Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay
Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay

"Kljub težavam z javnimi financami, ki jih imamo zaradi posledic poplav, smo našli način, da izpeljemo polno uskladitev pokojnin za 8,2 odstotka. Uskladitev lahko upokojenci in upokojenke prvič v zgodovini pričakujete že januarja," so ministrove besede ob mednarodnem dnevu starejših povzeli v Levici.

ZPIZ že odločil o redni uskladitvi pokojnin

Sorodna novica Vlada potrdila proračuna za prihodnji dve leti, zaradi poplav odhodki leta 2024 višji za milijardo

Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije je sicer v februarju sprejel sklep o redni uskladitvi pokojninskih in drugih prejemkov za 5,2 odstotka z veljavnostjo od 1. januarja 2023. Skladno z novelo zakona o izvajanju proračunov za leti 2023 in 2024 pa je predvideno še, da se bo v naslednjem letu upokojencem in prejemnikom nadomestil iz invalidskega zavarovanja v novembru in decembru 2023 zagotovilo še izplačilo povečanega dela prejemkov v vrednosti 1,8 odstotka od prejemka iz oktobra 2023.

Minister za finance Klemen Boštjančič pa je pretekli teden ob sprejetju predlogov državnih proračunov za prihodnji dve leti na vladi dejal, da ta določa, da se akontacija redne uskladitve v letu 2024, sicer predvidene za februar, opravi že januarja.