Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.7 od 28 glasov Ocenite to novico!
false
Murskosoboški župan Aleksander Jevšek je dejal, da se želi Prekmurje postaviti na lastne noge. Foto: BoBo
VIDEO
Obeležujemo priključitev...

Dodaj v

Slovenija praznuje združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom

Prekmurje ne želi biti zaostalo
17. avgust 2015 ob 07:40,
zadnji poseg: 17. avgust 2015 ob 17:41
Beltinci - MMC RTV SLO, STA

Slovenija se spominja združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, kar so v Beltincih na plebiscitarni odločitvi potrdili leta 1919.

Tistega leta se je v Beltincih na ljudskem zborovanju namreč zbralo več kot 20.000 ljudi in podprlo priključitev Prekmurja k matici po več kot 900 letih.

12. avgusta je po sklepu Vrhovnega sveta mirovne konference v Parizu redna vojska Kraljevine SHS vkorakala v Prekmurje in ga pet dni pozneje, 17. avgusta, prepustila v upravljanje civilni upravi.

Brglez: Pot je bila dolgotrajna
Danes se spominjamo izjemnega zgodovinskega dogodka in državotvornega dejanja, ki bi se moral trdno usidrati v zavesti vsakega državljana, ne le Prekmurcev, pa je predsednik DZ-ja Milan Brglez zapisal ob današnjem prazniku. Z združitvijo je bil po njegovih besedah narejen korak več v smeri zedinjene Slovenije.

Predsednik državnega zbora je spomnil, da je bila pot do te zgodovinske združitve dolgotrajna. Združitev z vidika slovenske narodne celote predstavlja pomemben mejnik, ki je zgodovinsko zaznamoval ne le tedanji čas, temveč tudi naš nadaljnji razvoj, je še v voščilu ocenil Brglez.

Ob tem je dodal, da smo Slovenija predvsem njeni ljudje in naša domovina ne bi bila popolna brez vseh slovenskih pokrajin, od skrajno vzhodne pa do skrajno zahodne. Zato naj bo današnji praznik poklon spominu, ki krepi našo pripadnost, našo identifikacijo z narodovo zgodovino in narodovo kulturno dediščino, naš nacionalni ponos, državljansko zavest in pripadnost skupnemu narodu, je še izpostavil Brglez.

Prekmurje želi enakopraven odnos
Letošnja osrednja slovesnost je bila v petek v Murski Soboti. Župan Aleksander Jevšek je poudaril, da Prekmurje noče več biti najbolj zaostala regija. Želi se postaviti na lastne noge, za kar ima vrsto danosti, od države pa pričakuje le, da spoštuje dogovore in da ima enakopraven odnos kot do drugih regij.

Proslava ob dnevu združitve bo nocoj tudi v Beltincih, kjer so 17. avgust izbrali tudi za svoj občinski praznik.

17. avgust kot državni praznik, ki sicer ni dela prost dan, je DZ sprejel leta 2005, ob njem pa še 15. september kot dan vrnitve Primorske k matični domovini in 23. november kot dan Rudolfa Maistra. Po sklepu vlade se ob omenjenih praznikih od leta 2009 državne proslave organizirajo le še ob okroglih obletnicah, torej vsakih pet let.

B. V., A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
veza
# 17.08.2015 ob 08:05
Če res tako malo Slovencev pozna ta praznik, moramo delati na tem, da ga spoznajo in spoznamo in da ga tudi razumemo in sprejemamo...
nonparel
# 17.08.2015 ob 14:35
V Ljubljani so prepričani, da je Slovenija samo Ljubljana, zato tudi tam tega praznika ne poznajo. Se bojim, da kar precej Ljubljančanov niti ne ve, kje leži Prekmurje. Sem se šolal v Ljubljani in sem se na lastna ušesa prepričal o tem. Zaverovanost v same sebe in poniževalni odnos do oddaljenih delov Slovenije (izven Ljubljane), to njihovo značilnost sem spoznal takrat. Pa brez zamere zaradi moje odkrite besede.
mihael1
# 17.08.2015 ob 08:42
Praznik je, če je dela prost dan - potem se zanj zares ve.

Kot na primer praznik Marijino vnebovzetje. Pred leti zanj ni vedel nihče izven katoliške cerkve.

Prioriteta države do praznikov je torej vprašanje.
ponosnikmet
# 17.08.2015 ob 21:43
mostnica
ta JJ, sicer zastopnik slovenskih kolaborantov. Ki so tudi Prekmurje podarjali velikemu vodji Hitlerju.

Če se prav spomnim so Prekmurje v drugi vojni okupirali Madžari...
Hanibal
# 17.08.2015 ob 15:40
Müra je zašepetala:
Strüga moja zlato vala ..
Ali so vam vrelci znani,
odket ga prineso vali ?

Tü kre moje leve strani
rod prebiva, rod pregnani ...
jokat se je hodo v mene,

Z večstoletne grozne teme ...
njegove suze so zlato,
ki ga skrivam pod vodo

Müraje zašepetala :
Kelkokrat sem z mesta vstala, poplavila rodno zemlo...
Tiste, ki slobodo jemlo,
v svojem srdi sem iskala,
kabi njim na znanje dala

Ne me Večni zato stvoro,
da bi val moj brate ločo,
Jaz vezalje sem za nje,
ki kre strani mi živ
luciiferium
# 17.08.2015 ob 14:58
Čestitke prekmurcem za praznik in to,da so imeli nekaj časa celo svojo republiko oz.državo.
boroč
# 17.08.2015 ob 11:12
komsomolec
Vse to so komunisti dosegli že med drugo svetovno vojno, ko je bila priključitev Primorske in Prekmurja cilj in zahteva naših delegatov na zasedanju Avnoja.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Enkrat komunisti, drugič OF, enkrat partizani, drugič komunisti. Daj komsomolec, razčisti enkrat te pojme.
Partizani so osvobodili Trst, Gorico, komunisti pa so vse to zapravili. To je ena izmed variant.
baabu
# 17.08.2015 ob 08:05
takšna je pač naša narodna zavest
garmond
# 17.08.2015 ob 14:44
@FolkloraS

Vem, da smo od leta 1945 pa do nekje pred desetimi leti živeli neprimerljivo boljše, kot pa da bi živeli pod Madžari. Sedaj pa se počasi enačimo. Nam je demokracija prinesla še večjo bedo, mi smo več izgubili kot pridobili. Še sreča da je Avstrija blizu.
veza
# 17.08.2015 ob 13:16
enostavno

Večna zahvala Jugoslovanski vojski,ki je osvobodila Prekmurje ter celotno Slovenijo izpod germanskega okupatorja.Na žalost vseh nas so nas zopet po letu 91 prodali germanom.Škoda.

enostavno to ne drži, po prvi vojni 1918 je nastala država SHS- Slovencev, Hrvatov in Srbov s sedežem v zagrebu, obsegala je ustrezen del Habsburške monarhije- Slovenske dežele, Hrvaške in Bosno, ta država se je potem združila s Srbijo v SHS...
Po prvi vojni ni bilo kaj osvobajati, ostali vjaki so se umaknili, problemi so nastali na mešanih področjih, recimo Maribor in Koroška, MB je Maister na svojo roko osvobodil, Koroško mu niso pustili, v zahvalo so ga kasneje upokojili...
Pomurje smo dobili, ker je vojska SHS pomagala uničiti sovjetsko republiko na Madžarskem, SHS je dobila tudi Vojvodino...
borut-blas
# 17.08.2015 ob 12:08
slovencem bi počasi že morali priti v zavest da smo še enotni majhni napram sosedom, ki nas hočejo narediti za hlapce
taki in podobni politiki kot je janša bi morali prostovoljno iz politike, če imajo kaj narodne zavesti
ljudje pa naj volijo take ljudi, ki so sposobni sodelovati
lahko smo najboljši v marsičem, kadar smo enotni - vzor so nam lahko naši gasilci in gorski reševalci - enotni bi lahko hitro napredovali tudi gospodarsko
dokler pa nas politika deli capljamo na mestu, a vsi okoli nas prehitevajo
ne vem če je privatna lastnina v rokah zelo bogatih posameznikov dobra rešitev za slovence
velika podjetja naj bodo v lasti pokojniniskih in zavarovalniških skladov, če pa malo inovativno podjetje zraste, naj zraste z delom in znanjem tega sposobnega človeka ki ga vodi, ne pa na kreditih
prekmurje in prekmurci je prav žrtev te slovenske neenotnosti, ko ne vidi nihče daj od svojegaa praga
upajmo da je dozorel čas za nov zagon na novih temeljih
ma_ri_bor
# 17.08.2015 ob 10:53
Takratna vlada je v primeru Prekmurja imela več sreče kot pameti. V bistvu smo ga dobili zato, ker se je aliansa ukvarjala z Belo Kunom.
izi07
# 17.08.2015 ob 09:16
V NOB smo si nazaj pridobili ozemlje z bojem sedaj ga dajemo zastonj!
SamoRes
# 17.08.2015 ob 08:33
Ne smemo pozabiti, da so ga partizani skupaj z rdečo armado osvobodili 1945 izpod nacističnega okupatorja.
FolkloraS
# 17.08.2015 ob 14:46
Točno tako, garmond, sm samo tako provokativno vprašal! Kar ni strogo v Ljubljani smo drugi zapostavljeni!
Isao
# 17.08.2015 ob 12:33
Vidite dragi prekmurci,že v zgodnjem srednjem veku ste bili ,verjetno nasilno, iztrgani od matice.Druga svetovna vojna je potem kar lepo izpuščena,verjetno zaradi Rdeče armade in "komunistov",ob prazniku pač ne gre razdvajat uboge gmajne.Tukaj je potem še sam predsednik,ki je govoril o nekem njegovem porazu iz polpretekle zgodovine,ki s praznikom nima blage zveze.Še prej pa je položil venec na grob nekega duhovnika, spomenika padlim vojakom Rdeče armade pa ni obiskal.Jutri pa bo verjetno že pomagal pri spravilu že kakšne poljščine.
brandmeister
# 17.08.2015 ob 11:35
boroč
očitno ima borčevsko plačo.. pa ga ne zanima razlika..;) :)
galoper
# 17.08.2015 ob 20:33
@SamoRes in somišljeniki
Partizanstva ni bilo v Prekmurju med NOB. Prekmurska partizanska četa je bila ustanovljnena po zadnji bitki pri Sl.gradcu. Skrivaja pred rekrutacijo je bilo nekaj, tudi nekaj pobalinstva in 'James' je uprizoril en samosvoj pohod v Prekmurje. Partijsko poslanstvo je iz Beograda hitelo v Prekmurje, da bi na Prekmurski strani na meji z Madžarsko, pozdravilo Rusko armado. Partizan na spomeniku sredi Murske Sobote je popolnoma zavajajoča podoba osvoboditeljev.
Slovenija je s priključitvijo Prekmurja dobila svojo žitnico, le mostu čez Muro še ni bilo za povezavo z matičnim narodom. Po II.SV pa še vir stanarin za šolajočo se mladino v Ljubljani, iz vse Slovenije.
veza
# 17.08.2015 ob 21:12
ivod
# 17.08.2015 ob 20:48

čakaj malo, če se Prekmurci niso znali zadolžiti po normalnih obrestih, potem ne tu jokati in iskati krivce po celi SLO...
zmagoslav
# 17.08.2015 ob 21:11
"povratnik12" , bi se strinjal z vami, ko pa imamo lahko za dan, ko bi naj Marja šla v nebo dela prost dan, ne moremo pa organizirati spodobne proslave za priključitev Prekmurja, Primorske in dan Rudolfa Majstra! Ja kot pravi "baabu" takšna je pač naša narodna zavest! Žalostno!
boroč
# 17.08.2015 ob 19:57
mostnica
Veliki slovenski državnik, tisti, ki so ga je pomilostili ustavni sodniki, da še sedaj ne čemi na Dobu, je celo zaukazal, da je prekmurska proslava samo vsako peto leto državna proslava. Pravi državnik, ta JJ, sicer zastopnik slovenskih kolaborantov. Ki so tudi Prekmurje podarjali velikemu vodji Hitlerju.
-----------------------------------------------------------------------------------
Janša ni bil pomiloščen, ne potvarjaj dejstev. Ustavno sodišče je sklep sodišče razveljavilo, ker je bil neustaven. V tem trenutku Janša za nedolžnega. Takšna so dejstva.
Janša ni zastopnik slovenskih kolaborantov. Je bil celo komunist. Z leti pa je spoznal, da naša NOB ni bila samo borba proti okupatorju, ampak tudi revolucije. Kar se tega tiče, je pač kar nekaj korakov pred teboj.
Da ne bo pomote, nisem ne Janšev ne SDS-ov. Ampak, kar je preveč je preveč. V tem pogledu bi branil tudi Kučana, če bi ga kdo po krivem obtoževal.
Simon_Marini
# 17.08.2015 ob 17:16
Prekmurje, skupaj z vzhodno štajersko (t.i. Prlekijo), torej Pomurje ima možnosti za gospodarski razvoj. Ker v Evropi nacionalne države niso več vse, ampak se vzpodbuja tudi regionalizacija. Pomurje se lahko regijsko poveže z drugo regijo in kaj naredi iz sebe. Tako bi daljna Ljubljana v resnici bila ''samo ona'' in nihče drug.
Valerija
# 17.08.2015 ob 10:32
brez skrbi, Cerar in Mramor imata nalogo "to deželo zopet narediti nemško".
načrt pridno izpolnjujeta.
povratnik12
# 17.08.2015 ob 07:46
90 % in več Slovencev sploh ne ve za ta praznik
galoper
# 18.08.2015 ob 09:26
@ponosnikmet # 17.08.2015 ob 21:43
To kar piše 'mostnica' je skregano z zgodovino. V dvorani gradu v Murski Soboti je začel delovati Narodni svet - takrat zakonita oblika politične oblasti. Več je napisano v knjigi z naslovom Josip Benko.
ivod
# 17.08.2015 ob 20:48
.. .SDlovenija praznuje ... samo ... ne vem, če Prekmurci tudi ... namreč ... pred 10 ali 12 leti so v Ljubljani na ekonomski fakulteti predavali študentom o zadolževanju Prekmurcev v Avstriji po oderuških obrestih in bingo napovedovali stotine rubežev... ki se zdaj dogajajo ...
oni ... v Ljubljani ... pa nič ... razen bograča ...
veza
# 17.08.2015 ob 13:08
daresi
# 17.08.2015 ob 08:48

res je, ta praznik je sprejel Janša in njegova vlada, a če iščemo motiv, potem pridemo, na žalost, samo do ugotovitve, da si je nadvse želel nastopati in brati na trotl bobnu praznične puhlice...
Pomurci od tega praznika nimajo nič...
Enostavno
# 17.08.2015 ob 10:09
12. avgusta je po sklepu Vrhovnega sveta mirovne konference v Parizu redna vojska Kraljevine SHS vkorakala v Prekmurje in ga pet dni pozneje, 17. avgusta, prepustila v upravljanje civilni upravi.

Večna zahvala Jugoslovanski vojski,ki je osvobodila Prekmurje ter celotno Slovenijo izpod germanskega okupatorja.Na žalost vseh nas so nas zopet po letu 91 prodali germanom.Škoda.
mala riba
# 18.08.2015 ob 01:05
Že spet???
Saj so želani to praznovali...
nomnes
# 17.08.2015 ob 12:49
SamoRes
Ne smemo pozabiti, da so ga partizani skupaj z rdečo armado osvobodili 1945 izpod nacističnega okupatorja.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bolj pravilno bi bilo, če bi omenil samo rdečo armado...
GD
# 17.08.2015 ob 10:02
Leta in leta je trajalo da bi prekmurci dobili ta praznik in sele vlada Janeza Janse 2005 je to naredila.
Prekmurci praznujte ta vas oz celoslovenski praznik.
komsomolec
# 17.08.2015 ob 09:46
Vse to so komunisti dosegli že med drugo svetovno vojno, ko je bila priključitev Primorske in Prekmurja cilj in zahteva naših delegatov na zasedanju Avnoja.
daresi
# 17.08.2015 ob 08:48
17. avgust kot državni praznik, ki sicer ni dela prost dan, je DZ sprejel leta 2005 ...

... ko je bila na oblasti Janševa vlada, bi bilo korektno zapisano. Tisti vladi mirno pripišejo marsikaj, kar ni korektno, v tem primeru pa "sramežljivo" tega ne povedo. Zakaj je tako težko to zapisati, ko gre za blatenje, pa pero gladko steče.
Nekateri slovenski mediji ne bodo nikoli korektni.
rush1
# 17.08.2015 ob 08:38
90 % in več Slovencev sploh ne ve za ta praznik

90% Slovencev sploh ne ve najti Prekmurja na zemljevidu.
brandmeister
# 17.08.2015 ob 21:14
nonparel
no ta tvoja objektivnost je na žalost ali srečo daleč od realnosti..
prvič sem unikat !
drugič -strel v prazno ,da sem nekakšen podpornik neke stranke v slo...
tretjič ne živim v ljubljeni domovini..
tvoja teza ,je nična ,nepotrebna in podtikanje nekomu kar nekaj..
mi deluje zelo udbovsko...
FolkloraS
# 17.08.2015 ob 14:37
Kako pa vemo, a so Prekmurci veseli ali ne? Morda pa preklinjajo dan, ko so se priključili Sloveniji.
brandmeister
# 17.08.2015 ob 21:13
nonparel
no ta tvoja objektivnost je na žalost ali srečo daleč od realnosti..
prvič sem unikat !
drugič -strel v prazno ,da sem nekakšen podpornik neke stranke v slo...
tretjič ne živim v ljubljeni domovini..
tvoja teza ,je nična ,nepotrebna in podtikanje nekomu kar nekaj..
mi deluje zelo udbovsko...
brandmeister
# 17.08.2015 ob 08:47
čestitke za praznik vsem slovencem...
škoda da ni praznika priključitve koroške in del primorske(Trst) katero so komunisti zapravili takoj po vojni..
in zahvala Titu in Kardelju za veliko izgubo slovenskega ozemlja....
dejstvo in fakt!
vržen vstran, boj partizanov za primorsko...ponižanje borcev za osvoboditev trsta ...
Kazalo