Luka Mesec. Foto: BoBo
Luka Mesec. Foto: BoBo

Prvega izmed ukrepov je na novinarski konferenci predstavil minister za delo, družino in socialne zadeve Luka Mesec. Novembra, decembra in januarja bodo podvojili otroške dodatke, a tako, da bodo tisti z manjšimi prihodki dobili več. Tisti v prvem razredu bodo dobili za vsakega otroka po 122,79 evra dodatka na vrh že obstoječega otroškega dodatka. V najvišjem razredu pa bo dodatek znašal po 20 evrov na otroka v navedenih treh mesecih. Ukrep bo državo stal predvidoma 63 milijonov evrov.

Za upravičenost do draginjskega dodatka bo morala imeti družina veljavno odločbo za otroški dodatek za oktober, november in december. Ker se otroški dodatek izplačuje za nazaj, to pomeni izplačilo v novembru, decembru in januarju, je pozneje sporočil vladni urad za komuniciranje.

Brez razrešnice za Matoza

Vlada upravnemu odboru DUTB-ja za poslovanje v lanskem letu ni podelila razrešnice. Ugotovila je, da je odbor delovanje uredil v nasprotju z veljavno zakonodajo in statutarno ureditvijo družbe s tem, da je določene odločitve koncentriral v osebi predsednika upravnega odbora družbe. Na tej funkciji je bil takrat Franci Matoz.

Draginjski dodatek bo družina prejemala tri mesece poleg otroškega dodatka oziroma krajše obdobje, če bodo do otroškega dodatka upravičeni za krajše obdobje, npr. če se bo otrok rodil januarja in bo do otroškega dodatka upravičen od januarja dalje, bo upravičen do draginjskega dodatka samo za januar.

Vlog ne bo treba oddajati, izplačilo bo samodejno. Draginjski dodatek se ne bo upošteval pri pravicah iz javnih sredstev, dohodnini in ne bo predmet izvršb.

Ukrep je kamenček v mozaiku ukrepov, je poudaril minister. Ne bodo sprejemali ogromnih reform in delili milijarde evrov naenkrat, temveč bodo ukrepi ciljani in manjši. Novi ukrep cilja na družine z otroki, z namenom, da lažje preživijo zimo. Mesec je spomnil, da so poleti že uvedli dodatek za revna gospodinjstva, namenjen revnim upokojencem in tistim daleč pod pragom tveganja revščine.

Kot je dejal Mesec, je revizija pogodbe za nakup boxerjev pokazala, da je ta nakup negospodaren in bo zato preklican. V Levici odločitev pozdravljajo, je še dejal Mesec.

Vrh koalicije v duhu ukrepov in kandidatov
Sorodna novica Slovenija bo odstopila od nakupa 45 oklepnikov boxer

Koalicija zadovoljna

Najprej se je sicer na Brdu pri Kranju na redni seji sešla vlada, pozneje pa so se ministrom pridružili še poslanci koalicije. Vodje koalicijskih strank so po koncu vrha pripravili krajšo novinarsko konferenco, kjer so izrazili zadovoljstvo nad odnosi in delom koalicije.

Kot je v uvodu dejal premier Robert Golob, se mu zdi izjemno pomembno, da vrh sovpada z izpolnitvijo ene od temeljnih obljub koalicijske pogodbe – odpovedjo nakupa vojaških oklepnikov boxer. "Na ta način smo jasno demonstrirali, ne samo koaliciji, ampak Sloveniji, našim volivkam in volivcem, da smo mislili resno s tem, kar smo obljubljali," je poudaril.

Vlada Lukića imenovala za vršilca dolžnosti glavnega inšpektorja

Vlada je sledila predlogu ministrstva za delo in za vršilca dolžnosti glavnega inšpektorja na inšpektoratu za delo imenovala Luko Lukića. Na seji je vlada s položaja glavnega inšpektorja razrešila Jadranka Grlića. Lukić mandat nastopi v ponedeljek.

Kot je dejal, so se udeleženci vrha dogovorili za dodatno okrepitev komunikacije med različnimi deležniki in institucijami. "Želimo, da odpravimo kakršen koli šum v komunikaciji z namenom, da so rešitve, ki jih skupaj pripravljamo, čim boljše in predvsem v čim večjo korist vseh državljank in državljanov," je dejal Golob. Vrh je po premierjevih besedah potekal v prijateljskem in sproščenem vzdušju, govorice o tem, da naj bi v koaliciji "škripalo", pa je označil za "zlonamerne in popolnoma neresnične".

Predsednica SD-ja Tanja Fajon je dejala, da je koalicija državi vrnila normalnost in spoštljiv dialog, pa ne samo državi, temveč tudi vladi in koaliciji. Ozračje je pozitivno, konstruktivno, delo poteka v ekipnem duhu, koalicijska pogodba pa se izpolnjuje.

Prvi mož Levice Luka Mesec je prav tako ugotavljal, da vlada deluje dobro, da se koalicijska pogodba vestno izvaja, da so polemike znotraj vlade in koalicije produktivne, brez groženj ali izsiljevanja. Tako bo lahko vlada ne samo opravila dva mandata, temveč v teh dveh mandatih izvedla vse, kar si bo zastavila, je sklenil.

Vlada za podaljšanje veljavnosti starih vozniških dovoljenj

Vlada je potrdila predlog novele zakona o voznikih. Spremembe zakona prinašajo pomembne novosti za voznike, med drugim so spremenjena določila za zdravstvene preglede po ugotovljeni nezmožnosti za vožnjo motornega vozila, poostren bo nadzor nad šolami vožnje, stara vozniška dovoljenja pa bodo veljavna do leta 2033. Skrajen rok za zamenjavo vozniških dovoljenj, ki niso v skladu z evropsko direktivo in so jih izdajali do 18. januarja 2013 na starih obrazcih, je z 19. januarja 2023 podaljšan do 19. januarja 2033. Po statističnih podatkih ministrstva je v obtoku približno 355.000 vozniških dovoljenj, izdanih na starih obrazcih, kar je približno 22 odstotkov glede na število vseh izdanih vozniških dovoljenj. Od tega je približno 310.000 roza papirnatih vozniških dovoljenj in 45.000 polikarbonatnih vozniških dovoljenj, ki potečejo konec leta 2022.