Z državljanskim pogumom želijo prebuditi civilno družbo, je izpostavil vodja gibanja Milan Balažic. Foto: BoBo
Z državljanskim pogumom želijo prebuditi civilno družbo, je izpostavil vodja gibanja Milan Balažic. Foto: BoBo

Civilnodružbeno gibanje Nova prihodnost svoje delovanje utemeljuje na štirih dokumentih, in sicer na Majniški deklaraciji 2016, Resoluciji o razmerah v Sloveniji in kaj narediti, Manifestu: Svoboda in varnost ter na Evropski listini: Več Slovenije, manj EU, so pojasnili na novinarski konferenci.

Zavzemajo se za svobodo državljana in avtoriteto države, močno civilno družbo, voditeljsko vlado ter kapitalizem, ki služi ljudstvu. Ime Nova prihodnost so izbrali, ker v gibanju nasprotujejo stari prihodnosti, ki je oblikovana na negativni preteklosti. Z državljanskim pogumom želijo prebuditi civilno družbo, je izpostavil politolog, nekdanji poslanec in diplomat Milan Balažic.

"Potrebujemo vlado dejanj"
Kot politična stranka si želijo v gibanju postati del širše reformne koalicije in šele ta bi lahko oblikovala vlado dejanj. Takšna vlada bi morala že na začetku izvesti reforme, kot so prepolovitev državne birokracije in zaostritev kazenske zakonodaje, ustvariti pa bi morala tudi moderno okolje za tuje investitorje, ki nosijo nova delovna mesta. Poleg tega je treba izvesti reformo zdravstva po skandinavskem modelu in reformo šolstva z več matematično-naravoslovnih ter manj družboslovnih študijev, so prepričani.

Zavzeti bi se bilo treba tudi za zapis pravice do brezplačnega medmrežja v ustavo, strogo povezavo zunanje politike z gospodarsko diplomacijo in prepoved korporativnih strank, je sklenil Balažic.