Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je na začetku tedna napovedal polno uskladitev pokojnin januarja prihodnje leto, in sicer v vrednosti 8,2 odstotka.

Kot je pojasnil po seji vlade, izračun temelji na trenutnih ocenah Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) o rasti plač in inflacije. "Uskladili bomo po formuli, tako da to število lahko še zaniha," je dejal in dodal, da glede na zdajšnje podatke večjih odstopanj od napovedi o uskladitvi in proračunske ocene ne pričakuje.

Mesec je ob tem še pojasnil, da je do zdaj veljalo, da so pokojnine uskladili februarja po dokončno znanih podatkih o letni inflaciji in rasti plač. Poravnave so bili torej upokojenci za januar za vsako leto deležni za nazaj. "V januarju se bo na podlagi ocene določila okvirna nova vrednost pokojnin, v januarju bo ta tudi izplačana, v februarju pa se bo izvedla poravnava, če bo v tistem zadnjem mesecu nastala še kakšna razlika," je postopek uskladitve pokojnin v prihodnjem letu opisal minister za delo.

Glede usklajevanja minimalne plače z inflacijo pa je dejal, da se bo zgodila tudi ta uskladitev.