V šole brez mask, redno prezračevanje
Sorodna novica Inštitut 8. marec želi s spremembo zakonodaje zagotoviti brezplačna kosila v osnovnih šolah
Sorodna novica Ravnatelj Pečan: Brezplačna kosila so populistični ukrep, ki ni pravičen

Minister Igor Papič je v Odmevih pojasnil, da imajo glede na morebiten razvoj epidemije pripravljena dva scenarija. Ker je za zdaj virus, kot je dejal, relativno neškodljiv, lahko v novo šolsko leto vstopimo po prvem scenariju in če se stvari "ne bodo bistveno spremenile", se bo šolsko leto tako tudi končalo. Starše je pozval, naj bodo pozorni na simptome pri otrocih. Najslabše je, če bi se jih bolne pošiljalo v šolo, je poudaril.

Glede pomanjkanja kadrov, na kar opozarjajo tako ravnatelji kot Sviz, je Papič razkril, da država že pripravlja nekaj ukrepov za zajezitev kadrovske stiske. Za naslednje dve leti bo na voljo 250 kadrovskih štipendij, predvsem za programe na pedagoških fakultetah, pa pripravništva v rednem delovnem razmerju in promocija teh poklicev. Primanjkuje predvsem učiteljev matematike in fizike, je poudaril. Po njegovih besedah šolnike najbolj bolijo krivice, ki nastajajo zaradi plačnih nesorazmerij, zato je to naloga, ki se jo bodo lotili že septembra.

Sorodna novica Papič: Ukrepi glede zamrznitve cen za malice in za dijaške domove bodo veljali celotno šolsko leto
Sorodna novica SDS vložil zakonska predloga za dvig pokojnine in za brezplačne obroke za šolarje in dijake

Inštitut 8. marec je javno predlagal brezplačna kosila, SDS pa je vložil predlog o brezplačnih malicah in kosilih na osnovnih ter srednjih šolah. Ideja ni nova in je v redu, se je odzval Papič. Težave pa so pri njeni izvedbi, zaradi pomanjkanja ustreznih kadrov, prostorov za pripravo hrane in tudi finančnih sredstev. "Bodimo realni, to je nekaj let gotovo," je odgovoril na vprašanje, ali podpira predlog, da se brezplačna kosila uvedejo takoj.

Papič je še razkril, da poteka postopek prenove učnih načrtov, ki pa tokrat ne bo temeljil na beli knjigi, saj bi bi bila priprava le-te predolga in preobsežna, temveč na strateškem dokumentu razvoja, nekaj desetstranskem dokumentu.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Papičeva poslanica ob novem šolskem letu

"Veseli me, da v novo šolsko leto vstopamo mirno in dobro pripravljeni na izzive, ki so pred nami. Šole bodo varno, spodbudno in vključujoče okolje, predvsem pa prostor, v katerem mladi pridobivate nova znanja in spoznanja, ki vam jih predajajo zaposleni v vzgoji in izobraževanju," je v poslanici, ki so jo posredovali z ministrstva za šolstvo, zapisal Papič.

Prepričan je, da je pred nami običajno šolsko leto, v katerem bosta znova v ospredju predvsem znanje in ustvarjalnost.

Dobrodošlico še posebej izreka 20.797 prvošolkam in prvošolcem, ki bodo šolski prag prestopili prvič. "Želim vam, da bi se v šoli počutili dobro, pridobili odgovore na številna vprašanja, spletli nova prijateljstva, pa tudi, da jo boste radi obiskovali," je poudaril.
Dobrodošlica prav tako velja prav vsem 194.562 učenkam in učencem ter okoli 79.000 dijakom, je zapisal in izrazil upanje, da so za njimi prijetne počitnice in da so že pripravljeni na šolsko delo.

Šolsko leto bodo učenci začeli in zaključili v šoli

"Pomembno sporočilo vsem je, da bomo šolsko leto 2022/2023 začeli in zaključili v šoli," je poudaril. Ob tem vse prosi, da upoštevajo osnovne higienske ukrepe in priporočila za preprečevanje širjenja novega koronavirusa.

"Šolsko leto, ki je pred nami, bo vsebinsko razgibano, skupaj bomo snovali prenovo vzgojno-izobraževalnih programov in programskih dokumentov, vse pa bo naravnano v smeri celostnega pristopa zagotavljanja kakovostnega, vključujočega, pravičnega in trajnostno naravnanega sistema področja vzgoje in izobraževanja," je navedel.

Opozoril je tudi na varnost otrok in mladih v prometu. Šolske poti bodo v prihodnjih dneh in skozi šolsko leto polne različnih prevoznih sredstev, zato moramo vsi skrbeti za to, da se bodo posebej najmlajši na poti v šolo in iz nje počutili varne, je zapisal.

"Poskrbimo, da bomo odrasli zgled odgovornega ravnanja," je v poslanici še dodal šolski minister.