Prvošolci rumene rutice za boljšo vidnost v prometu nosijo že 40 let. Foto: BoBo
Prvošolci rumene rutice za boljšo vidnost v prometu nosijo že 40 let. Foto: BoBo

V dneh pred začetkom šolskega leta, ko bodo osnovne šole znova odprle svoja vrata za 194.554 učencev, na agenciji za varnost prometa opozarjajo, da bo med njimi tudi 20.797 prvošolk in prvošolcev, torej tistih, ki se bodo v šoli (in s tem v prometu) znašli prvič. Gre za eno najranljivejših skupin v prometu, opozarjajo pristojni.

Že štiri desetletja pa morajo prvo- in drugošolci obvezno nositi rumeno rutko, ki zelo dobro pripomore k njihovi vidnosti in s tem varnosti, pred 1. septembrom opominjajo na AVP-ju. Slovenija je sicer med tistimi državami, ki je v zadnjem desetletju močno zmanjšala število umrlih otrok v prometu, navajajo na agenciji: "V Sloveniji smo med primerjalnima obdobjema 2011–2013 in 2018–2020 zmanjšali število umrlih otrok za kar 66 % in na tem področju sodimo med najvarnejše evropske države. V istem obdobju je povprečje na ravni Evropske unije znašalo 31 %."

Foto: Agencija za varnost prometa
Foto: Agencija za varnost prometa

Lani je sicer v prometnih nesrečah umrlo šest mladoletnih (enako kot v letu 2020), od tega trije otroci do 14. leta starosti in trije mladostniki. Hujše poškodbe je dobilo 31 otrok in 28 mladostnikov, lažje poškodovanih pa je bilo 384 otrok do 14. leta in 235 mladostnikov. Delež umrlih otrok in mladostnikov med vsemi žrtvami prometnih nesreč je v letu 2021 znašal 5 %, leta 2020 pa 7,5 %, navaja AVP. Letos do konca julija sta umrla en otrok do 14. leta, in sicer kolesar, in en mladostnik (voznik motornega kolesa).

Starostni razredPosledice (poškodbe)


SmrtHuda tel. poškodbaLažja tel. poškodba
od 0 do 14331384
od 15 do 17328235
od 18 do 241283926
od 25 do 341695966
od 35 do 4413121999
od 45 do 5416117828
od 55 do 6424135616
nad 6427174700

Podatki o vseh umrlih in poškodovanih v prometnih nesrečah po starostnih skupinah v letu 2021. vir: AVP

Kljub boljši statistiki – in temu, da je prometni varnosti najmlajših ob začetku leta tradicionalno namenjene veliko pozornosti – na agenciji staršem svetujejo, da skupaj z otrokom prehodijo šolsko pot še pred začetkom šolskega leta, nato pa otroka spremljajo na poti do šole in nazaj ter ob tem utrjujejo znanje o varnem vedenju v prometu.

Direktor agencije Jože Hribar je opomnil, da bo za skoraj 20.800 učencev, ki bodo v četrtek šolsko pot prehodili prvič, to povsem nova izkušnja: "Zato morajo vsi udeleženci v prometu poskrbeti, da bodo na teh poteh varni, ne le danes, temveč vse dni v letu. Starše in skrbnike prosimo, naj poskrbijo, da bodo otroci dobro vidni, s svojim odgovornim ravnanjem v prometu naj bodo zgled, saj so dobre prometne izkušnje dragocena popotnica za vse življenje."

"Otroci na promet gledajo z drugačne perspektive, sploh mlajši ravnajo impulzivno, ne znajo dobro presoditi hitrosti bližajočih vozil, v prometu so nepredvidljivi. Vsi skupaj zato z največjo mero odgovornosti soustvarjajmo varnejše poti za vsakega otroka, vse dni v letu," je še poudaril Hribar.

Ministrica Bobnar: Na ceste zbrano in previdno

Podobno je opozorila tudi notranja ministrica Tatjana Bobnar, ki je v poslanici ob začetku šolskega leta vse udeležence v prometu pozvala, naj počitniško ležernost zamenjajo s pozornostjo, zbranostjo in previdnostjo. Še posebej pa naj bodo pozorni na varnost otrok. Pri tem ne smejo pozabiti na najmlajše, ki se bodo letos v šolo odpravili prvič, je zapisala.

Opomnila je, da moramo vsakič, ko sedemo za volan oziroma za krmilo motornega kolesa, skiroja ali kolesa, voziti varno, strpno in s primerno hitrostjo, zlasti v bližini šol in vrtcev. Za varnost prvošolčkov, ki morda še niso vajeni prometnega vsakdana, pa naj poskrbijo njihovi straši. "Da bodo šolske poti varne, bodo seveda poskrbeli tudi policisti. Pregledali bodo prometno signalizacijo na cestnih povezavah v bližini šol in na šolskih poteh, skupaj z vodstvi nekaterih šol pa tudi načrte varnih poti v šolo," je še zapisala ministrica in dodala, da bodo policisti varnost otrok na poti v šolo in z nje zagotavljali vse šolsko leto.

Foto: Agencija za varnost prometa
Foto: Agencija za varnost prometa

Agencija vse voznike opozarja na štiri ključna sporočila: da je treba hitrost prilagoditi razmeram na cestah in spoštovati ustrezno varnostno razdaljo, da je pripetost izjemnega pomena za varno vožnjo vseh potnikov v vozilu in ključna za varnost otrok, da za volan vedno sedemo le trezni, voznike, kolesarje in pešce pa opozarjajo, da mobilni telefoni ne sodijo v promet. Agencija za varnost prometa poudarja pomen dobre prometne vzgoje otrok in odgovornost, ki jo imamo odrasli, da poskrbimo za njihovo varnost vse dni v letu, ne le na prvi šolski dan.

Več kot 1000 prostovoljcev Zveze ZŠAM bo sicer otroke varovalo na šolskih poteh od 31. avgusta do 9. septembra.