Milan Brglez je bil kritičen do Mira Cerarja in nekaterih odločitev stranke. Foto: BoBo
Milan Brglez je bil kritičen do Mira Cerarja in nekaterih odločitev stranke. Foto: BoBo
Prestop Brgleza k poslancem SD-ja

Brglez se je zdaj pridružil poslanski skupini SD-ja. "Z Milanom Brglezom bomo v poslansko skupino dobili izvrstnega poslanca in strokovnjaka," je dejal vodja poslanske skupine SD-ja Matjaž Han. Poudaril je, da ne gre za politična preigravanja (SD ima po novem 11 poslancev, SMC pa 9), temveč za spoznanje, "da lahko skupaj več naredimo". Dodal je, da so imeli v prejšnjem mandatu, ko je bil Brglez predsednik DZ-ja, velikokrat ista stališča, vrednote in načela. Da ga bo pri predsedovanju gotovo kdaj vprašal za nasvet, je za Večer pred dnevi dejal tudi predsednik SD-ja Dejan Židan, ki je zdaj novi prvi mož parlamenta.

"Delimo številne vrednote in stališča, tudi sam sem socialno občutljiv in želim na tem področju kot poslanec storiti več. Danes je čas za združevanje, in ne za ločevanja, tako na levici kot na levi sredini," je ob prestopu povedal Brglez. Kot kaže, za zdaj ne bo vstopil v stranko SD. Prav tako še ni znano, katere naloge bo Brglez prevzel v okviru poslanske skupine, je bilo pa neuradno slišati, da bi lahko vodil ustavno komisijo.

Spor s Cerarjem
Milan Brglez je bil viden član SMC-ja v prejšnjem mandatu, ko je tudi predsedoval državnemu zboru. A so se med njim in predsednikom stranke ter nekdanjim premierjem Mirom Cerarjem večkrat pojavila nesoglasja. Najbolj sta retoriko zaostrila ob sprejemanju novele zakona o tujcih, ki je ob poslabšanju razmere predvidela zaostritev pogojev za vstop tujcev v državo.

Dokončno je počilo kmalu po zadnjih državnozborskih volitvah. Iz stranke so ga izključili in kot razlog navedli nespoštovanje odločitev organov stranke. V intervjuju je namreč omenil, da bi bil pripravljen še naprej voditi DZ, čeprav je izvršni odbor stranke kot edinega kandidata strankam leve sredine ponudil Cerarja.

Cerar je ob izključitvi Brgleza dejal, da je povzročil "kar precejšnjo škodo stranki". Brglez pa je izključitev označil za zrežiran dogodek in opozoril, da postopek ni bil speljan v skladu s pravili.

Prestop Brgleza k poslancem SD-ja