Življenje je v vojni za Slovenijo izgubilo šest policistov, več pa jih je bilo ranjenih. Foto: Twitter/Ministrstvo za notranje zadeve
Življenje je v vojni za Slovenijo izgubilo šest policistov, več pa jih je bilo ranjenih. Foto: Twitter/Ministrstvo za notranje zadeve

Prireditev ob prazniku, ki ohranja spomin na 27. junij 1991, ko so se policisti med vojno za slovensko osamosvojitev na mejnem prehodu Holmec spopadli z JLA, je letos namenjena predvsem notranji javnosti, torej delavcem policije in notranjega ministrstva, so sporočili z Generalne policijske uprave (GPU). Na proslavi z geslom Skupaj za varnost v Avditoriju Portorož sta bila slavnostna govornika v. d. generalnega direktorja policije Senad Jušić in notranji minister Boštjan Poklukar.

Med osamosvojitveno vojno umrlim policistom se je v Tacnu in na Novih Žalah poklonila delegacija ministrstva za notranje zadeve, policije in Združenja Sever. Foto: Twitter/Ministrstvo za notranje zadeve
Med osamosvojitveno vojno umrlim policistom se je v Tacnu in na Novih Žalah poklonila delegacija ministrstva za notranje zadeve, policije in Združenja Sever. Foto: Twitter/Ministrstvo za notranje zadeve

Na slovesnosti so dvanajstim prejemnikom podelili še veliki ščit z bronasto zvezdo, najvišje priznanje policije. Prav tako so razglasili tudi poimenovanje vadbenega centra Gotenica po prvem poveljniku specialne enote Vinku Bezniku.

Minister Poklukar je poudaril, da je policija demokratična, avtonomna, enotna in moderna organizacija, ki spoštuje človekove pravice in svoboščine. Dodal je, so se zaradi povečanja zaupanja javnosti v policijo in ministrstvo ter zaradi transparentnosti sistema odločili povabiti medse vse demokratične nadzorne mehanizme v državi. "Sporočamo jim, da so pri nas vedno dobrodošli," je dejal.

Na ministrstvu sta v pripravi noveli zakona o nalogah in pooblastilih policije ter zakona o organiziranosti in delu policije, poleg tega pa tudi resolucija o nacionalnem programu preprečevanja in zatiranja kriminalitete, jeseni bodo začeli še pripravo resolucije o dolgoročnem razvojnem programu policije za obdobje naslednjih desetih let, je spomnil minister.

Po Poklukarjevih besedah se v postopkih sprejemanja teh temeljnih zakonov o policiji "ne smemo bati strokovne in politične razprave". K temu je dodal, da "depolitizacija policije ne sme nikoli postati politični lov na čarovnice, ampak samo pravni postopek, v katerem bo to, ali je kdo prekoračil zakonska pooblastila, iskalo specializirano državno tožilstvo in predložilo sodišču". Pripomnil je, da vseeno upa, da se v primeru ukrepanja policije ob množičnih demonstracijah to zgodi čim prej.

Po ministrovih besedah je poklic policista med mladimi vse bolj zaželen, sistematičen pristop k zaposlovanju pa daje rezultate. Zatrdil je tudi, da je vlada Roberta Goloba zagotovila policiji vse pogoje za nemoteno delovanje in kakovostno opravljanje policijskih storitev.

Vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Jušić je na proslavi poudaril pomen varnosti in požrtvovalnost policistov, tako v času osamosvajanja Slovenije kot danes, zaradi česar ga motijo "pogosto neupravičene kritike javnega sektorja".

Dan slovenske policije

Venec v spomin padlim policistom

Ob dnevu policije je delegacija ministrstva za notranje zadeve, policije in Združenja Sever pod vodstvom ministra za notranje zadeve položila vence v Parku spomina v Tacnu in nato še pri Pomniku padlim v vojni za Slovenijo na Novih Žalah v Ljubljani.

Na ministrstvu za notranje zadeve so zapisali, da so za življenje v demokratični in varni državi zaslužni tudi policisti, ki so leta 1991 branili državo. Življenje je v vojni za Slovenijo izgubilo šest policistov, več pa jih je bilo ranjenih. Policisti tako "vseskozi skrbijo za mir in varnost naših življenj in premoženja, pri čemer tvegajo in žal izgubijo tudi svoje življenje", so še zapisali.

Na razpis za generalnega direktorja policije le dve prijavi

V zadnjem letu se je o policiji sicer govorilo predvsem v povezavi s kadrovskimi zamenjavami. Februarja je položaj vršilca dolžnosti generalnega direktorja zasedel Senad Jušić, ki je zamenjal Boštjana Lindava. Predtem, pod prejšnjo vlado, je policijo vodil Anton Olaj.

"Moje osebno mnenje je, da ne moremo primerjati stanja v policiji pred dvema, tremi leti in danes. Takrat so bili kar veliki pritiski na policijo, tudi brutalne kadrovske rošade in menjave. Res je tudi, da je bila zdravstveno-varnostna situacija drugačna, kot je danes," je stanje v policiji za Televizijo Slovenija komentiral strokovnjak za varnostna vprašanja na Fakulteti za varnostne vede Miroslav Žaberl.

Ob tem je sicer kritičen tudi do kadrovskih menjav pod trenutnim vodstvom. "Sedanji generalni direktor je že šesti vršilec dolžnosti. Kot vršilec dolžnosti sicer lahko opravlja določene menjave, ki pa bi bile po mojem mnenju lahko le tiste, ki bi bile krivdne. Drugače pa so takšne menjave, preden nekdo dobi poln mandat in si izbori, da si bo izbral svojo ožjo ekipo, po mojem mnenju nehigienične," je dejal Žaberl.

Senad Jušić je vodenje policije kot vršilec dolžnosti generalnega direktorja prevzel 24. februarja letos. Foto: Policija
Senad Jušić je vodenje policije kot vršilec dolžnosti generalnega direktorja prevzel 24. februarja letos. Foto: Policija

Maja je notranje ministrstvo ob tem objavilo razpis za generalnega direktorja policije, na katerega pa sta prispeli le dve prijavi. Da se bo potegoval za poln mandat je potrdil zdajšnji vršilec dolžnosti Senad Jušić, po poročanju medijev pa naj bi se na razpis prijavil tudi njegov predhodnik Boštjan Lindav. Žaberl je sicer to, da sta na razpis prispeli le dve prijavi, označil za skrb vzbujajoče. Po njegovem mnenju to nakazuje na to, "da vrhovni policijski vodje ne zaupajo sedanjemu izbornemu postopku in se zato niti ne želijo izpostavljati".

Pod vodstvom prejšnje notranje ministrice Tatjane Bobnar in pa prejšnjega vršilca dolžnosti generalnega direktorja Lindava se je po besedah Žaberla zaupanje v policijo začelo vzpenjati. "Meni je izjemno žal, da je prišlo do nesoglasij. Policija mora v bistvu nadaljevati tisto pot, ki jo je začela, in tisto, kar je politika obljubljala – da bo stala ob strani policiji, da se ne bo vmešavala v njeno delo," je poudaril Žaberl.

Ob tem meni, da bi morali v policiji čim prej zgraditi karierni sistem, da na vrhovne vodilne položaje ne bi prihajali nekompetentni kadri. "Poleg tega bi bilo treba po mojem mnenju zakonsko spremeniti imenovanje generalnega direktorja policije, direktorja NPU-ja, morda še koga. Zato, da bi čim bolj omejili vpliv politike na imenovanje vrhovnih policijskih vodij," je še dodal.

Dan slovenske policije