Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Vsa Evropa nas sprašuje, kako je Sloveniji uspelo urediti financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij," je na slovesnosti dejal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec. Fundacija je lani pomagala 118 invalidskim in humanitarnim organizacijam, med katere je razdelila skoraj 19 milijonov evrov. Tako so pomagali skoraj 400.000 ljudem, je naštel ter izrazil željo, da bo nadaljevala uspešno delo. "Tako bomo lahko celi Evropi pokazali, kako se spoštuje načelo nič o invalidih brez invalidov," je povabil.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar pa je v videonagovoru poudarila, da Fiho igra ključno vlogo pri gradnji bolj sočutne in enakopravne družbe. Njeno delo se po predsedničinih besedah meri tudi v tem, koliko lažje so stiske ljudi zaradi pomoči in koliko večje je njihovo upanje.

Pomembno se ji zdi, da smo kot družba osredotočeni na to, da se izboljša življenje ljudem s potrebo po pomoči. To se je zgodilo denimo med poplavami, ki so avgusta prizadele Slovenijo. Prepričana je, da bo Fiho nadaljeval z enako predanostjo in strastjo kot do zdaj.

Po besedah direktorja Fiha Boruta Severja pot ni bila vedno lahka, a so jo prehodili z vztrajnostjo in predanostjo. Tudi v Združenih narodih jim priznavajo uspeh, je povedal. Dobra zgodba se po njegovem zagotovilu nadaljuje tudi v sedanjosti.

Fiho je organizacija, ki ima svojo dušo in srce, ki bije za vse, je prepričana predsednica sveta Fiha Nataša Sorko. Organizacije s sredstvi Fiha pomagajo ranljivim skupinam, med njimi otrokom, invalidom, brezdomnim in osebam s težavo v duševnem zdravju, je pojasnila. Spomnila je, da se je število humanitarnih organizacij povečalo, kar kaže na večje potrebe v družbi po različnih psihosocialnih in drugih programih, kot je denimo fizična rehabilitacija.

Na slovesnosti je spregovorila tudi ambasadorka Fiha Marija Vegelj Pirc, ki je pionirka psihoonkologije v Sloveniji. Prepričana je, da ima vsak od nas v sebi nekaj dobrega. "Da je to res, se je pokazalo med poplavami," je opozorila. Po njenem prepričanju smo ljudje rojeni za skupnost, odgovorni zase in za druge.

Fiho je krovna fundacija, ki vsako leto prek razpisa sofinancira programe približno 120 invalidskim in humanitarnim organizacijam. Tako pomagajo približno 400.000 ljudem. Odlok o njegovi ustanovitvi, sprejet leta 1998, je določil, da je samostojna pravna oseba.