost... Policisti so te kdaj tudi opozorili, ne samo napisali položnico v vrednosti 20% in več tvoje plače za lažji prekršek...
boro007
# 24.06.2017 ob 22:13
@kralj matjaž

A si kdaj pogledal kakšni so davki? Ko boste spoznali, da revščino delajo ravno socialisti z visokimi davki, ker potrebujejo reveže. Brez revežev oni nimajo argumentov zato večja kot je revščina močnejši so in močnejši kot so več revščine povzročijo. Gre za negativno spriralo.


Prvo kot prvo se boste morali zment kaj je bil v jugi problem...
To da so imeli večinoma vsi zaposlitev in dohodek ki jim je omogočal normalno preživetje, kar pomeni da revščine v večini vsaj v sloveniji nismo poznali. Kljub temu da je potem nekdo v fabriki "hvatal krivine", drugi so pa delali. Se pa takrat večinoma nihče ni spraševal ali naj raje kupi hrano ali plača položnice...
Ali to da nas motijo visoki davki, iz katerih se med drugim izboljšuje infrastrukturo, ki je danes nismo zmožni kljub 22% davku.

Če pa pogledava strogo matematično se pa z večanjem spodnjega razreda oz. revežev oža srednji razred... In kateri razred je najbolj narasel (tudi pri nas) zadnja leta? ...

Razmerje CEO proti povprečni plači je šel v zadnjih tridesetih letih strmo navzgor... Če bi bila trditev da to povečuje poslovna ulaganja oz. nove zaposlitve bi danes bila brezposelnost nična, pa ni... Kdo povečuje revščino? In če grejo socialisti kapitalistom tako v nos, zakaj jim dajejo moč z večanjem spodnjega razreda?

Prijatelj mi je povedal da se je juga preveč zadolževala da so lahko vzdrževali svojo socialistično "iluzijo"... Pa vseeno nismo bili nikoli bolj zadolženi kot smo danes, pa ne samo mi, tudi države ki nimajo socialistične zgodovine...
timoti
# 24.06.2017 ob 20:17
Za dobrim konjem se praši ?

Sem prebral večino komentarjev. Takšna količina je že nek reprezentativen vzorec. Če so ti komentarji odraz mentalitete povprečnega slovenskega volilca, potem se nam ne piše nič dobrega.
biberkopf
# 24.06.2017 ob 18:35
ko pogledaš obraze nove levice,ne veš če imaš dovolj veliko cunjo da bi se pokril pred to sramoto za delavski razred slovenije....
Kazalo