Minister Luka Mesec. Foto: BoBo
Minister Luka Mesec. Foto: BoBo

S februarjem se bodo povečali tudi pragi za socialne transferje, kar po besedah ministra prinaša lažji dostop do subvencij. Brezplačne vrtce minister Luka Mesec podpira, a bo tak korak terjal dodatnih 200 milijonov evrov v državnem proračunu.

Stroški vrtcev v Sloveniji po besedah ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mesca znašajo 543 milijonov evrov letno. Od tega starši plačajo 209 milijonov, 334 milijonov pa prispevajo občine in država. Za brezplačne vrtce bi tako morali v državni blagajni zagotoviti dodatnih 200 milijonov proračunskih sredstev.

"Osebno se strinjam s tem, da bi moral biti vrtec v Sloveniji zastonj, ampak preden lahko kaj takega damo na mizo, je treba pogledati številke," je dejal Mesec. So pa brezplačni vrtci, ki jih je vladajoča koalicija tudi zapisala v koalicijsko pogodbo, po ministrovih besedah ena od možnih iztočnic za razprave o prihodnjih proračunih in davčni reformi.

Uskladitev otroških dodatkov z inflacijo

Vlada bo tako za zdaj pomagala z uskladitvijo otroških dodatkov z inflacijo, ta ukrep začenja veljati marca, s februarjem pa se povečujejo pragi za socialne transferje, je danes napovedal Mesec. Zagotavlja pa, da bo vlada skozi davčno reformo prenovila tudi sistem otroških olajšav, namen je omogočiti dostop do teh dodatkov tudi družinam srednjega razreda.

Očitke, da so napovedane podražitve cen vrtcev posledica dviga minimalne plače, Mesec zavrača in poudarja, da je bil takšen korak nujen. Za omilitev posledic višjih stroškov vrtcev pa bo po njegovih besedah morala prispevati tako država z višanjem otroških dodatkov kot tudi občine, ki so se jim lani zvišale povprečnine.

NSi za napovedane podražitve vrtcev krivi vlado. Foto: Pixabay
NSi za napovedane podražitve vrtcev krivi vlado. Foto: Pixabay

NSi zahteva sklic seje DZ-ja za izobraževanje

V NSi-ju so prepričani, da so podražitve posledica neustreznega ukrepanja vlade ob vsesplošni draginji in dviga plač pomočnic vzgojiteljic, ki da je padel na pleča staršev. Stroške napovedanih podražitev bi moral kriti državni proračun, menijo.

V stranki opozarjajo, da bodo napovedane podražitve vrtcev ob visokih cenah energije in hrane še dodatno obremenile družinske proračune. V več slovenskih občinah so zaradi višjih stroškov dela, materiala, storitev in živil za otroke napovedali dvig cen programov vrtcev, nekatere so to že storile, je danes poudarila poslanka NSi-ja Iva Dimic.

"Govorimo lahko o vseslovenskem množičnem dvigu cen vrtcev, ki ga je z nepravočasnimi in neusklajenimi odločitvami povzročila vlada Republike Slovenije," je prepričana. V NSi-ju tako vladi očitajo prepočasno ukrepanje na področju regulacije cen energentov za vzgojno-izobraževalne zavode, ki jo je vlada po besedah poslanke Dimic uvedla šele konec lanskega leta.

Največji vpliv na podražitev vrtcev pa imajo po prepričanju NSi-ja stroški dviga plač pomočnic vzgojiteljic in dvig minimalne plače. "Tega se je vlada lotila nesistemsko in popolnoma amatersko in zdaj se spopadamo s posledicami vsega tega," ocenjuje poslanka. Kot je poudarila, si vzgojiteljice za svoje delo zaslužijo dostojno plačilo, a vlada za zdaj ni ukrepala primerno, saj je ukrepe sprejemala brez široke javne razprave in strošek podražitev vrtcev zaradi nesodelovanja z reprezentativnimi organizacijami slovenskih občin prevalila na pleča staršev.

NSi: Starši v draginji ostajajo sami

"Imamo ministrstvo za solidarno prihodnost, vendar starši v tej draginji ostajajo popolnoma sami. Kot kaže, bo vlada svoje napake in neaktivnosti reševala na plečih družin in njihovih otrok," so kritični v NSi-ju.

Povišane stroške plač oziroma dela v javnih vrtcih bi morala po njihovem mnenju država kriti iz proračuna, pozivajo pa jo tudi k premisleku o tem, da breme plač javnih uslužbencev v vrtcih v celoti prevzame državni proračun.

"Če vlada s takojšnjim interventnim odzivom slovenskim občinam, zasebnim vrtcem, ki izvajajo javnoveljavni program, ter zasebnim vrtcem s koncesijo pri dvigu stroškov dela ne bo pomagala, bo s tem popolnoma izničila učinek nedavnega povišanja minimalne plače, breme višjih cen pa bo v celoti padlo na ramena staršev," je še opozorila Dimic.

Kaj bo z napovedanimi podražitvami vrtcev?
NSi proti podražitvam vrtcev