Luka Mesec. Foto: Flickr Vlada RS
Luka Mesec. Foto: Flickr Vlada RS

Po nedavnih razkritjih, da je inšpektorat za delo od januarja lani zapustilo 27 zaposlenih, od tega domnevno veliko tudi zaradi slabih odnosov in mobinga, je minister za delo Luka Mesec ob robu srečanja s socialnimi partnerji v Ljubljani poudaril, da inšpektorji po območnih enotah inšpektorata, "ki so njegova hrbtenica", delajo normalno. To je ponazoril z informacijo, da jim je uspelo pretekli teden stopiti na prste delodajalcu, "ki je filipinskim delavcem dajal v podpise prazne pogodbe".

"Težava, ki jo imamo, na žalost, že kar nekaj časa, izhaja iz vodstva. Tam imamo predvsem medosebne spore, ki so, na žalost, prešli meje dobrega okusa do te mere, da se bom ta teden vanje vmešal tudi sam in jih prekinil," je napovedal. "Tako ali drugače se bodo ti spori končali. Na inšpektoratu mora v maju zavladati mir in začeti morajo delati kot vodstvo, odgovorno in usklajeno. To so moji pogoji, da obstoječe vodstvo svoj mandat nadaljuje," je pojasnil.

Sorodna novica Odpovedi na inšpektoratu za delo. Na ministrstvu skopi s pojasnili.

Kot je dodal, je s predstavniki vodstva – inšpektorat od junija lani kot vršilka dolžnosti in od decembra kot direktorica s polnim mandatom vodi Katja Čoh Kragolnik – na to temo že sešel, zdaj opravlja pogovore z nasprotno stranjo in drugimi vpletenimi. Glavna inšpektorica naj bi se na stolčku obdržala le, če jim bo uspelo spore zgladiti.

Mesec je razkril še, da želijo na ministrstvu v t. i. centrali oblikovati enoto inšpektorjev za hitre odzive. "Ker največjo škodo inšpektoratu že več časa povzroča to, da ste mediji, civilna družba, sindikati ali Delavska svetovalnica pogosto tisti, ki pred inšpektoratom odkrijete kršitve na trgu dela. Sam si zelo prizadevam za to, da bo inšpektorat hitrejši in da bo kos tem nalogam, da ne bomo ves čas postavljeni v položaj, da se zgodba najprej zgodi v medijih, potem pa jo inšpektorat razišče," je navedel.

Število nadzorov upada, kritike tudi zaradi načina izvajanja nadzorov

Kot kažejo številke, število nadzorov, ki jih opravijo na Inšpektoratu RS za delo, upada. Leta 2021 so jih izvedli 38.624 in izdali za 3,5 milijona evrov glob, leta 2022 15.698 (2,8 milijona evrov glob), lani 10.101 (3,7 milijona evrov glob), letos do 5. aprila pa 2839 (826.600 evrov glob), je razvidno iz podatkov, ki jih je pred dnevi posredoval inšpektorat.

Sindikati so pred kratkim javno polemizirali o načinu dela inšpektorata, in sicer v povezavi z napovedovanjem inšpekcijskih nadzorov, kar da kršilcem omogoča prirejanje papirjev, prepočasno odzivanje na prijave, nezagotavljanje tajnosti prijaviteljev in strah inšpektorjev pred tožbami velikih podjetij.

Mesec nezadovoljen s stanjem na inšpektoratu