Luka Mesec je edini kandidat za koordinatorja nove stranke. Foto: BoBo
Luka Mesec je edini kandidat za koordinatorja nove stranke. Foto: BoBo

Doslej je bila ZL razcepljena na različne stranke in gibanja, zdaj pa prihajamo pod eno streho, tudi na naslednje državnozborske volitve korakamo enotni. Enotno bo ime poslanske skupine in stranke, ki bo zastavljena široko in odprto.

Luka Mesec o enotnosti nove stranke
false
Člani kongresa so potrdili statut in program stranke, ki ga povzemajo gradniki socializma za 21. stoletje. Foto: BoBo
"Levico" bo vodil Luka Mesec
Združitev levice v Levico
Levica se združuje

Luka Mesec je bil edini kandidat za ta položaj. Za njegovo namestnico so izvolili poslanko in dosedanjo predsednico Trsa Violeto Tomić. Za Meseca je glasovalo 173 članov kongresa, pet jih je bilo proti. Tomićeva je za namestnico koordinatorja prejela 164 glasov, 12 jih je bilo proti.

To, da so se danes, šest let po ustanovitvi stranke Trs, pet let po vstajah, štiri leta po ustanovitvi Iniciative za demokratični socializem (IDS), tri leta pa preboju koalicije Združena levica v parlament in kljub vsemu, kar se je dogajalo v zadnjem letu, vendarle znašli na ustanovnem kongresu skupne stranke Levica, po mnenju Meseca priča o tem, da je tovarištvo vendarle premagalo narcizem majhnih razlik, osebne interese in zamere.

"Tako tovarištvo se ne rodi - tako tovarištvo lahko postane samo z bojem, kakršen je bil naš," je poudaril in se zahvalil. Enotno levo stranko v teh časih po njegovem prepričanju potrebujejo bolj kot kadar koli prej.

Nova faza boja za novo družbo
Dolga pot, ki so jo prehodili, po mnenju Meseca ni bila pot do cilja, ampak jih je privedla na nov začetek, v novo fazo boja za socialno, demokratično in ekološko družbo, družbo, v kateri bosta tovarištvo in solidarnost nadvladala zasebne interese.

"Družbo demokratičnega in ekološkega socializma, ki je ne bo poganjala sla po profitu, ampak - kot smo zapisali v programu - vsestranski razvoj posameznika in posameznice, polni razvoj človeških potencialov ter prizadevanje za ohranitev planeta za generacije, ki prihajajo za nami," je poudaril Mesec in ocenil, da pretekla leta niso bila težka le za slovensko levico, ampak za levico povsod po svetu.

Če se je ob njihovem preboju v parlament ob uspehih Sirize in Podemosa ter socialnem vrenju povsod po Evropi že zdelo, da je pred mednarodno levico zmagovita pot, se je s porazom grške Sirize in begunsko krizo sredi leta 2015 zgodovina prelomila, je ugotavljal Mesec in dodal, da se je po izvolitvi ameriškega predsednika Donalda Trumpa v Evropi vrnila vera v sredino, "ki naj bi rešila liberalno demokracijo pred zdrsom v fašistoidne desničarske populizme".

"A v Sloveniji imamo sredino na oblasti in vidimo, da se je izkazala za razvodenelo in brezglavo. Ne razume, da varnosti ne prinašajo žice na mejah ter okrepljen represivni aparat, ampak stabilne službe, zagotovljeno zdravstveno varstvo, delujoča socialna država ter kakovostno izobraževanje," je poudaril.

Nevarnost je ves čas tu
Nevarnost po njegovem prepričanju ne prihaja od zunaj, ampak je ves čas tu, ima tudi imena. "Nepravičnost, neenakost, revščina, brezpravnost, plenjenje družbenega premoženja, tajkunizacija, teptanje okoljskih in socialnih standardov," je naštel in dodal, da sredina tega ne razume, temveč to nevarnost ves čas hrani.

Mesec je ob tem opozoril, da kar koli želi skrajna desnica, sredina to naredi namesto nje, "z nekoliko nežnejšo retoriko in liberalnejšim pridihom, pa vendar: iz strahu pred desnico se sama spreminja v desnico".

Zato je po njegovem mnenju edina alternativa Levica, "ki se ne bo uklanjala elitam, cehom, interesnim skupinam, niti diktatom finančnih trgov in Bruslja". A nič v programu Levice po prepričanju Meseca ni utopija. "V zadnjih treh letih smo pokazali, kaj vse je mogoče," je pristavil.

Skoraj enotna podpora programu
Za program nove stranke je od 171 članov kongresa glasovalo 168 članov. V programu izpostavljajo prepričanje, da boj za socializem ne more biti omejen le na politični sistem, temveč mora zajeti vse sfere družbenega življenja.

Kot temeljne gradnike socializma za 21. stoletje, ki povzemajo program nove stranke, izpostavljajo proizvodnjo za zadovoljevanje človeških potreb, družbeno in skupnostno lastnino produkcijskih sredstev, demokratično načrtovanje gospodarstva, načrtovanje obsega gospodarstva v skladu z zmožnostmi okolja, demokracijo na delovnih mestih, solidarnost, širjenje politične demokracije, miroljubno sobivanje in enakopravnost narodov.

Izstop nezadovoljnih članov
Zaradi združevanja je izstopilo 94 članov in članic IDS-ja. Izstopi so pričakovani, je ob začetku kongresa povedal Mesec, ki z današnjim kongresom pričakuje konec težav in notranjih frakcijskih bojev.

V Trsu je združitev izglasovalo 90 odstotkov članstva, v IDS-ju pa 80 odstotkov. "Nekaj nezadovoljstva smo pričakovali, saj ni skrivnost, da so v obeh strankah v zadnjem letu potekali frakcijski boji," je dejal.

Težav pri združevanju Mesec ne pričakuje, saj so znotraj strank razčistili nejasnosti, usklajena sta statut in program ter združitveni sporazum nove stranke.

Violeta Tomič: Slovenija ima levico
Predsednica Trsa Violeta Tomič, ki je postala namestnica vodje nove stranke, pričakuje, da se bodo dogovarjali še naprej. "Če delamo nov družbeni red, je stvar več mnenj, ki jih je treba uskladiti. Ni tako preprosto, a mi smo izjemno zadovoljni z rezultatom," je dejala in dodala, da je nastal vrhunski program, program socializma za 21. stoletje, ki bo varoval tudi naš planet in vsakega prebivalca, je prepričana.

Kot glavno sporočilo pa Tomičeva izpostavlja, da ima Slovenija odslej levico. "Združeno, složno, veliko, ki bo skrbela za vse brezpravne, vse stigmatizirane, za delavske pravice, sodelovala s civilno družbo in bo vedno na razpolago ljudem. Tako kot je bila poslanska skupina v DZ-ju doslej," je povedala.

Konec Združene levice
Z nastankom nove stranke dokončno razpada takšna Združena levica, kot je nastopila na parlamentarnih volitvah in v DZ-ju dobila šest poslanskih sedežev. Takrat sta z IDS-jem in Trsom nastopili tudi DSD, ki se je preimenovala v ZL-DSD, in 4. skupina. Slednji sta bili kritični do poslanske skupine, v kateri nimata svojih članov, v pogovorih o združevanju v eno stranko pa skupnega jezika niso našli.

Doslej je bila ZL razcepljena na različne stranke in gibanja, zdaj pa prihajamo pod eno streho, tudi na naslednje državnozborske volitve korakamo enotni. Enotno bo ime poslanske skupine in stranke, ki bo zastavljena široko in odprto.

Luka Mesec o enotnosti nove stranke
"Levico" bo vodil Luka Mesec
Združitev levice v Levico
Levica se združuje